Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Doğum Kontrol Yöntemleri

Doğum Kontrol Yöntemleri

Doğum Kontrol Yöntemleri Nedir?

Kadınlar ve erkekler yaşamlarının herhangi bir zaman diliminde doğum kontrolüne ihtiyaç duyarlar. En uygun doğum kontrol yöntemini seçerken bazı unsurların çiftler tarafından dikkate alınması gerekir. Bu unsurlar arasında güvenlik, etkililik, bulunabilirlik (erişilebilirlik ve satın alınabilirlik dahil) ve kabul edilebilirlik bulunur.

Doğum kontrol yöntemleri hakkında detaylı bilr bilgi sahibi olmak hayatımız boyunca bizlere çok fayda sağlayacaktır. Çünkü dünyada hergün yaklaşık 100 milyondan fazla cinsel ilişki olmaktadır ve bu bilgilere hayatınızın her evresinde ihtiyacınız olabilir.

İstenmeyen gebeliklerde gebeliğin sonlandırılması yani kürtaj yaptırmak zorunda kalmamak için bu yazı tam size göre.

Hormonal doğum kontrolü ve spiraller hamileliği önlemede oldukça etkili olsalar da, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamazlar. Erkek prezervatifinin tutarlı ve doğru kullanımı, HIV enfeksiyonu ve klamidyal enfeksiyon, gonokok enfeksiyonu(bel soğukluğu) ve trikomoniyaz da dahil olmak üzere diğer cinsel yolla bulaşan hastalık riskini azaltır.

Spiral Taktırmak

Spiral Çeşitleri

Klasik spiral: Bakırlı Spiral (RİA) —“T” şeklinde şekillendirilmiş küçük tıbbi bir malzemedir. Doktorunuz hamileliği önlemek için rahmin içine yerleştirir. Rahiminizde 10 yıla kadar kalabilir. Başarı oranı:% 99’dur.

Hormonlu spiral: Levonorgestrel intrauterin sistem (LNG RİA) — Bakırlı spiral gibi küçük T şeklindedir.Üzerinde bulunan levonorgestrel progesteronu rahim için de devamlı salgılar. Rahim içine bir doktor tarafından yerleştirilir. Hamile kalmanızı önlemek için her gün az miktarda progestin hormonu salgılar.Hormonlu spiral 3 ila 6 yıl boyunca rahminize kalır. Başarı oranı:% 99.5’dur. Hormonlu spiral sadece doğum kontrol için değil ayrıca rahim kalınlaşması tedavisinde, aşırı miktarda adet gören kadınların tedavilerinde ve bazı myom türlerinin tedavisinde kullanılır.

Hormonal Yöntemler

İmplant: İmplant, kadınların üst kolunun derinin altına yerleştirilen tek ve ince bir çubuktur. Çubuk üzerinde 3 yıl boyunca vücuda salınan depo progesteron içerir. Başarı oranı:% 99.8.Adet düzensizliği ve kıllanma yan etkileri olabilmektedir.

İğne yöntemi: Aylık yada üç aylık iğneler ile korunma sağlanır, başarı oranı 97% dir. 3 aylık iğneler adet düzensizliği ve kıllanma artışı yapabilir.

Doğum kontrol hapları

Kombine doğum kontrol hapları

- Kombine Hap olarak da adlandırılır, kombine oral doğum kontrol hapları östrojen ve progesteron hormonlarını içerir. Doktor tarafından reçete edilir. Her gün aynı saatte bir hap alınır. 35 yaşından büyükseniz, sigara içiyorsanız, hipertansiyon, aşırı kiloluysanız, kan pıhtılaşması veya ailede meme kanseri öykünüz varsa, doktorunuz hap almanızı önermeyebilir. Başarı oranı %95.

Sadece progesteron içeren haplar

- Kombine hapın aksine, sadece progestin hapı (bazen mini hap olarak da adlandırılır) hem östrojen hem de progestin yerine sadece bir hormon, progestin içerir. Bir doktor tarafından reçete edilir. Her gün aynı saatte alınır. Östrojen alamayan kadınlar için iyi bir seçenek olabilir. Başarı oranı % 95.

Hormonlu vajinal halka

- Halka progesteron ve östrojen hormonlarını salgılayarak etki gösterir. Halkayı yüzük gibi vajinanın içine yerleştiriyorsunuz ve üç hafta boyunca kalıyor, adet döneminiz boyunca çıkarıyorsunuz ve sonra yeni bir halka takıyorsunuz. Başarı oranı %95.

Bariyer Yöntemleri

Diyafram veya servikal kapak

- Bu bariyer yöntemlerinin her biri, spermi bloke etmek için serviksin örtülmesi için vajina içine yerleştirilir. Diyafram sığ bir kap şeklindedir. Servikal kapak yüksük şeklinde bir kaptır. Cinsel ilişkiden önce, spermi engellemek veya öldürmek için onları spermisit ile yerleştirirsiniz. Diyaframlar ve servikal kapaklar farklı boyutlarda olduğundan uygun bir takma için doktorunuzu ziyaret edin. Başarı oranı %85.

Sünger

- Doğum kontrol sünger spermisit içerir ve vajinaya rahim ağzının önüne elle yerleştirilir. Sünger 24 saate kadar etki eder ve son ilişkiden sonra en az 6 saat boyunca vajinada bırakılır sonra çıkarılır ve atılır.Günümüzde nadir kullanılan bir yöntemdir.Başarı oranı: Hiç doğum yapmamış kadınlar için% 85 ve bebeği olan kadınlar için %75’tir.

