Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Gebeliğin 12. Haftası

Rahatlayın! Çoğu kadın bu haftada sabah bulantılarında azalma yaşar.

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Rahiminiz büyümeye devam ediyor. Bu haftada hamile kıyafetlerine henüz ihtiyaç duymazsınız ancak ileri haftalar için yavaş yavaş alışveriş düşünebilirsiniz.

Eğer bu ilk hamileliğiniz değil ise, büyük olasılıkla hamile kıyafetlerine daha önce hiç hamile kalmamış bir kadına göre daha erken ihtiyaç duyacaksınız.

Ayrıca, meme başı çevresi areolaların kararması da dahil olmak üzere cildinizin değiştiğini fark etmiş olabilirsiniz. Fark etmiş olabileceğiniz diğer değişiklikler, yüzünüzde ve boynunuzdaki düzensiz koyu lekeleri içerir. Bunlar kloazma veya hamilelik maskesi olarak adlandırılır. Bu yamalar normal olarak kaybolur veya doğumdan kısa bir süre sonra hafifler.

Bebeğinizin gelişimi ne durumda?

Bu hafta bebeğiniz in gözleri birbirine yaklaşırken kulaklar son pozisyonlarına yaklaşır ve daha fazla tanınabilir bir görünüm almaya başlar. Bağırsaklar o kadar hızlı büyümüşlerdir ki, bunlar aslında göbek kordonuna uzanırlar, ancak karın bölgesine geri dönmeye başlarlar.

Böbrekler şimdi idrar yapabilir ve sinir sistemi olgunlaşmaya devam eder. Bebeğiniz emme gibi daha kompleks refleksleri oluşmaya başladı.

Bebeğiniz ne kadar büyüdü?

Bebeğiniz 5,4 cm uzunluğundadır ve bu haftanın sonuna kadar yaklaşık 28 gram ağırlığına ulaşır.

Bu haftada neler yapmalı?

Doktorunuza mutlaka kontrole gidin ve ense kalınlığı ölçümü ve zeka testi(tarama testi) yaptırın. Bu hafta diyetinizi kontrol etmek ve hem sizin hem de bebeğinizin ihtiyacı olan tüm besinleri aldığınızdan emin olmak için harika bir zaman. Hamile olmanız, size istediğiniz zaman istediğiniz her şeyi yeme hakkı vermez bu durumu fark etmek önemlidir. Hamileliğiniz boyunca kilo alımı sabit olarak alınmalıdır.

Aşırı gereksiz kilo almaktan kaçınabilirsiniz:

  • Fast food / abur cuburlardan kaçınarak
  • Gecelik atıştırmalıklardan kaçınarak
  • Yağlı ve şekerli besinleri sınırlayarak

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmeye yönelik ipuçları:

Birçok kadın hamilelik öncesinde, sırasında ve sonrasında Kegel egzersizlerinden yararlanır. Kegel egzersizleri vajinal kasları güçlendirmeye yardımcı olur. Bu egzersizleri yapan gebe kadınlar, doğumdan sonra kasların eski gücüne kavuşmasını kolaylaştırır.

Baba adayları partneri için ipuçları:

Partnerinizin vücudu birçok değişiklikten geçiyor ve bir zamanlar kolayca yapabildiği şeyler artık daha zor olabilir. Onu takdir ettiğinizi ve ona iyi baktığınızı göstermenin iyi bir yolu, uzun bir günün sonunda ellerini, ayaklarını veya sırtını ovalamaktır.Daha da özel hale getirmek için en sevdiği parfümü,losyonu veya masaj yağını kullanabilirsiniz.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234