Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Tüp Bağlatma Ameliyatı (Kordon Bağlatma)

Tüp Bağlatma Ameliyatı (Kordon Bağlatma)

Tüp bağlatma (ligasyon) nedir?

Tüp bağlatma, kalıcı tip cerrahi doğum kontrol yöntemidir. Tüpler rahmin her iki üst köşesinden çıkan ve yumurtalıklara doğru uzanan ince yollardır.

Bir kadın yumurtladıktan sonra yumurtasından tüpe yumurta düşer ve rahime doğru yol alır. Bu yolculuk sırasında sperm ile karşılaşırsa döllenir ve embriyo oluşur. Embriyo yaklaşık 4 ila 5 gün içinde rahime düşerek rahim zarına gömülür ve nihayetinde gebelik oluşur.

Eğer bu yol kapatılırsa sperm ile yumurta karşılaşamayacağı için gebelik oluşmaz.

Tüp bağlama ameliyatları bu şekilde doğum kontrolü sağlar. Tüp bağlatma ameliyatlarında fallop tüplerinizin kesilip bağlandığı veya kapatıldığı ameliyatı olacaksınız anlamına gelir. Laparoskopik (kapalı yöntem) sterilizasyon olarak da bilinen tüp ligasyonu çok etkilidir. Koruma oranı %99 ‘dan daha fazladır.

Tüp bağlatma (ligasyon) ameliyatının faydaları nelerdir?

Tüp bağlama ameliyatının en önemli faydası ne siz nede eşiniz bundan sonra doğum kontrol yöntemlerine ihtiyaç duymayacaksınız ve endişe etmeyeceksiniz. Artık doğum kontrol için hap, spiral, prezervatif ve iğne gibi şeylere ihtiyacınız olmayacak.

Tüp bağlatma ameliyatı nasıl olur? Tüp bağlatma ameliyatı ne kadar sürer?

Tüp ligasyonunuz varsa genel anestezi yaptırmanız gerekir. Ameliyat genellikle laparoskopi olarak bilinen kapalı sistem ameliyat yoluyla yapılır. Hastanede bir gece kalınabileceği gibi genellikle aynı gün taburcu olursunuz. İşlem genellikle yaklaşık 45 dakika civarı sürer.

Kapalı ameliyat(laparoskopik tüp ligasyonu) tüp bağlatma: Bağlama işlemi için kullanılan aletlerin Alt karın bölgesinde bir veya 2 adet 1 cm lik küçük kesi yapılır ve fallop tüplerinin görülebilmesi için laparoskop adı verilen küçük bir kamerada genellikle göbek kısmından 2 cm lik kesi yapılırak yerleştirilir. Tüpler daha sonra klipslerle veya ısı ile kapatılır.

Açık ameliyat tüp bağlatma: Kapalı ameliyat olamayan veya istemeyen kadınlarda, mayo hattının altında sezeryan kesisine benzer şekilde laparotomi olarak bilinen açık tip tüp bağlama ameliyatı yapılır.

Tüp bağlatmadan sonra ne kadar sürede iyileşirim?

Tüplerinizi kapalı ameliyatla bağlattıysanız genellikle aynı gün eve gidebilirsiniz. Ameliyat sonrası 1-2 gün evde dinlenmenizde fayda vardır.

Doktorunuz size bir antibiyotik ve ağrı kesici reçete edecektir. Eğer düzenli egzersiz yapıyorsanız bir hafta sonra düzenli egzersize devam etmek genellikle güvenlidir ve hatta bu iyileşmenize yardımcı olacaktır. Doktorunuza sorularınızı danışın. 15 gün kadar deniz ve havuzdan uzak durmakta fayda vardır.

Açık ameliyatta iyileşme süresi daha uzundur. Yara yeriniz genellikle üç gün kapalı kalmalıdır. Duş almak istediğinizde bir süre su geçirmeyen yara bantları kullanmalısınız.

Tüp ligasyonunun riskleri veyan etkileri nelerdir? Tüp Bağlatmanın zararları nelerdir?

Tüp bağlatma ameliyatının bilinen çok ciddi bir zararı yoktur. Tüp ligasyonundan sonra, çoğu kadının anestezinin etkilerinden kurtulmak için birkaç güne ihtiyacı vardır. Bazı kadınların omuzlarında ağrı vardır ve bazılarının işlemden hemen sonra hafif karın rahatsızlığı vardır.

