Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

HPV Testi ve Smear Testi Adana

HPV Testi ve Smear Testi Adana

HPV Testi ve Smear Testi

Adana da HPV testi ve smear testi kliniğimizde yapılmaktadır. İnsan papilloma virüsü (HPV) testi, genital siğillerin, anormal servikal hücrelerin veya rahim ağzı kanserinin gelişmesine yol açabilen bir virüs olan insan papilloma virüsünün varlığını tespit eder. HPV virüslerinin bazıları iyi huyludur ve kansere yol açmaz iken diğer bazı türleri ise riskli gruptadır ve kanser gelişimine neden olabilirler.

Smear testi ise dokunun tanımlanma testidir. Rahim ağzından sürüntü şeklinde alınan hücresel örneklem sitolojik olarak incelenir ve kanser öncü hücreleri saptanırsa hastaya ve doktora bu durumu bildirir.

Genel olarak 25 yaşından sonra her 3 yılda bir smear testi uygulanması önerilir. Hpv testinin ise 30 yaşından sonra 5 yılda bir yapılması önerilmektedir. İngiltere rahim ağzı kanseri ile savaşmak için 2008 yılından beri okul çağındaki çocukları HPV aşılama programına almıştır. 2025 yılında bu aşılama programının sonuçları büyük oranda belli olacaktır.

Aşağıdaki durumlarda HPV testi önerilir:

  • Pap testi sonucunuz anormal çıkarsa,
  • 30 yaşında veya daha büyük iseniz 5 yılda bir.

Smear testinin sonucu aşağıdakilerden biri çıkarsa anormal smear sonucu kabul edilir;

  • CIN I, II, III,
  • ASCUS: önemi belirsiz atipik skuamöz hücreler(anormal olup olmadığı anlaşılamayan hücreler görüldü anlamındadır),
  • L-SIL,
  • H-SIL.

HPV testi yalnızca kadınlara yapılabilir; Erkeklerde virüsü tespit etmek için henüz bir HPV testi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, erkeklerde HPV ile enfekte olabilir ve virüsü partnerlerine cinsel ilişki yoluyla geçirebilirler.

HPV testi rahim ağzı kanseri için bir tarama testidir, ancak test size kanser olup olmadığını söylemez. Bunun yerine test, bünyenizde rahim ağzı kanserine neden olan yüksek riskli HPV'nin varlığını tespit eder. Özellikle HPV Tip 16 ve 18 dahil olmak üzere belirli HPV türleri rahim ağzı kanseri olma riskinizi artırır.

Bünyenizde rahim ağzı kanseri riskini arttıran HPV türünün olup olmadığını bilmeniz, erken tanı için ve doktorunuzun takip ve tedavinizdeki sonraki adımlara daha iyi karar verebilmesinde yol göstericidir. Sonuca göre takip izleme, kolposkopik inceleme, daha sık test tekrarlama veya tedavi planlamaları yapılır.

30 yaşın altında HPV testinin rutin kullanımı tavsiye edilmez ve çok da yararlı değildir. HPV cinsel temas yoluyla yayılır ve gençlerde çok yaygındır - sıklıkla test sonuçları pozitif çıkar. Bununla birlikte, HPV enfeksiyonları genellikle bir veya iki yıl içinde kendiliğinden geçer.

Kansere yol açan rahim ağzı değişikliklerinin gelişmesi genellikle uzun(genellikle 10 yıl veya daha fazla) sürer hatta testiniz pozitif bile olsa kansere dönüşüm olmayabilir. Bu nedenlerden dolayı eğer testiniz pozitif çıkarsa hemen panik yapmanıza gerek yoktur. Fakat takiplerinizi düzenli aralıklarla yaptırmalısınız.

Herhangi bir tarama testinde olduğu gibi, bir HPV testi de yanlış pozitif veya yanlış negatif sonuç verme riski taşır;

Yanlış pozitif: Yanlış pozitif bir test sonucu, gerçekten olmadığınızda yüksek riskli bir HPV türüne sahip olduğunuzu gösterir. Yanlış pozitif bir sonuç, kolposkopi veya biyopsi gibi gereksiz takip prosedürlerine ve test sonuçları üzerinde aşırı endişeye yol açabilir.

Yanlış negatif: Yanlış negatif bir test sonucu, gerçekten bir HPV enfeksiyonu geçirdiğiniz anlamına gelir, ancak test sizin olmadığınızı gösterir. Bu uygun takip testlerinde veya prosedürlerinde bir gecikmeye neden olabilir.

Hpv Testi Öncesi Yapmanız Gerekenler

HPV testi yaptırmadan önce özel bir hazırlık yapmanız gerekmez. Bununla birlikte, bir HPV testi genellikle bir Pap smear testi ile aynı anda yapıldığından, her iki testi de olabildiğince doğru yapmak için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:

  • Testten iki gün önce cinsel ilişkiden, duştan veya herhangi bir vajinal ilaç veya sperm öldürücü köpük, krem ​​veya jöle kullanmaktan kaçının.
  • Adet döneminiz sırasında testi yaptırmamaya çalışın. Adet döneminde de test yapılabilirse de adetli değilken daha iyi hücre örneği toplanır.

