Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Miyom Tedavisi Adana

Miyom Tedavisi Adana

Miyom Nedir?

Rahim miyomları düz kas hücrelerinden ve fibröz bağ dokusundan oluşan sağlam, kompakt iyi huylu tümörlerdir. Rahimin kas tabakasından köken alır. Tümör denilince korkulmamalıdır çünkü genellikle zararsızdır. Tümünün teşhis edilmemesine rağmen, üreme çağındaki kadınların yaklaşık% 20 ila% 50'sinin miyomları olduğu tahmin edilmektedir. Dünyada yapılan takiplerin sonucunda oluşan tahminlere göre, kadınların% 30 ila% 77'sinin doğurgan olduğu yıllarının bir döneminde miyom geliştireceği düşünülmektedir. Bu miyomların sadece üçte biri fizik muayene sırasında bir uzman doktor tarafından tespit edilebilecek kadar büyüktür. Yani myomların önemli bir kısmı küçüktür ve genellikle ultrasound ile tanı konur.

Submüköz myom nedir?

Submüköz myom rahim içzarının hemen altında olan miyomlardır. Rahim iç zarının adı endometriumdur yani müköz rahim tabakasıdır. Bunun altından kaynaklanan myomlar submüköz myom olarak adlandırılır. Submüköz miyomlar adet dönemlerinde fazla kanamayla kendini belli edebilir veya düşüğe neden olabilir. Tedavisinde histereskopik cerrahi ile kapalı sistem ameliyatla alınabilir, yada ilaç tedavisi uygulanabilir.

İntramural myom

Eğer miyom rahim düz kası sınırları içinde kaldıysa tam orta katmandan köken alıyorsa buna intra mural myom denir. Yani rahim iç zarına yada dış zarına baskı yapmıyorsa rahim kası içinde sınırlı kaldıysa intramural miyomdan bahsedilir.

Subseröz miyom

Subseröz miyom rahimin en dış tarafında oluşan miyomlara denir. Rahim kasını karın içi organlardan ayıran zara seroza denir. Bu zara yakın rahim kaslarından gelişir.

Rahim miyomları hakkında önemli noktalar;

  • Rahim miyomları, rahim düz kas hücrelerinden gelişen fibröz bağ dokusundan yapılmış sağlam, kompakt tümörlerdir.
  • Miyomlar kanser değildir ve bir kadının rahim kanseri riskini arttırmaz.
  • Miyomlara neyin neden olduğu bilinmemektedir.
  • Menopoza yaklaşan kadınlar miyom için en büyük risk altındadır. Bunun nedeni, yüksek seviyelerde östrojene uzun süre maruz kalmalarıdır. Ama menopoza girdikten sonra küçülürler.
  • Miyomlar belirti olarak ağır ve uzun süren adetler, ara kanama ve pelvik ağrı şeklinde kendini belli edebilir.
  • Miyomlar çoğunlukla belirti vermez hatta başka bir nedenden dolayı gittiğinizde fark edilir.
  • Tedaviye ihtiyaç duyulursa, tedavi seçenekleri olan ilaçlar veya ameliyat önerilebilir.

Myom boyutları? Miyom büyüklükleri ne kadar oluyor?

Miyom vakalarının % 99'undan fazlasında, tümörler kanser değildir. Bu tümörler kansere bağlı değildir ve bir kadının rahim kanseri riskini arttırmaz. Bir bezelye büyüklüğünden bir voleybol veya küçük greyfurt büyüklüğüne kadar değişebilirler.

Rahim miyomlarına neden olan nedir?

Rahim miyomlarının oluş nedeni bilinmemektedir. Ancak, her tümörün rahimdeki anormal bir kas hücresinden geliştiği düşünülmektedir. Bu hücre östrojenin etkisi nedeniyle hızla çoğalır.

Rahim miyomları için kimler risk altındadır?

Menopoza yaklaşan kadınlar miyom için en büyük risk altındadır. Bunun nedeni, yüksek seviyelerde östrojene uzun süre maruz kalmalarıdır. Şişman ve Afrika-Amerikalı gen mirasına sahip kadınlar da risk altında gibi görünmektedir. Bunun nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır.

Diğer risk faktörleri şunlardır;

  • Kırmızı eti çok tüketme,
  • Ailede miyom öyküsü,
  • Yüksek tansiyon.

Rahim miyomlarının belirtileri nelerdir?

Myomları olan bazı kadınların hiçbir semptomu yoktur veya sadece hafif semptomları vardır. Diğer kadınların daha şiddetli, yıkıcı semptomları vardır. Aşağıdakiler uterus miyomleri için en yaygın semptomlardır.

