Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Adet Nedir? Belirtileri, Gecikmesi, Söktürücü

Adet Nedir? Belirtileri, Gecikmesi, Söktürücü

Adet (Regl) Nedir? Belirtileri, Gecikmesi, Söktürücü, Geciktirici

Adet (regl) endometrium adı verilen rahmin iç zarının bozularak kanamayla dışarı atılmasıdır. Her ay rahimin iç zarı kendini gebelik için hazırlar. Eğer gebelik oluşmazsa kendini yenilemek için bozulur ve gelecek ay yeniden yapılır. Bu döngüsel bir şekilde menopoza kadar devam eder.

Adet döneminde vücutta neler olur?

Adet döneminde progesteron hormonunun kan seviyesi düşer. Bunun düşmesine bağlı olarak progesteronun neden olduğu vücuttaki su tutulumu yani şişlikler azalır.

Rahimde prostaglandin hormonu sentezlenir ve buna bağlı ağrı ve yangı artar. Bu ağrılar genellikle alt karın, kasık ve belde kendini gösterir. Progesteron bir nevi depresyon hormonu olduğundan adet dönemindeki aşırı sinirlilik hali yavaş yavaş çözülmeye başlar.

Adet aralığı ne kadardır? Adet Periyodu

Adet aralığı normalde 21 ila 35 gün arasında olursa normal adet uzunluğu kabul edilir. 35 günden uzun olursa anormal adet gecikmesi kabul edilir.

Adet Belirtileri

Adet belirtileri kanda artmış progesteron ve rahim iç zarında artmış olan prostaglandin hormonlarından dolayı oluşan belirtilerdir. En sık adet belirtileri;

  • Karın ve kasık ağrısı,
  • Bel ağrısı,
  • Baş ağrısı,
  • Migren ataklarının olması,
  • Tatlı yeme isteği,
  • Yorgunluk,
  • Kabızlık,
  • Ruhsal ve tepkisel sinirlilik hali,
  • Uyku açlığı,
  • Göğüslerde özellikle meme uçlarında artmış hassasiyet.

Adet Düzensizliği

Adet düzensizliği denildiğinde genellikle adetinizin normal süresinden daha uzun sürmesi veya daha kısa sürmesi anlamları çıkar. Bazen ara kanamaların olması da adet düzensizliği olarak kabul edilir. Adet gecikmesinin en sık sebebi gebeliktir. Adet erken olmasının sebebi ise genellikle aslında adet olmayan kanamalardır.

Adet Düzenleyiciler

Adet düzenleyici ilaç veya haplar genellikle hastanın durumuna göre değişkenlik gösterir. Eğer adetlerde kısalma ya da uzama varsa doğum kontrol hapları ve benzeri hormonal ilaçlar kullanılır. Eğer ara kanama varsa progesteron türevi ilaçlar kullanılır.

Adet Gecikmesi Nedenleri

  • Gebelik; Adet gecikmelerinin en sık nedeni gebeliktir,
  • Yoğun egzersiz yapmak,
  • Yumurtalık kistleri,
  • Stres,
  • Aşırı kilo almak ya da vermek,
  • Polikistik over sendromu,
  • Lohusalık veya emzirmek,
  • Hormonal ilaç kullanmak,
  • Hormonlu spiral kullanmak.

Adet gecikmesi durumunda ne yapılmalı?

Adet gecikmesi durumunda ilk yapılması gereken eğer cinsel aktif bir kadınsanız gebelik testi yapmanızdır. Gebelik testinin hangisini tercih etmeniz gerektiğini ve nasıl yapılacağını gebelik testi yapan yerler yazımda bulabilirsiniz. Eğer cinsel ilişkiniz yoksa bir hafta kadar bekleyiniz. Genellikle adet gecikmesi bir haftaya kadar normal kabul edilir. Eğer bir haftayı aşkın adet gecikmeniz olursa kadın doğum uzmanına giderek muayene olmanızda fayda vardır. Eğer gebe çıkarsanız ve bu istenmeyen bir gebelik ise bizi ulaşabilir yada detaylı bilgi almak için kürtaj sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Adet Söktürücü Çözücü İlaç

Adet progesteron hormonunun kandaki miktarındaki düşüşle gerçekleşir. Bu nedenle kandaki progesteron hormonunda düşüşün başlaması adet başlangıcını tetikler. Progesteron hormonu veya türevlerinin bir süre ilaç olarak alınmasıyla adet başlatılır. En sık kullanılan ilaç medroksi progesteron asetat içeriği olan ilaçtır.