HPV testi nedir? Nasıl yapılır?

HPV testi genellikle bir Pap smear testi ile aynı anda yapılır – dokudaki anormallikleri veya kanser varlığını kontrol etmek için rahim ağzınızdan hücreleri toplayan bir test. Smear testinden alınan aynı numune kullanılarak veya servikal kanaldan ikinci bir numune alınarak bir HPV testi yapılabilir.

Doktorunuzun muayenehanesinde bir kombinasyon olarak smear-HPV testi yapılır ve sadece birkaç dakika sürer.

Doktorunuz spekulum adı verilen bir aleti vajinanıza nazikçe yerleştirecektir. Spekulum vajinal duvarları ayrı tutar, böylece doktorunuz rahim ağzını kolayca görebilir. Spekulumun yerleştirilmesi pelvik bölgenizde bir basınç hissine neden olabilir. Bazen spekulum ilk yerleştirildiğinde soğuk hissedebilirsiniz.

HPV testi yumuşak genellikle steril pamuklu sticklerle alınır. Doktorunuz daha pap smear testi için yumuşak bir fırça veya spatula kullanarak servikal hücrelerinizden süpürme yöntemiyle örnekler alacaktır. Bu işlem acıtmaz hatta hissetmezsiniz. Alınan numuneler uygun solüsyonlara konarak patoloji-sitolojiye gönderilir.

Smear ve Hpv Testi Sonrası

Testinizden sonra herhangi bir kısıtlama olmaksızın normal günlük aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Doktorunuza test sonucunuzu ne zaman alabileceğinizi danışın.

Hpv Test Sonuçlarının Yorumlanması

HPV testinizin sonuçları pozitif veya negatif olarak gelecektir. Ayrıca hangi HPV tiplerinin tespit edildiği test sonucunuzda yazacaktır. HPV’nin bazı türleri iyi huylu iken bazı türleri rahim ağzı kanserine dönüştürme potansiyeli taşır. Eğer test sonucunuz pozitif gelirse tiplerinin ne olduğu önem kazanır. Doktorunuz tiplerin riskli tiplerden olup olmadığını size bildirecektir.

Pozitif HPV testi; Pozitif bir test sonucu, rahim ağzı kanseriyle bağlantılı bir tür yüksek riskli HPV'ye sahip olduğunuz anlamına gelir. Şu anda rahim ağzı kanseriniz olduğu anlamına gelmez, ancak gelecekte rahim ağzı kanserinin gelişebileceğine dair bir uyarı işaretidir. Doktorunuz muhtemelen enfeksiyonun geçip geçmediğini görmek veya rahim ağzı kanseri belirtilerini kontrol etmek için bir yıl içinde bir takip testi önerecektir.

Negatif HPV testi; Negatif bir test sonucu, rahim ağzı kanserine neden olan herhangi bir HPV türüne sahip olmadığınız anlamına gelir.

Test sonuçlarınıza bağlı olarak, doktorunuz bir sonraki adım olarak aşağıdakilerden birini önerebilir:

  • Normal rutin izlem, 30 yaşın üzerindeyseniz ve HPV testiniz ve Pap smear testiniz normalse, beş yıl içinde her iki testi yine tekrarlamanız gerekir.
  • Smear ve HPV testinizin anormal olması durumunda önerilen bu takip prosedüründe, rahim ağzınızı daha yakından incelemek için özel bir büyüteç içeren kolposkop adı verilen bir cihazla rahim ağzı detaylı incelenir ve gerekli durumlarda biyopsi alınır.

Kolposkopi ile biyopsi nasıl yapılır?

Kolposkopi sırasından yapılan bu prosedürde, doktorunuz mikroskop altında dokuları daha yakından incelenmek suretiyle lugol negatif alanlardan örnek veya örnekler (biyopsi) alır.

Rahim ağzı biyopsisinde kanser riski olan hücreler görülürse tedavi nasıl olur?

Anormal hücrelerin kanserli hücrelere dönüşmesini önlemek için doktorunuz, anormal hücreleri içeren doku alanlarını çıkarmak için konizasyon adı verilen bir yöntemi önerebilir veya ablatif tedaviler önerebilir. Biyopsi sonucunda derin yayılma var ise daha ileri prosedürler (operasyon, kemo-radyoterapi gibi) gerekir.

Pap testi veya HPV testi sonuçlarınız anormalse ve test sonuçları kanser riskiniz olabileceğinizi gösteriyorsa, tedavi için kadın genital sistemi kanserlerinin tedavisinde uzmanlaşmış olan jinekolojik onkoloji uzmanına muayene olmalısınız.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234