Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Vajina Bölgesindeki Şişlikler

Vajina Bölgesindeki Şişlikler

Vajina Bölgesindeki Şişlikler Hakkında

Vajina girişindeki şişlikler veya ele gelen kitleler kadınların yaşamları boyunca görülebilen şikayetlerdendir. Vajina şişlikleri bazen ağrılı bazen ağrısız şekilde olabilmektedir. Genellikle kadınlar vajina bölgesindeki şikayetlerini çok çeşitli şekillerde belirtirler.

Vajina Şişlikleri Belirtileri

  • Vajina girişinde fındık –ceviz büyüklüğünde şişlik,
  • Rahimde ele gelen sertlik,
  • Vajinada nohut büyüklüğünde şişlik,
  • Genital bölgede nohut büyüklüğünde şişlik,
  • Vajina dudağında nohut büyüklüğünde şişlik,
  • Vajinada ele gelen kitle,
  • Sol vajina bölgesinde fındık büyüklüğünde beze,
  • Vulvada nohut büyüklüğünde şişlik, gibidir.

Vajina bölgesindeki şişliklerin nedenleri nelerdir?

Vajina girişindeki şişlikler en sık aşağıdaki nedenlere bağlı olur;

  1. Bartholin kisti ve absesi,
  2. İdrar torbası sarkması,
  3. Vajina sarkması (sisto-rektosel),
  4. Mantar veya başka enfeksiyonlara bağlı şişlikler,
  5. Özellikle mantarda görülen aşırı kaşıma sonucu olan şişlikler,
  6. Rahim sarkması,
  7. Yağ bezeleri (lipomlar).

1- Bartholin Kisti ve Absesi

Bartolin bezinin kistleşmesi hali hazırda toplumumuzda çok sık görülmektedir. Bartholin bezi vajina girişinde bulunur. Mukoza altında olduğundan gözle görülmez. Kanalı vasıtasıyla içinde ürettiği kaygan sıvıyı vajina girişine verir. Kadınlarda cinsel münasebet sırasında penisin vajinayı tahriş etmemesi için ürettiği bu kaygan sıvı ile bu bez yardımcı olur. Bir sağda birde solda olmak üzere iki adet bartholin bezi vardır.

Bartholin bezi kanalı bazı zamanlarda çeşitli nedenlerden ötürü tıkanabilir. Genellikle kanalın iltihaplanmasına bağlı oluşan ödeme bağlı olarak tıkanma olur. Tıkanmış bu kanal geride sıvı birikimine neden olur buda Bartholin kisti oluşumuna yol açar. Bu sıvı eğer mikroplar tarafından işgal edilirse bakteriler bu kaygan sıvıyı sever ve içinde çoğalır. Çoğalan bakteriler enfeksiyonu ağırlaştırır ve biriken sıvı miktarı da tıkanıklık yüzünden artar. Böylelikle kist abse haline dönüşür ve dokunmakla hassas ve ağrılı hale gelir. Ağrısı çok fazla olduğundan hasta acıyla doktora gelir.

Bartholin Kisti Tedavisi

Bartholin kisti tedavisiz bir şekide sıcak veya soğuk uygulama tedavileriyle takip edilebilir. Bartholin kistinin içeriği enfekte olursa Bartholin absesi oluşur. Bartholin absesinde inflamasyon çok fazla olduğundan aşırı derecede ağrı yapar. Eğer Barhilin absesi oluşmuş ise mutlaka boşaltılması gerekir. Abse boşaltımını takiben absenin içinde bulunduğu kist kesesi yada kist zarı çıkarılabilir. Buna Bartolin kisti çıkarılması operasyonu denir.

Bir diğer uygulanabilecek tedavi şekli ise Bartolin kistinin ağzının bir süre açık kalmasının sağlanmasıdır. Kistin ağzının açık kalmasının faydası  kist içinde yeniden iltihaplı sıvı birikmesini önlemek ve kistin duvarının kuruması içindir. Bu işleme bartolin kist marsupilizasyonu adı verilir. Burada kistin ağzı etrafına dikişler konularak kist dışarı doğru ağızlaştırılır ve açık kalması sağlanır.

Diğer bir başka işlem ise wood katateri uygulamasıdır. Wood katateri üzerinde balon olan kısa sonda gibidir. Katater bartholin bezi kanalına yerleştirilir. Kataterin üzerinde bulunan balon kısmı kist duvarlarına kadar şişirilir. Böylelikle kistin içine sıvı birikimi engellenir ve aynı zamanda iltihaplı sıvı çıkışı sağlanır böylelikle birikim engellenmiş olur. İyileşme sağlandıktan sonra bu katater çıkarılır.

Abse oluşumu varsa mutlaka antibiyotik ve ağrı kesici reçete edilir. Hastadan bölgeyi temiz ve kuru tutması istenir ve belirli bir süre cinsel ilişkiden uzak durması önerilir.

2- İdrar Torbası Sarkması

İdrar torbası sarkması idrar kesesinin destek dokusundaki zayıflamaya bağlı olarak vajina içine fıtıklaşmasına denir. Bazen sarkma o kadar çok olur ki vajina dışına çıkacak kadar sarkar. İdrar torbası sarkması çeşitli nedenlerden ötürü olabilmektedir.

Genellikle en sık görülen nedenler, normal doğum, aşırı kilo, çok fazla öksürme-hapşırma ve yaşlanmaya bağlı olabilmektedir. Genellikle ıkınma sırasında vajinadan dışarı fıtıklaşan vajina dokusu şeklinde belirti verir. Bu duruma tıpta sistosel denilir. Sistosel idrar kesesi sarkmasıdır ve tedavisi cerrahidir.

Operasyonda idrar torbasını yerinde tutan destek dokusu tamir edilerek sağlamlaştırılır. Operasyon yaklaşık 45 dk sürer. Genellikle aynı gün taburcu edilir.

3- Vajina Arka Duvarının Sarkması (Rektosel)

Vajina arka duvarı vajinanın rektumla komşu olan kısmıdır. Vajina arka duvar sarkmasında bağırsaklarınızın son kısmı olan rektum ile vajina arasındaki destek dokusu hasar gördüğünden veya yaşlanmaya bağlı zayıflar ve sarkma gerçekleşir.

Genellikle normal doğum, kilo ve yaşlanmaya bağlı olarak vajina sarkması gerçekleşir. Tıptaki ismi rektoseldir. Genellikle idrar torbası sarkması ile birlikte görülür. Rektosel operasyonunda vajina ile rektum arasındaki hasar görmüş destek doku tamir edilir ve sağlamlaştırılır. Operasyon süresi yaklaşık 45 dakikadır. Aynı gün taburcu olunmaktadır.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234