Adet Yapan, Adet Söktürücü Hap, İlaçlar

Adet söktürücü hap ve iğneler olmak üzere iki şekilde ilaç vardır. Adet söktürmek için haplar genellikle 5 gün sabah akşam içilirken, iğneler ise genellikle 150 mg tek doz yapılır.

Haplar

  • Tarlusal TB,
  • Progestan Kapsül,
  • Primolut N.

İğneler

  • Progestan,
  • Progynex,
  • Proluton.

Adet Düzenleyici Bitkisel Kür ve Çözüm, Adet Söktürücü Çaylar, Adet Yapan Yiyecekler

Adet düzenleyici bitkisel kür ve çözüm, Adet söktürücü bitkisel, Adet yapan çaylar, Adet arttırıcı, Adet yapan yiyecekler nelerdir? Bu sorular sıkça sorulmaktadır. Gelin adet görmenizi sağlayacak, adetinizi arttırıcı ve düzenleyici bitki ve yiyecekler nelermiş anlatalım.

✓ Tarçın, temel olarak çeşni olarak kullanılan aromatik özelliklere sahip, Lauraceae familyasından, yaprak dökmeyen bir bitkidir. Bu bitki, libidoyu artırmak ve menstrüasyonu düzenlemek için güçlü bir ilaç olarak bilinir ve beyin ve akciğer hastalıklarının tedavisinde etkilidir. Tarçının anti-inflamatuar, antioksidan, antidiyabetik ve lipid düşürücü özellikleri zaten kanıtlanmıştır. Tarçın, luteal fazda serum progesteron düzeyini arttırdığı ve böylece adet döngüsünün düzenlenmesini kolaylaştırdığı bilinmektedir.

✓ Hayıt otu, diğer adlarıyla Vitex agnus-castus veya Chasetree, 2000 yıl öncesinden beri adet düzensizlikleri ve kısırlığın tedavisinde yaygın bir ilaç olarak kullanılan Lamiaceae familyasına aittir. Düşük doz östrojen içerirler. Özellikle polikistik over sendromlu kadınlarda menstrüel siklusun normalleşmesine ve serum prolaktin ve serbest testosteron düzeylerini normalleşmesini sağlar.

✓ Çemen otu, Akdeniz bölgesi ve İran'da bulunan Fabaceae familyasına ait tek yıllık bir bitkidir. Geleneksel olarak gastrointestinal, pulmoner ve jinekolojik hastalıklar için kullanılmıştır. Yapılan araştırmalara göre bu şifalı bitkinin adet döngülerini düzenlemede, doğurganlığı iyileştirmede ve polikistik over sendromunun LH/FSH oranını azaltarak ve ultrasonografik özelliklerini tersine çevirerek özelliklerini tersine çevirmede etkili olduğu bulunmuştur.

✓ Çin şakayığı, 1200 yıldan beri Japonya, Kore, Çin ve İran'da kullanılan tıbbi bir bitkidir. Karın ağrısı, baş ağrısı, hepatit, dismenore ve adet döngüsü düzensizliklerini tedavi etmek için kullanılmıştır. Çin şakayığı ve meyan özlerinden oluşan karışımının polikistik over sendromlu kadınlarda menstrüel döngüleri ve hormonal dengeyi normalleştirmede etkili olduğu zaten bilinmektedir.

✓ Emmenagoglar zencefil, yarpuz, maydanoz, mavi kohoş ve civanperçemi gibi rahimde kan akışını arttıran bitkilere bu isim verilir. Adet kanamasını uyarır ve arttırırlar. Kadınlar, hormonal bozukluklar veya az adet olma gibi durumlarda adet akışını uyarmak için emmenagog kullanırlar.

✓ Rezene, bilinen antioksidan, antienflamatuar, östrojenik, idrar söktürücü, emmenagog, antitrombotik ve antihipertansif özellikleri nedeniyle Pers geleneksel kültüründe tıbbi bitki olarak kullanılan Apiaceae familyasından çiçekli bir bitkidir. Bu bitkinin adet söktürücü olarak kullanımında menstruasyonu uyarmada etkili olduğu bulunmuştur.

✓ Uzun yapraklı nane, ilaç ve endüstriyel alanlarda kullanılan Lamiaceae familyasının birçok üyesinden biridir. Bu şifalı bitki uzun yıllardır gastrointestinal ve jinekolojik şikayetleri gidermek için kullanılmaktadır. Nane özlerinin kullanılmasının adet görmeyi uyardığı ve adet döngülerini düzenlediği gösterilmiştir. Ayrıca, bu özütün kadınlık hormonu olan FSH'yi azalttığı ve primer yumurtalık yetmezliği olan erken menopozlu hastalarda adeti uyardığı belirtilmiştir. Yani erken menopozlu hastalarda bitkisel tedavi olarak faydası olmaktadır.