Rahim miyomlerinin belirtileri şunları içerebilir;

  • Ağır veya uzun süreler,
  • Dönemler arasında anormal kanama,
  • Tümör pelvik organlara bastığından kaynaklanan pelvik ağrı,
  • Sık idrara çıkma,
  • Bel ağrısı,
  • İlişki sırasında ağrı,
  • Genellikle pelvisin ortasına yakın bulunan ve sağlık uzmanınız tarafından hissedilebilen sağlam bir kitle.

Rahim miyomları nasıl teşhis edilir?

Miyomlar çoğunlukla rutin bir kadın doğum muayenesinde veya başka bir nedenle jinekolojik muayeneye gittiğinizde saptanır. Doktorunuz jinekolojik muayene sırasında sert, düzensiz bir pelvik kitle hissedebilir.

Diğer yardımcı testlerde şu bulgular saptanır;

Transvajinal ultrason: Vajinaya yerleştirilen, prob olarak adlandırılan küçük bir alet kullanan bir ultrason testi.

MR: Bir iç organ veya yapının iki boyutlu görünümü elde edilen bir prosedür.

Histerosalpingografi: Yağ bazlı özel bir sıvı ile rahim ve tüplerinizin röntgen tahlilidir. Genellikle ‘tüp tıkanıklığı var mı yok mu?’ ve ‘rahim iç boşluğu düzgün mü?’ anlamak için yapılır.

Histeroskopi: Vajinaya yerleştirilen bir görüntüleme aleti (histeroskop) kullanarak serviks kanalının ve uterusun iç kısmının görsel muayenesi yapılır. Ofis ve rezektoskop şeklinde iki çeşittir.

Endometrial biyopsi: Rahim içine yerleştirilmiş özel plastik bir kanülle vakum sistemiyle bir doku örneğinin alındığı prosedürde tanı gelebilmektedir.

Kan testi: Bu, myom ağır adet kanamaya veya sık ara kanamaya neden oluyorsa demir eksikliği anemisi var mı diye kontrol etmek için yapılır.

Miyom kilo aldırır mı?

Halk arasında miyom kilo aldırır mı soruları dolaşmaktadır. Halbuki miyomun kilo ile yakından uzaktan ilgisi yoktur.

Menopozda miyom

Bir kadın menopoza girdiğinde kanında östrojen seviyesi düşer buna bağlı olarak miyomlar küçülür. Çünkü miyoları büyüten hormon östrojendir. Bu nedenle gebeliğin ilk 3 ayında östrojen yükseldiğinden miyomlarda büyür.

Miyom kaç santim olunca alınır?

Genellikle miyomların ciddi bir yan etkisi olmadığı sürece dokunulmaz. Ama eğer hastanın kanama, kısırlık, düşük yapma veya başka bir yan etkisinden yakınması varsa alınmalıdır. Genellikle 10 cm altındaki miyomlar alınmaz. Ancak eğer kısırlığa nenden oluyorsa 4 cm üzerindeki miyomlar alınabilir.

Tehlikeli miyom boyutları

7 cm miyom tehlikelimidir? Şeklinde bir soru gelmişti bir kere. Miyomun tehlikeli boyutundan ziyade büyüme hızı ve muayenedeki bulguları önemlidir. Hızlı büyüyen veya görünümü şüpheli miyomlar takip edilmeli gerekliyse alınmalıdır.

Miyomlar Tedavisi Adana

Çoğu miyom büyümeyi durdurduğundan veya menopoza yaklaşırken küçülebileceğinden, sağlık uzmanınız "dikkatli beklemeyi" önerebilir. Bu yaklaşımla, sağlık hizmeti sağlayıcınız, önemli değişikliklerin olmadığından ve miyomların büyümediğinden emin olmak için semptomlarınızı dikkatle izler.

Myomlarınız büyükse veya önemli semptomlara ve şikayetlere neden oluyorsa, tedavi gerekebilir. Tedavi kişiden kişiye değişmektedir o yüzden doktorunuz sizinle aşağıdaki soruları sorarak tedavinizi şekillendirecektir.

  • Kaç yaşındasınız?
  • Genel sağlığınız nasıl ve geçmiş sağlık problemleriniz var mı?
  • Şikayetleriniz çok oluyor mu?
  • Belirli ilaçları, prosedürleri veya tedavileri ne kadar tolere edebilirsiniz.
  • Tedavi süresinin size uygun olup olmadığı.
  • Önerilen tedavi seçenekleri için sizin fikriniz veya tercihiniz nedir?
  • Hamilelik arzunuz var mı?