Herhangi bir ameliyatta olduğu gibi genel anestezi sonrası mide bulantısı veya yorgunluk hissedebilirsiniz. Ameliyatın olası yan etkileri arasında karın veya omuz ağrısı, kanama veya infeksiyon sayılabilir. Risk düzeyi genel olarak çok düşük olan bir ameliyattır.

Tüpler bağlandıktan sonra tekrar açılır mı? Tüp Açma Ameliyatı

Bazen çeşitli sebeplerden ötürü tüplerini bağlatan kadınlar tekrar çocuk sahibi olmak isteyebilmektedirler. Tüplerini daha önce bağlatan kadınların yeniden açtırma istekleri olabilmektedir.

Fallop adı verilen bu tüpleri yeniden açmak yani onarmak mümkündür, ancak tüp açma ameliyatının başarı oranı tüpün bağlanırken zarar görme durumu ve bağlanma seviyesi ya da bölgesinde göre değişkenlik gösterir.

Genel olarak tüp açma ameliyatlarının başarı oranı ortalama %50’dir. Yani tüp açma ameliyatı olan her iki kadından sadece biri hamile kalır. Ayrıca tüp açma ameliyatından sonra dış gebelik riski normal bir kadına göre artar. Ameliyat genellikle mikroskopla yapılır ve çok ince dikişler kullanılır. Ameliyat öncesi genellikle rahim filmi çekmek faydalıdır. Tüplerin bağlanma seviyesi hakkında bilgi verir.

Eğer tüplerinizi bağlatmak istiyorsanız, eşiniz ve doktorunuzla fayda risk durumunu detaylıca konuşun. Tüpleriniz kalıcı olarak bağlanacağından kesin kararlıysanız tüplerinizi bağlatmalısınız. Tüp açma ameliyatı dışında çocuk sahibi olmak için diğer bir seçeneğiniz ise tüp bebek (in vitro fertilizasyon, IVF)’tir. Tüp bebek tedavisi yapılırken tüplerinize ihtiyacınız olmadığından tüpleriniz bağlı bile olsa çocuk sahibi olabilirsiniz.

Tüpler bağlandıktan sonra ne zaman ilişkiye girilir?

Tüpler bağladıktan sonra bir kez adet olana kadar korunmanız tavsiye edilir. İlk adet sonrası korunmasız cinsel ilişki yaşayabilirsiniz.

Tüp bağlama(ligasyonuna) ameliyatına alternatif korunma yöntemleri nelerdir?

Tüp bağlatma ameliyatına aşağıda sayılan geri dönüşümü kolay olan birçok doğum kontrol yöntemi vardır. Bunlar;

Kol derisi altına yerleştirilen norplant, spiral (intrauterin cihaz, RİA) doğum kontrol hapları, yamalar veya vajinal halkalar, prezervatifler, diyafram, servikal kapak veya düzenli kontraseptif injeksiyonlar gibi kısa etkili geri dönüşümlü kontrasepsiyon türleri mevcuttur.

Erkeklere özel doğum kontrol yöntemleri;

  • Kalıcı Erkek Sterilizasyonu – Vazektomi: Aynı kadınlardaki tüpler gibi erkeklerde de sperm yolu vardır. Bu yollar iki taraflı kalıcı olarak bağlanır. Böylelikle spermler penisten dışarı çıkmaz.
  • Prezervatif kullanmak,
  • Geri çekme yöntemi.

Ancak prezervatif ve geri çekme yöntemleri yaklaşık %75 oranında sizi gebelikten korur. Yani başarısızlık riski yüksektir.

Tüp Bağlatma Fiyatları

Tüp bağlatma ameliyatı fiyatları birçok kadın tarafından merak edilen bir konudur. Ücretler ameliyatın kapalı ya da açık olmasına bağlı değişebilmektedir. Ücretler hastaneden hastaneye veya klinikten kliniğe değişebilmektedir. Eğer sezaryen sırasında bağlatırsanız 3000-5000 tl arası maliyet çıkarken.

Laparoskopik tüp bağlatma ücreti ise 5.000 ila 10.000 tl arası değişmektedir. Tüp bağlatma ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için lütfen kliniğimizi arayınız.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234