✓ Susam, eski geleneksel Pers kültüründe bu şifalı bitki libidoyu arttırmak, adet kanamasını arttırmak ve böbrek ve akciğer hastalıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Ayrıca susamın antihipertansif, antioksidan ve kolesterol düşürücü özelliklere sahip olduğu bulunmuştur. Susamın çok az adet olan kadınlar arasında belirgin yan etkiler olmaksızın adet görmeyi sağladığı bilinmektedir.

✓ Isırgan otu, idrar söktürücü olarak ve romatizmal hastalıkları ve artriti tedavi etmek için eskiden beri kullanılan bitkidir. Isırgan otunu libidoyu artırmak, adeti indüklemek ve böbrek ve akciğer hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır. Ayrıca bu bitkinin antioksidan, antienflamatuar, antidiyabetik ve antiandrojenik özelliklere sahip olduğu bulunmuştur; Isırgan otu özütü, kadınlarda tüylenme gibi hiperandrojenik şikayetleri iyileştirdiği bilimsel bir çalışmada gösterildi. Adet düzensizliklerine de iyi geldiği bilinmektedir.

Adet Geciktirici İlaçlar

Adet geciktirici ilaçlar kandaki progesteron hormonu seviyesini sabit tutmak ya da düşmesini önlemek için verilen progesteron veya progesteron türevi olan ilaçlardır. Genellikle adet başlamadan 3 gün öce başlanır. Eğer doğum kontrol ilacını hiç kesmeden içerseniz yine adet olmazsınız. Adetten 3 gün önce başlanan ilaçlar;

  • Noretisteron,
  • Medroksi progesteron asetat,
  • Didrogesteron.

Adet Hızlandırıcı

Adeti hızlandırma planlı bir şekilde olabilir. Adetin ilk günü itibari ile verilen ilaçlar yardımıyla normalden daha önce adet görmeniz tasarlanabilir. Eğer doğal kendi hormonlarınızla erkene almak istiyorsanız adetinizin ortasında verilen ilaçla erkene çekilebilir.

Adet Erken Gelmesi

Adetin erken gelmesi vücudunuzda gelişen bazı hormonal değişiklikler nedeniyle olur. Genellikle aşırı stres, yumurtalık kisti, ani kilo verme veya hormon yapınızı bozan ilaçlar bu duruma neden olur.

Adet iken kaç litre kan gelir?

Çoğu kadın adet döneminde ortalama 6 ila 8 çay kaşığı olmak üzere 16 çay kaşığından (80 ml) daha az kan kaybeder. Ağır adet kanaması her dönemde 80 ml veya daha fazla kaybetme, adetlerin 7 günden uzun sürmesi veya her ikisinin birden olması olarak tanımlanır. Ancak genellikle kan kaybını ölçmek gerekli değildir.

Adet düzeni nasıl olmalı?

Adet (regl) düzeni 21-35 gün arasında görülmelidir. Adet görme süresi ise 3 ila 7 gün arasında normal kabul edilir.

Adet Azalması

Adet azalması miktar olarak alışagelmişin altında olmasıdır. Genellikle 80 ml ortalama kanama miktarıdır. Yani toplamda 16 yemek kaşığı kanamadır. Adet azalması doğum kontrol hapı kullanma, doğum kontrol için cilt altı implantı kullanma, spor faaliyetleri, kilo verme, yetersiz beslenme gibi nedenlerden dolayı azalabilir.

Adet Artması Çoğalması

Adet artması ya da çoğalması hormonal değişimlere bağlı ya da rahim iç zarını etkileyen faktörlere bağlı olur. Rahim iç zarında ya da komşuluğunda olan polip ve myomlar bu duruma neden olabilir. Veya yumurtalık kisti ile rahim zarı kalınlaşmasıda adet kanamasının artmasına neden olabilir. Rahim iç zarının anormal kalınlaşmasına endometrial hiperplazi adı verilir.

Adet Arası Kanama

Adet arası kanmaların birçok nedeni olabilir. Adet dışı nedenlerde kanama yapabilir. Örneğin rahim ağzı yarası, ilişki sonrası tahriş kanaması, enfeksiyona bağlı kanamalar gibi. Eğer rahimden geliyorsa öncelikle yumurtlama kanaması akla gelmelidir. Bazen yumurtalık kistleri de ara kanama yapabilmektedir. Her ne olursa olsun sizi rahatsız eden bir ara kanamanız varsa mutlaka bir jinekoloğa muayene olmanızda fayda vardır.