Genel olarak miyom tedavisi aşağıdaki yöntemlerle yapılır;

Histerektomi: Bu, tüm uterusun cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Miyomlar Türkiye'de ve dünyada histerektomilerin bir numaralı nedeni olmaya devam ediyor.

Histereskopik myomektomi: Özellikle rahim iç zarına komşu miyomlar histereskopik cerrahiyle kapalı ameliyatla alınabilir.

Konservatif cerrahi tedavi: Konservatif cerrahi miyomektomi adı verilen bir prosedür kullanır. Bu yaklaşımla, sadec miyomlar çıkarılır, ancak uterus sağlam kalır. Bu gelecekteki bir hamileliğe izin verebilir.

Gonadotropin salgılatıcı hormon agonistleri (GnRH agonistleri): Bu yaklaşım östrojen seviyenizi düşürür. Bu tedavi yönteminde geçici "tıbbi menopoz" oluşturulur. Bazen GnRH agonistleri miyomu küçültmek için kullanılır, bu da ameliyatı kolaylaştırır.

Myom hormon tedavisi: Bazı ilaçlar östrojene (progestin ve Danazol gibi) karşıdır ve miyomları tedavi etmek için kullanılmaktadır. Progesteronun etkisini bloke eden anti-progestinler de bazen kullanılır.

Uterin arter embolizasyonu: Rahim miyom embolizasyonu olarak da adlandırılan uterin arter embolizasyonu (BAE) daha yeni bir tekniktir. Miyomlara kan sağlayan arterler tanımlanır, daha sonra embolize edilir (bloke edilir). Embolizasyon, miyomlara kan akışını keser, böylece onları küçültür.Dünyada bu tedavi prosedürün doğurganlığı ve yeniden büyümesi üzerindeki uzun vadeli etkilerini incelemeye devam etmektedir.

Anti-enflamatuar ilaçlar (ağrı kesiciler): Bu tür ilaçlar genellikle nadiren pelvik ağrı veya rahatsızlığı olan kadınlar için etkilidir.

Bazı durumlarda, ağır veya uzun süren adetler veya ara kanamalar, demir eksikliği anemisine yol açabilir. Böyle bir durumda anemi tedavisi de gerekir.

Ameliyatsız miyom tedavisi

Ameliyatsız miyom tedavisi anti hormonal ilaçlarla yapılır. Genellikle aylık veya 3 aylık iğneler kullanılırken. Günlük haplar da kullanılabilir. Östrojen miyomun büyümesinda asıl etken olduğundan tedavide amaç östrojen seviyesini düşürmek veya yükselmesini önlemektir.

Miyom ameliyatı nereden yapılır?

Miyom ameliyatı sezaryen yerinden açılarak açıkameliyatla veya göbek deliği yakınından ve yanlardan deliklerden girilerek laparoskopik yani kapalı sistemle yapılabilir.

Miyom ameliyatı (Miyomektomi)

Myom ameliyatları 3 şekilde olmaktadır;

  • Açık myom ameliyatı,
  • Kapalı myom ameliyatı,
  • Vajinal yolla alttan yapılan miyom ameliyatı.

Açık miyom ameliyatı

Miyomektomi tekniği Mümkün olduğunda ön dikey rahim kesisi ile yapılır. Myomun kapsülü(Psödokapsül) doku düzlemlerini açığa çıkaracak şekilde insize edilir. Psödokapsülün künt ve keskin olarak açılmasından sonra miyomun kökü ortaya çıkarılır. Miyomun rahimdeki kalan kök kısmı bağlanır ve kesilir. Mümkünse miyomlar ikinci insizyondan kaçınarak bu insizyondan çıkarılır. Rahim kası, katmanlı şekilde kendiliğinden-emilebilir dikiş kullanılarak yeniden dikilir. Rahim dış zarı, bir “beyzbol topu dikişi” tarzında dikilir, minimum dikiş dıştan görülür ve bu yapışıklık oluşumunu en aza indirir.

Kapalı miyom ameliyatı (Laparsokopik Myomektomi)

Miyomektomiye laparoskopik (kapalı) yaklaşım giderek daha popüler hale gelmektedir. Karın yaklaşımı ile karşılaştırıldığında, bu tekniğin daha düşük derecede kan kaybı, daha kısa hastanede kalış süresi ve daha düşük genel komplikasyon oranı sunduğu öne sürülmüştür. Ancak, prosedür dezavantajları olmadan değildir. Çoklu miyomların laparoskopik rezeksiyonu daha fazla zaman alır, daha büyük miyomların karından çıkarılması daha zordur ve bir intramural fibroidin çıkarılmasından sonra miyometriyumun yeterli şekilde onarılması genellikle çok zordur.