Prezervatif

-Erkek kondomu spermin vajinaya düşmesini ve rahime girmesini engeller. En yaygın tip olan lateks prezervatifler, yeni sentetik prezervatifler gibi hamileliğin ve HIV ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesine de yardımcı olur.Başarı oranı %87’dir.Prezervatifler yalnızca bir kez kullanılabilir. Eczaneden prezervatifin yırtılma ihtimalini azaltmak için, su bazlı kayganlaştırıcı jel satın alabilirsiniz. Masaj yağları, bebek yağı, losyonlar veya vazelin gibi yağ bazlı kayganlaştırıcılar kullanmayın. Prezervatifi zayıflatarak yırtılmasına veya delinmesine neden olurlar.

Kadın kondomu

- Kadın tarafından giyilen kadın kondomu, spermin vücuduna girmesini engeller. Cinsel ilişkiden sekiz saat öncesine kadar yerleştrilebilir. Tipik kullanım başarısızlık oranı: %21' dir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.

Spermisitler

- Bu ürünler spermleri öldürerek etki eder.Köpük, jel, krem, film, fitil veya tablet gibi çeşitli şekillerde bulunur. Cinsel ilişkiden bir saat önce vajinaya yerleştirilirler. Cinsel ilişkiden sonra ise en az altı ila sekiz saat kalmalıdır yani vajinayı yıkamamalısınız. İlaç eczanelerden satın alınabilir. Tipik kullanım hatası oranı: %21 başarı oranı %80.

Takvim Yöntemi (Yumurtlama günü yöntemi)

Doğurganlık bilincine dayalı yöntemler - Aylık doğurganlık patternexternal simgenizi anlamak hamile kalmayı planlamak veya hamile kalmaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Doğurganlık düzeniniz, doğurgan olduğunuz (gebe kalabilirsiniz) aydaki günlerin, kısır olduğunuz günlerin ve doğurganlığın mümkün olmadığı, ancak mümkün olduğu günlerin sayısıdır. Düzenli bir adet döneminiz varsa, her ay yaklaşık dokuz veya daha fazla doğurgan gününüz vardır.

Hamile kalmak istemiyorsanız, doğurgan olduğunuz günlerde cinsel ilişki yapmazsınız veya o günlerde doğum kontrolü için bir prezervatif kullanırsınız. Başarısızlık oranı doğru uygulayabilmenize göre değişir. Başarısızlık oranı %25 lere kadar varabilir.

Emzirme Yöntemi

Yakın zamanda doğum yapmış bir bebeği olan ve emziren kadınlar için, Emzirme Yöntemi üç koşul karşılandığında doğum kontrolü olarak kullanılabilir:

  1. Adet görmemek(Doğum yaptıktan sonra hiç adet görmemiş olmak),
  2. Sürekli ve düzenli bir şekilde emzirmek,
  3. Doğumdan sonraki 6 ayı geçmemek.

Emzirme yöntemi geçici bir doğum kontrol yöntemidir ve üç durumdan herhangi biri karşılanmadığında başka bir doğum kontrol yöntemi kullanılmalıdır.

Acil doğum kontrol yöntemleri

Ertesi gün hapı

- Acil kontrasepsiyon düzenli kullanılacak bir doğum kontrolü yöntemi değildir. Acil doğum kontrolü, cinsel ilişki sırasında doğum kontrolü kullanılmadığında veya prezervatif delinmesi durumlarında kullanılır. Acil doğum kontrol hapları, kadınlar korunmasız cinsel ilişkiden sonra 3 güne kadar acil doğum kontrol haplarını alabilirler, ancak haplar ne kadar erken alınırsa o kadar etkili olur.

Bakırlı SPİRAL (RİA)

- Acil doğum kontrol yöntemlerinden biride spiral taktırmaktır. Korunmasız cinsel ilişkiden sonraki beş gün içinde spiral takılırsa gebelikten koruma sağlar.

Kalıcı Doğum Kontrol Yöntemleri (Cerrahi Doğum Kontrol Yöntemleri)

Kadın Sterilizasyonu

-Tüp ligasyonu veya "tüpleri bağlama" - Bir kadın fallop tüplerini bağlayabilir (veya kapatabilir) böylece sperm ve yumurtalar döllenme için buluşamaz. İşlem hastanede yapılabilir. Ameliyatın aynı gününde eve gidebilir ve birkaç gün içinde normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Bu yöntem hemen etkilidir. Başarı oranı:% 99.5

Erkek Sterilizasyonu (Vazektomi)

- Bu işlem, bir erkeğin sperminin penisine gitmesini önlemek için yapılır, bu nedenle erkek boşaldığında ejakülatında asla yumurtayı dölleyebilen herhangi bir sperm yoktur. Operasyon Üroloji uzmanları tarafından yapılır. Erkek aynı gün eve gidebilir. İyileşme süresi bir haftadan azdır. Ameliyattan belli bir süre sonra, erkek hasta sperm sayısının sıfıra düştüğünden emin olmak için doktoruna tekrar muayene olur; bu yaklaşık 3 ay sürer. Erkek sperm sayısı sıfıra düşene kadar başka bir doğum kontrolü şekli kullanılmalıdır. Başarı oranı:% 99.5

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234