Adet aralığı neden kısalır?

Adet aralığının kısalması stres, kilo alma, kilo verme gibi nedenlerle olmaktadır. Ayrıca yaş arttıkça yumurta rezervi azalmasına bağlı olarak da adet aralıkları azalır.

Adet Bittikten Sonra Kan Gelmesi

Adet bittikten sonra kan gelmesi genellikle vajina rahim ağzı yada rahimde kalan kanın gelmesi nedeniyle olur. Bazen rahim ağzı yarası ve vajinadaki tahrişlere bağlıda gelebilir.

Adet Öncesi Kan Gelmesi

Adet önce kan gelmesi genellikle adetin ilk başlangıç kanamasıdır. Genellikle lekelenme şeklindedir.

Adet Öncesi Mide Bulantısı

Adet öncesi mide bulantısı genellikle rahimde olan inflamasyondan kaynaklanan kimyasallar nediyle olur ve normal bir durumdur. Bazen kansızlığa bağlıda olabilir.

Adet Öncesi Beyaz Akıntı

Adet önesi ve sonrası vajina içindeki asidik ortam baziğe kaydığı içöin mantarların çoğalması için müsait ortam olmaktadır. Buna bağlı olarak manatara bağlı beyaz akıntı olmaktadır.

Adet Renginin Koyu Siyah Olması

Adet renginin siyah olması adetinizin bittiğini yani beklemiş kan olduğunu gösterir. Genellikle kanama bittikten bir gün sonra siyah kan gelir.

Adet Takvimi

Adet takvimi için en uygun yol akıllı telefonunuza kayıtlarınızı tutarak olabilmektedir.

Adet Üstüne Adet Olmak

Adet üstüne adet olmak aslında ya adetinizi tam olamadığınız ya da adet ara kanaması olduğunuz anlamına gelir. Genellikle geçici bir durum olmakla beraber tekrarlama durumunda muayene olmanızda fayda vardır.

Adet Üstüne Hamile Kalmak

Adet üstüne hamile kalmak aslında yanlış bir kullanımdır. Aslında görülen kanama adet değil düşük tehdidi kanamasıdır.

Adet tamponu nedir? Adet tamponu nasıl takılır?

Adet tamponu pamuktan yapılmış olan uzun yapıda ucunda ip olan bir tampondur. Kullanımı çok kolaydır. Klozete oturulur ve ip olmayan ucu vajina içine sokulup parmağınızla itebildiğiniz kadar ileriye itmeniz gerekir. İp dışarda kalmalıdır bunun sebebi 4-5 saatte bir tamponu değiştirmeniz gerektiğinden ipi çekerek kolayca tamponu çıkarabilmeniz içindir. Tampon unutulursa yada uzun süre vajina içinde kalırsa bazı zararlı bakteriler üzerinde çoğalır ve ürettikleri toksinle sizi toksik şok sendromu verilen son derece ölümcül bir tabloya sokabilirler.

Adetliyken tampon bakireliği bozar mı?

Adet tamponu bakireliği bozar. Çünkü kızlık zarı vajina girişinde olduğundan tamponu içeri sokarken kızlık zarınız bozulur.

Adette Pıhtı ve Parça Olması

Adette pıhtı ve parça olması adetin vajina veya rahimde bir süre beklemesi sonucu oluşur. Önemli bir durum değildir. Genellikle geçicidir. Eğer miktar olarak çok fazla ve pıhtılı oluyorsanız bir jinekoloğa görünmenizde fayda vardır.

Adet iken ilişkiye girmek zararlı mı?

Adet iken ilişkiye girmek zararlı bir durumdur. Bunun sebebi kanamanın dışarı doğru akması gerekirken penisin basıncıyla rahme ve karın boşluğuna hare

Adet iken ilişkiye girildiğinde hamile kalınır mı?

Adet iken ilişkiye girildiğinde gebe kalınamaz. Eğer kanamanız gerçekten adet kanamasıysa gebe kalmanız mümkün değildir. Ancak adetliyken ilişkiye girmek sağlıklı değildir ve önerilmez.

Adet ve İshal, Gaz Sancısı

Adet döneminde genellikle kabızlık olmakla beraber aşırı kabız kalındığında ishal olunabilir. Bunun sebebi içerdeki bakteri çoğalmasıdır. Özellikle kabızlık olduğunda gaz şikayeti de çok oluşur.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234