Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

HPV aşısı ne işe yarar?

HPV aşısı ne işe yarar?

Rahim Ağzı Kanseri Aşısı (HPV Aşısı) nedir? Ne İşe Yarıyor?

Rahim ağzı aşısı diğer ismiyle HPV aşısını kimler yaptırmalı? Adana da nerde yaptırabilirim? kaç doz yapılmalı? yan etkileri var mı? ve bezeri sorulara ve daha fazlasına bu yazımda cevap vermeye çalışacağım.

Çoğu rahim ağzı kanseri, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan insan papilloma virüsü (HPV) ile ilişkilidir. HPV aşısı ile yaygın aşılama, dünya çapında rahim ağzı kanseri olma ihtimalini düşürür. İşte HPV aşısı hakkında bilmeniz gerekenler.

HPV Aşısı (Rahim Ağzı Kanseri Aşısı) Ne İşe Yarar?

Halk arasında rahim ağzı kanseri aşısı olarak da bilinen HPV aşısı bir çok kadının muzdarip olduğu rahim ağzı kanserinin oluşmasını önlemektedir. Çeşitli HPV türleri cinsel temas yoluyla yayılır ve çoğu rahim ağzı kanseri vakasısının sebebidir. ABD Gıda ve İlaç Dairesi(FDA) tarafından da onaylanan HPV aşısı hem kızlar hem de erkekler için kullanılabilir.

Bu aşı, bir kız veya kadın virüse maruz kalmadan önce yapılırsa çoğu rahim ağzı kanseri vakasını önleyebilir. Ayrıca bu aşı, kadınlarda vajina ve vulva kanserini önleyebilir yine kadınlarda ve erkeklerde genital siğilleri ve anal kanseri önleyebilir.

Teorik olarak, erkek çocuklarını rahim ağzı kanseriyle ilişkili HPV türlerine karşı aşılamak, muhtemel bulaşmayı azaltarak kızların virüsten korunmasına da yardımcı olmaktadır. Bazı HPV türleri de ağız ve boğazdaki kanserlerle ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle HPV aşısı muhtemelen bu kanserlere karşı da bir miktar koruma sağlar.

HPV aşısı Adana da nerde yapılır?

Adana rahim ağzı aşısı kliniğimizde başarı ile uygulanmaktadır. Gelmeden önce randevu almanız yeterlidir.

HPV aşısını kimler yaptırmalı ve ne zaman yapılmalıdır?

HPV aşısı, 11 veya 12 yaşlarındaki kız ve erkek çocuklar için rutin olarak tavsiye edilir, ancak istenirse 9 yaşından itibaren de verilebilir.

Rahim ağzı kanseri aşısı bakirelik ile ilgilidir buradaki bakirelikte kastedilen kız ve erkek çocuklarının cinsel temasta bulunmadan yani HPV'ye maruz kalmadan önce aşıyı olmalarının ideal olmasındandır.

Bilimsel araştırmalar, aşının çocukluk yaşında yapılmasının daha faydalı olduğunu göstermiştir. Bunun iki nedeni vardır birincisi küçük yaşta virüse karşı daha güçlü vücut bağışıklığının gelişmesidir. İkincisi ise cinsel ilişki yaşanmadan aşının yapılarak etkinliğinin arttırılmasıdır.

Riskli HPV türleri cinsel ilişki yolu ile bulaşabilir. Ciltte gördüğümüz ve siğil olarak adlandırdığımız HPV enfeksiyonlarını genellikle iyi huylu HPV tipleri yapmaktadır. Genellikle iyi huylu tipler olan 8 ve 11 tipleri sorumludur. HPV ile enfekte olunduktan sonra aşı olunursa aşı etkili olmayabilir.

Avrupa ve Amerika hastalık kontrol ve önleme merkezleri artık 11 ve 12 yaşındaki tüm çocuklara, önceden önerilen üç dozluk program yerine en az altı ay arayla iki doz HPV aşısı yaptırmalarını önermektedir. 9 yaşından 15 yaşına kadarki çocukların 6 ay arayla iki doz aşı olmaları yeterlidir. Bilimsel çalışmalar, iki dozluk programın 15 yaşın altındaki çocuklar için etkili olduğunu göstermiştir.

15 yaş üstü ergen ve erişkinlerde üç doz aşı yapılması önerilir. 15-26 yaşlarında aşılanan gençler ve genç yetişkinlere, üç doz aşı uygulanmalıdır. Eğer 15 yaşından büyükseniz ve hiç ilişkiye girmemişseniz örneğin 40 yaşında bile olsanız üç doz aşı uygulatabilirsiniz.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi diğer adıyla FDA yakın zamanda HPV aşısının 9 ila 45 yaşları arasındaki erkekler ve kadınlar için kullanımını onaylamıştır.

HPV aşısının yan etkileri nelerdir?

