Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Gebeliğin 3. Haftası

Tebrikler! Hamileliğin üçüncü haftası genellikle yumurtlama ve implantasyon meydana geldiğinde oluşur.

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Birçok kadın herhangi bir değişiklik fark etmez iken bazı kadınlar yumurtlama sırasında hafif kramp ve vajinal akıntı yaşarlar. Yumurtlama sırasında yumurtalıklar, fallop tüpleri boyunca uterusa doğru ilerlemeye başlayacak olgun bir yumurtayı serbest bırakır. Sperm, fallop tüpü içindeki yumurtayı döllemek için uterus boyunca ilerler. Sadece tek bir sperm yumurtayı dölleyebilir. Hem sperm hem de yumurta, 23'er kromozom içerir ve bir araya gelerek toplam 46 kromozom içeren zigotu oluştururlar.

Kavramsal olarak bebeğinizin cinsiyeti, göz rengi, saç rengi ve diğer birçok özellik bu kromozomlar tarafından belirlenir. Zigot, fallop tüplerinden rahim zarına doğru ilerlemeye devam eder.

Bebeğiniz ne durumda?

Bu noktada blastosist safhasında embriyo hızla büyüyor ve hızla çoğalıyor. Blastosistin bir kısmı, hCG (insan koryonik gonadotropin) üretecek plasenta haline gelecektir. hCG Hamilelik testleri ile tespit edilen hamilelik hormonudur.

Amniyotik sıvı da hücrelerin etrafında toplanarak bebeğinizi hamileliğiniz boyunca koruyacaktır. Beyin, omurilik, kalp ve gastrointestinal sistemin gelişimi de dahil olmak üzere fetal gelişimin önemli yönleri bu haftada başlar.

Bebeğinizin büyüklüğü ne kadar?

Vücudunuzdaki embriyo çok küçüktür ve aslında bir bebekten çok bir hücre grubuna benzemektedir. Boyu yaklaşık 0.15 cm uzunluğundadır.

Bu hafta için ne plan yapmalısınız?

Hamilelik sırasında egzersiz önemlidir. Bir egzersiz programına başlamadan veya devam etmeden önce doktorunuza danışın.

Bebeğinizin yediğiniz veya içtiğiniz tüm gıdaları sizinle paylaştığını ve etkilendiğini unutmayın. Alkol, yasadışı ilaçlar, bazı ilaçlar, belirli yiyecekler, kafein ve sigara içmekten kaçının.

Hamileliğin erken döneminde beslenme de önemlidir. Fetal büyüme ve sağlıklı bir hamilelik için folik asit ve diğer gerekli besin ve vitaminler gereklidir. Yeterli miktarda protein ve kalsiyum ile dengeli bir diyet yapmak hem siz hem de bebek için önemlidir.

Sorularınız varsa, hangi diyet tavsiyelerini teşvik ettiklerini görmek için doktorunuza danışın.

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmek için ipuçları:

Vücudun bazı büyük değişikliklerden geçmeye başlıyor ve zaman zaman bunalmış hissedebilirsiniz. Yeterli dinlenmeyi ve beslenmeyi ihmal etmediğinizden emin olun. Rahatlamak ve hamile kalmaktan zevk almak için kendinize zaman ayırın. Stres hamilelik sırasında vücudunuz ve bebeğiniz için en kötü şey, stres seviyenizi düşük tutmak için çeşitli teknikleri kullanın gerekirse uzman bir psikologdan yardım alabilirsiniz..

Baba adayları için ipuçları:

Hem siz hem de eşiniz, planlanmış bir hamilelik olsa bile ortaya çıkmaya başlayan korkulara sahip olabilirsiniz. Birbirinize açık olun ve endişelerinizi tartışın.Aklınıza takılan soruları sorun, böylece hamileliğe dahil olabilirsiniz.

Gelecek 37 hafta boyunca ona destek olun ve sürpriz yapabileceğiniz küçük planlar için zaman ayırın.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234