İntramural miyomları çıkarmak için kullanılmasına rağmen, prosedür esas olarak postrosal miyomların çıkarılması ile sınırlıdır. Kan kaybının minimum olduğu ve minimum komplikasyon ile hemostaz sağlandığı bildirilmektedir. Bu operasyon küçük miyomlarla sınırlıdır ve sadece operatif laparoskopi konusunda uzman cerrah tarafından yapılmalıdır.

Bekarlarda miyom ameliyatı nasıl yapılır?

Bekarlarda genellikle ve mümkünse kapalı miyom ameliyatı (laparoskopik miyomektomi) tercih edilmektedir.Böylelikle hem karında kesi izi olmaz hemde karın içi yapışıklık az olur.

Alttan miyom ameliyatı

Vajinal Myomektomi

Eğer rahim ağzından dışarı doğru sarkan saplı bir miyom mevcutsa bu miyomu cerrah vajinadan alabilir. Bu miyomlar saplı olduğundan bazen histereskopi de gerekebilir.

Miyomların Histeroskopik Rezeksiyonu

Semptomatik submukoz miyomları olan hastaya tıp histereskopik tedavi olma şansı sunmaktadır. Rahim küçük olduğunda veya hasta şişman olduğunda, karından miyomektomi yapmanın belirgin dezavantajları vardır.

Hormonal tedavi genellikle etkisizdir. Adetlerde aşırı kanama şikayeti ile başvuran hastanın tanıya ihtiyacı vardır ve en doğrudan yaklaşım endometriyal örneklemeye(parça alma) ek olarak histeroskopi yapmaktır. Bu yaklaşım submukoz miyomlar, anaromal rahim kanaması, endometriyal polipler ve neoplastik nedenleri ayırt eder.

Anormal rahim kanaması için submukozal miyomların histeroskopik rezeksiyonunun etkinliği, myomun rahim içine doğru genişlemenin derecesine bağlıdır. %50'den fazla rahim içine doğru giriyorsa histeroskopik rezeksiyonunda bir miktar myom ile kalabilir.

Bu yüzden doktorunuz sizi değerlendirdikten sonra en doğru ameliyat şeklini sizle paylaşacak ve ortak bir karar alacaksınızdır. Bazen önce ilaçlarla miyom küçültülür ve küçüldüktan sonra tekrar değerlendirilip o şekilde ameliyat alınabilinir.

Açık miyom ameliyatı sonrası karında şişlik

Açık miyom ameliyatı sonrası karında şişlik aynı sezeryanda olduğu gibi bağırsakların geçici oarak tembel çalışmasına bağlıdır. Zamanla gaz çıkartmaya başladıkça inecektir.

Açık miyom ameliyatı sonrası hamilelik

Açık miyom ameliyatı sonrası hamilelik oluşmasında bir sakınca yoktur. Ancak genelde ilk 2 sene içinde gebe kalmamaya çalışmanız en iyisi olur. Çünkü rahim zarınızın tam sağlamlaşması 2 yılı bulabilir. Eğer büyük bir miyom alındıysa doğumda sezaryeni tercih etmeniz daha uygun olabilir.En doğru kararı doktorunuz verecektir.

Miyom ameliyatı sonrası sıkıntılar

Miyom ameliyatı olduğunuz gün hastanede kalırsınız. Genelde ertesi gün taburcu olursunuz. Ameliyattan sonra bir miktar ağrı ve şişkinlik olabilir. Bu son derece normal bir durumdur. Ameliyattan sonra doktorunuzun verdiği reçeteye ve önerilerine uymalısınız. Mümkünse korse kullanmanız faydalı olur. Kapalı ameliyatlarda korse kullanmaya gerek yoktur.

Rahim miyomlarının komplikasyonları nelerdir?

Miyomların üreme sistemi üzerinde etkileri olabilir, bu da kısırlığa, düşük yapma riskine veya olumsuz gebelik sonuçlarına neden olabilir. Özellikle submüköz miyomlar adet kanama miktarını arttırabilir.

Miyom ameliyatı fiyatı

‘Kapalı miyom ameliyatı fiyatı’ veya ‘açık miyom ameliyatı fiyatı’ tamamen klinik durumunuza göre değişir. Miyomunuzun büyüklüğü daha önceden ameliyat olup olmamanız, açık veya kapalı olması gibi bir çok neden fiyatı değiştirir. Eğer detaylı bilgi almak istiyorsanız muayenehanemizi arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Histeroskopi ile miyom ameliyatı olanlar rahim iç zarına komşu miyomları olan hastalardır. Her miyom histereskopik olarak yapılamaz.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234