HPV aşısı hamile kadınlar veya orta veya ağır derecede hasta kişiler için tavsiye edilmez. Maya veya latekse alerji de dahil olmak üzere herhangi bir ciddi alerjiniz varsa doktorunuza söyleyin. Ayrıca, aşının herhangi bir bileşenine veya aşının önceki bir dozuna karşı yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyon yaşadıysanız, aşıyı yaptırmamalısınız.

Rahim ağzı kanseri aşısı nasıl yapılır?

Rahim ağzı kanseri aşısı diğer aşılar gibi koldan yapılır. 15 yaşına kadar 6 aya arayla iki doz yapılır.15 yaş ve büyüklerde 0-2-6. aylarda olmak üzere 3 doz yapılır.

Zaten cinsel olarak aktifseniz HPV aşısı fayda sağlar mı?

Evet. Halihazırda bir HPV enfeksiyonunuz olsa bile, aşıdan yararlanabilirsiniz Çünkü sizi henüz sahip olmadığınız diğer türlerden koruyabilir. Ancak aşıların hiçbiri daha önceden almış olduğunuz sizde mevcut olan HPV enfeksiyonunu tedavi edemez. Aşılar sizi yalnızca henüz maruz kalmadığınız belirli HPV türlerinden korur.

HPV aşısının herhangi bir sağlık riski veya yan etkisi var mı?

Rahim ağzı kanseri aşısının yan etkileri genellikle hafiftir. HPV aşılarının en yaygın yan etkileri

  • Enjeksiyon bölgesinde ağrı,
  • Şişlik,
  • Kızarıklıktır.

Bazen enjeksiyondan sonra baş dönmesi veya bayılma meydana gelebilir. Enjeksiyondan sonra 15 dakika oturur durumda kalmak bayılma riskini azaltabilir. Ayrıca baş ağrısı, bulantı, kusma, yorgunluk veya halsizlik de ortaya çıkabilir.

Dünyaca ünlü sağlık denetleyici resmi kuruluşlar olan CDC ve FDA, aşıları olağandışı veya ciddi sorunlar için uzun yıllardır takip etmiştir ve izlemeye devam etmektedir.

HPV aşısı olan kadınların hala Pap smear testi yaptırması gerekiyor mu?

Evet düzenli aralıklarla yaptırmaları gerekmektedir. Çünkü HPV virüsünün bir çok tipi vardır. Aşılarla sağlanan koruma en sık karşılaşılan ve hastalığa en sık neden olan HPV virüs tiplerine yöneliktir. Rahim ağzı kanseri yapan bir çok HPV virüsü alt tipi olsada en sık karşılaşılan tipler olan tip 16 ve tip 18'e karşı aşılar sayesinde bağışıklık kazanırsınız. Aşının diğer HPV alt tiplerine de çapraz bağışıklığa katkı sağladığı düşünülsede bu konuda kesin kanıt yoktur. Bu nedenle HPV aşısının, Pap smear testlerinin yerini alması amaçlanmamıştır ve düzenli aralıklarla Pap smear yaptırmaya devam etmelisiniz.

İlk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra başlanan ve doktorunuzun önerdiği düzenli aralıklarla yapılan Pap smear testleri rahim ağzı kanseri erken tanısında halen vazgeçilmezdir. Pap smear bir rahim ağzı kanseri rutin taramasıdır ve bir kadının koruyucu sağlık bakımının önemli bir parçası olmaya devam etmektedir. Bununla birlikte aşı yaptırdıktan sonra rahim ağzı kanseri olma riskiniz çok önemli oranda azalacaktır.

Önerilen aşı yaş grubunda değilseniz, kendinizi rahim ağzı kanserinden korumak için ne yapabilirsiniz?

HPV, cinsel temas yoluyla ağız, vajinal veya anal bölgelere yayılır. Kendinizi HPV'den korumak için, her cinsel beraberliğinizde prezervatif kullanın. Ayrıca sigara içmeyin. Sigara içmek rahim ağzı kanseri riskinizi artırır.

En erken aşamalarda rahim ağzı kanserini tespit etmek için, ilk cinsel ilişkinizden 3 yıl sonra balayarak düzenli Pap smear testleri için doktorunuza başvurunuz.

Rahim ağzı kanserine ilişkin herhangi bir belirti veya semptom fark ederseniz örneğin cinsel ilişkiden sonra kanama, adet dönemleri arasında veya sonrasında vajinal kanama gibi derhal doktorunuzdan randevu alarak durumunuzu bildirin.

Rahim Ağzı Kanseri Aşısı Fiyatı

Rahim ağzı kanseri aşısı ücretsiz yapılır mı? Hpv aşısı ne kadar? Şeklinde sorular almaktayım. Keşke ücretsiz yapılabilseydi ama ne yazık ki dünyadaki sosyo ekonomik şartlar nedeniyle tüm dünyada ücretli yapılabilmektedir. Yani devlet karşılamamaktadır.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234