Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Gebeliğin 13. Haftası

Tebrikler! 3 aylık gebesiniz.

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Henüz hamile kıyafetleri giymeye başlamamış olabilirsiniz, ancak artık sıkı oturan kıyafetleri daha rahat giysilerle değiştiriniz.

Bulantı kusma şikayetleriniz bu haftada azalmaya başlar, ancak daha sık mide ekşimesi şikayeti yaşıyor olabilirsiniz.

Göğüslerinizde de bazı belirgin değişiklikler fark edebilirsiniz. Artık, göğüsleriniz daha büyük hale gelir ve süt üretimine hazırlanırken meme kanallarının neden olduğu topaklar veya yumrular olabilir.

Göğsünüzde derinin altında görünen damarlar da fark etmiş olabilirsiniz. Ek olarak, ikinci trimesterde kolostrum oluşmaya başlar; Bu anne sütünün ilk aşamasıdır ve sırasında meme ucundan gelir.

Bebeğinizin gelişimi ne durumda?

Bu noktaya kadar, bebeğinizin başı kendi vücudunun en büyük parçasıydı, ama artık bu durum değişmeye başlıyor. Bebeğinizin başı şimdi vücudunun sadece 1 / 3'ü kadar. Eşsiz parmak izleri artık bebeğinizin parmaklarının ucunda bulunuyor. Böbrek ve idrar yolu tamamen işlevseldir, bu sayede bebek idrar yaparak hayati önemi olan amniyotik sıvıyı yapar. Ayrıca bebeğinizin cildini lanugo adı verilen yumuşak kıllar örter.

Bebeğin ne kadar büyüdü?

Gebeliğinizin on üçüncü haftası ile birlikte bebeğiniz yaklaşık 5.4 cm uzunluğuna ulaşır ve yaklaşık 14 gram ağırlığındadır.

Bu hafta için ne plan yapmalısınız?

Kadınlar ilk üç aylık dönemi bitirdiğinde libido artışı olduğunu fark edebilirler. Hamilelik sırasında cinsiyet çok merak edilir çiftlerin cinsiyeti öğrenmesi için en uygun haftalar 13-14. haftalardır. Bebeğiniz karnınızdaki amniyotik sıvı tarafından, karın duvarınız tarafından ve rahim ağzını tıkayan ve enfeksiyona karşı korunmaya yardımcı olan mukus tıkacı tarafından korunur. Birçok çift için (özel durumu olanlar hariç),hamileyken cinsel ilişkiye girmek hamileliğin 3-6 ayları arasında güvenlidir.

Ancak, şu durumlarda cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır:

  • Prematüre(erken) doğum veya doğum geçmişi varsa
  • Düşük geçmişiniz varsa
  • Suyunuz geldiyse(erken membran rüptürü)
  • Açıklanamayan vajinal kanama veya akıntı yaşarsınız.
  • Plasenta previa veya aşağı yerleşik düşük bir plasenta var.
  • Rahim ağzının yetersizliği (servikal yetmezlik) veya rahim ağzında açıklık olması
  • Sizin ya da eşinizin cinsel yolla bulaşan bir hastalığı varsa

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmek için ipuçları:

Gebe kadınların neredeyse% 90'ı çatlak izleri yaşar. Streç işaretleri, karnınızın ve / veya memelerinizin üzerinde pembemsi veya kırmızımsı çizgiler şeklinde görünür. Daha yavaş hızda kilo almak, streç izlerinin ortaya çıkma olasılığını azaltabilir ve aynı zamanda sizin ve doğmamış bebeğinizin daha sağlıklı bir hal almasına neden olabilir.

E vitamini ve alfa hidroksi asit içeren losyonların uygulanması çatlakların önlenmesine yardımcı olabilir. Bunlar sizin için işe yaramıyorsa, doğumdan sonra çatlak izlerinin çoğunun kaybolduğunu bilin ve rahat olun.

Çatlak işaretlerini tedavi etmek için tezgah üstü ürünleri kullanmadan önce sağlık uzmanınıza danışın. Bu kremlerin bazıları deri tarafından emilir ve annenin kan dolaşımına absorbe edilebilir, bu da bebeğe de geçecekleri anlamına gelir.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234