Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Gebeliğin 20. Haftası

Hamileliğiniz boyunca yarı yolda yaptınız! Yirminci hafta hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam ediniz;

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Rahminizin üst kısmı şimdi göbek deliğinizle aynı seviyede. Bu haftada yaklaşık 4 kğ kazanmış olabilirsiniz. Hamileliğinizin geri kalanında haftada 230 gram ila 450 gram arası almanızı öneririz.

Kilo alma miktarınız, hamilelik öncesi kilonuza bağlı olarak az ya da çok olabilir. Doktorunuz , sağlıklı bir oranda kilo almanız için yeme ve aktivite düzeyinizde herhangi bir ayarlama yapılması gerekiyorsa bunu size bildirir.

Bebeğin ne kadar büyük?

Bebeğiniz yaklaşık 19.7 cm uzunluğundadır ve yaklaşık 260 gram ağırlığındadır.

Bebeğinizle neler oluyor?

Bebeğiniz vernix caseosa adlı beyaz yağlı bir maddede kaplıdır. Bu madde, bebeğinizin cildini, içinde yüzdüğü amniyotik sıvının tahriş etmesine karşı korumaya yardımcı olur. Ayrıca doğum sırasında bebeğin doğum kanalından geçmesine de yardımcı olur.Bebeğiniz,ilk kakasını oluşturacak koyu yeşil veya siyah, yapışkan bir madde olan mekonyum üretmeye başlar. Birkaç bebek rahim içinde veya doğum sırasında mekonyum yapabilir. Mekonyumm, ölü hücreler, yutulan amniyotik sıvı ve sindirim salgılarından oluşur.

Bu hafta için ne plan yapmalısınız?

Bebeğinizin doğumunu düşünmeye başlama zamanı. Bu hayatınızın en unutulmaz, hayat değiştiren ve heyecan verici deneyimlerinden biri olacaktır. Bu özel gün için umutlarınızı ve dileklerinizi düşünerek biraz zaman harcamak isteyeceksiniz.

Bir hatıra defterine düşüncelerinizin ve planlarınızın çoğunu yazmayı deneyin. Hatıra defteriniz, düşünce ve hislerinizi sıralamanıza ve ifade etmenize yardımcı olacaktır. Doğum planı oluşturmak, gebeliğiniz boyunca size destek sağlayacak olan tüm insanlara hislerinizi açıkça ifade etmenize yardımcı olabilir.

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmek için ipuçları:

Diyetinizde, özellikle de demirde yeterli besin aldığınızdan emin olmanızın hayati önemi olduğunu unutmayın. Bebeğinizin hemoglobin üretimine yardımcı olduğu ve anemi, düşük doğum ağırlığı, erken doğumları önlediği için demir alımınızda bir artış gereklidir.

Hamileyken, günde 27 ila 30 mg demir almanız gerekir. Demir de önemlidir çünkü kan hacminiz bebeğinizi telafi etmek için genişledi.

İyi demir kaynakları şunlardır:

  • Yağsız kırmızı et
  • Kuru fasulye
  • Ispanak
  • Kurutulmuş meyveler
  • Buğday tohumu
  • Yulaf ezmesi
  • Demir takviyeli tahıllar

Baba adayları için ipuçları:

Siz ve eşiniz, bebeğin odasını dekore etmek için bir tema üzerinde karar vermeye başlayabilirsiniz. Bebeğinizin cinsiyetini biliyor olun ya da olmayın, şimdi bu hazırlıklara başlamak için harika bir zaman.

Eşinize nasıl yardımcı olabilirsiniz?

  • Kreş boya.
  • Beşik
  • Bebek için bazı özel ürünler için alışveriş yapın.
  • Dolapları ya da depolama alanlarını temizleyin, böylece anneler bir şeyler “dağınık” gibi hissetmez.

Önemli olan, herhangi bir şekilde ona yardım etmektir.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234