Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Gebeliğin 2. Haftası

Tebrikler! Bu iki hafta boyunca vücudunuz gebeliğe hazırlanıyor.

Hamilelik haftanız nasıl hesaplanır?

Bebeğinizin gelişmeye başladığı günü hesaplamak ve hamilelik tarihlerinizi takip etmek zor olabilir. Hamileliğinizin haftası, son adet tarihi(SAT) 'nizin ilk gününden itibaren sayılarak hesaplanır.

Bir kadın genel olarak her ay bir yumurta tüplere atar,yumurtanın atıldığı yerden salgılanan hormonlarla vücudunuzu gebeliğe hazırlar. Ortalama normal bir gebelik SAT 'den itibaren 280 gün sürer. SAT'ne göre hesaplamak, doktorların sizi takip etmeleri için bir ölçüm standardı sağlar; çünkü, embriyo nun rahme gömülmesinin ne zaman gerçekleştiğini tam olarak bilmek çok zordur.

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Adet döneminiz yeni başladı ve hamile kalmayı düşünüyorsunuz.Gebe kalmak isteyen bir kadının bilmesi gereken en önemli şey yumurtlama zamanıdır. Yumurtalıktaki folikülden olgun bir yumurta serbest bırakıldığında, fallop tüpüne düşer ardından tüplerden rahme doğru ilerlerken sperm tarafından döllenir. Rahim zarı döllenmiş bir yumurtayı kabul etmek için kalınlaşır. embriyo oluşmazsa, rahim zarı bozulur ve adet olursunuz.

Yumurtlama ile ilgili bilmeniz gereken bazı gerçekler de vardır:

Normalde, yumurtladığınızdan her seferde sadece bir yumurta serbest kalır. Yumurta yumurtalıktan ayrıldıktan sonra 12-24 saat yaşar.Ovülasyon yani yumurtlama, stres, hastalık, seyahat ve ağırlık, egzersiz ve uyku düzenlerindeki önemli değişikliklerden etkilenebilir.

Bazı kadınlar yumurtlama sırasında hafif lekelenme yaşayabilirler. Bu gerçek bir dönem değil, yumurtlama kanaması olarak kabul edilir.

Yumurtlamayı nasıl takip edersiniz?

Bir kadının aylık döngüsü, adet döneminin ilk gününden sonraki dönemin ilk gününe kadar ölçülür. Ortalama olarak, bir kadın döngüsü normalde 28-32 gün arasındadır. Yumurtlama, adet döneminin başladığı gün olan döngünün ilk günü ile başlayarak hesaplanır.

Çoğu kadının ovulasyon (yumurtlama) tarihi, adetinin 11 - 21. Gün arasında kendi döngülerine yumurtlar. Bu, bir kadının döngüsünün “verimli zamanı” veya “doğurganlık penceresi” olarak adlandırdığı şeydir, çünkü bu süre zarfında cinsel ilişki, hamilelik şansını arttırır.

Gebe kalma şansınızı artırmak ve yolda sağlıklı bir bebek sahibi olmak için bazı yaşam tarzı değişiklikleri gerekebilir. Yeterli egzersiz ve dengeli beslenme, değerlendirilmesi gereken önemli faktörlerdir.

Doğum öncesi vitaminleri almaya başlamalısınız ve aşağıdaki sıralanan maddeleri kullanmayı bırakmanız tavsiye edilir:

  • Kafein
  • Yapay tatlandırıcılar
  • Alkol
  • Eğlence ilaçlar
  • Nikotin

Reçeteli ilaçlar alıyorsanız, bu ilaçların hamilelik sırasında güvenli olup olmadığını görmek için sağlık uzmanınıza danışın.

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmek için ipuçları:

Şu an yapabileceğiniz en önemli şey,sanki hamileymişsiniz gibi dikkatli olmanızdır ve ona göre hareket etmenizdir. Böylelikle hem siz hem de gelecekteki bebeğinizi sorunlara neden olabilecek herhangi bir madde veya aktiviteden koruyacaktır.

Baba adayları için ipuçları:

Erkek eşinin çoğu zaman bu zamanda potansiyel bir hamilelikte rolünün olduğunu hissetmez. Ancak, sağlığı ve yaşam tarzı gelecekteki bebeğinizi de etkileyebilir. Beslenmesini, ilaç alımını, sigara içme gibi alışkanlıkları ve uyuşturucu ya da alkol kullanımını gözden geçirmeli ve zararlı maddelerden uzak durmalıdır.

Erkekler, doğum öncesi vitaminleri veya uygun bir diyet de dahil olmak üzere, başka bir tür vitamin takviyesi almaktan da faydalanabilir.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234