Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Regl döneminde cinsel ilişkiye girilir mi?

Regl döneminde cinsel ilişkiye girilir mi?

Regl (adet) döneminde cinsel ilişkiye girilir mi?

Adet döneminde ilişkiye girmek genel olarak önerilmez. İllaki ilişkiye girilecekse prezervatif gibi fiziki bariyerle korunmak gerekir.

Adet Döneminde Cinsel İlişki Riskleri

Modern bir tıbbi bakış açısı ile, adet gören bir kadınla cinsel ilişkinin sağlık riskleri şunlardır:

  1. Enfeksiyon Riski
  2. Adetin Süresinin Kısalması
  3. Gebelik Riski
  4. Endometriozis ve Çikolata Kisti Oluşumu Riski
  5. Libido ve Ruh Hali Bozuklukları

1. Enfeksiyon Riski

Adet sırasında veya kısa bir süre sonra önlem alınmadan (örneğin prezervatif kullanımı) vajinal cinsel ilişki, insan immün yetmezlik virüsünün (HIV) veya diğer cinsel yolla bulaşan mikropların bulaşması ve bu mikropların üreme yollarını olumsuz etkileyen hastalıklara neden olması açısından bir risk faktörüdür.

Cinsel yolla bulaşan mikroplar adet kanamasından bağımsız olarak bulaşabilse de adet döneminde (hem kadından erkeğe hem de tam tersi) daha kolay bulaşabilirler. Özellikle Gonore ve klamidya gibi bel soğukluğu hastalığına neden olan bakteriler pelvik inflamatuar hastalık (PID) adı verilen ve doğum yollarına zarar verip hatta tıkayan hastalıklara neden olabilir. Eğer hasta tedavi edilmezse, klamidya enfeksiyonu kadınların yaklaşık % 10-15'inde PID gelişecektir.

Klamidya ayrıca herhangi bir belirti vermeden tüplerinizin enfeksiyonuna neden olabilir. Üst genital sistemdeki bu sessiz enfeksiyon, fallop tüplerinde, rahimde ve çevresindeki dokularda kalıcı hasara neden olarak kısırlığa neden olabilir.

Adet sırasında cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşmasını kolaylaştıran faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Koruyucu bariyerin (rahim ağzı mukoza tıkacı) kaybı,
  • Adet sıvısındaki demir elementi varlığı(mikrobik üremeyi kolaylaştırır),
  • Genişlemiş rahim ağzı açıklığı,
  • Vajinanın yüksek alkali pH ortamı (adet öncesi östrojen ve progesteron hormonlarının yükselmesine bağlı) nedenleri ile kolaylaşır.

2. Adetin Süresinin Kısalması

Regl döneminde cinsel ilişki, adet kanı akışında artışa neden olabilir, çünkü rahim damarları adet sırasında dolgun ve yırtılmaya eğilimlidir ve bu nedenle kolayca zarar görür. Bazı kadınlar adetlerinin cinsel ilişkiden bir veya iki gün sonra durduğunu fark eder. Bunun nedeni, cinsel ilişkinin rahimde kasılmalara neden olması, adet kanının daha hızlı dışarı atılmasına ve dolayısıyla adetin normalden daha hızlı durmasına neden olması ile ilgilidir.

3. Gebelik Riski

Korunmasız adet cinsel teması sırasında hamilelik şansı çok küçük olsa da tamamen kaybolmazlar. Bunun nedeni, spermin kadının vücudunda birkaç gün hayatta kalabilmesi ve erken yumurtlama durumunda (örneğin 21 ila 24 günlük kısa adet döngüsü) çoğu zaman istenmeyen gebeliğe neden olabilmesidir.

4. Endometriozis ve Çikolata Kisti Oluşumu Riski

Adet sırasında vajinal cinsel ilişki endometriozis gelişimi için olası bir risk faktörüdür. Endometriozis, rahim boşluğu dışındaki bölgelerde endometriyal dokunun varlığı ile karakterize, hormona bağımlı, kronik inflamatuar bir jinekolojik hastalıktır.

Endometriyal lezyonlar öncelikle pelvik periton ve yumurtalıklarda bulunur, ancak perikard, plevra, akciğer parankimi ve hatta beyinde de bulunabilir. Bu hastalık üreme çağındaki kadınların yaklaşık% 10'unu ve infertil kadınların% 20 ila% 50'sini etkiler. Hastalığın etiyolojisi muhtemelen retrograd adet kanamasını, koelomik metaplaziyi veya her ikisini de yansıtır. Bununla birlikte, genetik, anatomik, çevresel, immünolojik ve enfeksiyöz faktörlerin karmaşık bir etkileşimini de içerir.

Yaygın klinik semptomlar arasında pelvik ağrı, adet dönemlerinde şiddetli döngüsel ağrı (dismenore) cinsel ilişki sırasında veya sonrasında ağrı(disparoni) ve anormal uterin kanama ve kısırlık bulunur. Ayrıca endometriozis ruh sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir ve bu nedenle etkilenen kadınların ağrı varlığı nedeniyle cinsel sorunların yanı sıra psikolojik acı çekme riski de artabilir. Tıbbi kaynakçada menstrüel cinsel ilişkinin endometriozis oluşumundaki rolü hakkında tartışmalar vardır.

Bir kısım bilimsel araştırmalar, adet sırasında sıklıkla veya ara sıra cinsel ilişkiye giren kısırlık hastalarının, adet sırasında cinsel ilişki durumlarını bildirmeyenlere göre endometriozis olma olasılığının neredeyse iki kat daha fazla olduğunu, bu tür cinsel aktivitenin enfeksiyon ile ilgisi olmadığını bulmuşlardır. Yazarlar, bu farkın, rahim iç zarı döküntülerin rahim dışı bir bölgeye taşınmasına yardımcı olan orgazm sırasında artan rahim içi basınca bağlı olabileceğini öne sürdüler. Endometriozisli kadınların tipik olarak gebeliği ve doğurganlığı geciktirdiği inancına odaklanan bir çalışmada, adet sırasında orgazm ve cinsel ilişki ile endometriozis arasında bir ilişki bulunamamıştır.

Adet sırasında cinsel aktivite ve hijyenik uygulamaların endometriozis gelişme riskinin artmasıyla ilişkili olup olmadığını incelemek üzere tasarlanan bir başka araştırma, adet sırasında cinsel aktivite, orgazm ve tampon kullanımının endometriozise karşı koruma sağlayabileceğini ortaya koymuştur. Genel olarak bakıldığında bilimsel araştırmalar adet dönemindeki cinsel ilişkilerin artmış endometriozis riski olduğunu belirtmektedir.

5. Libido ve Ruh Hali Bozuklukları

Adet sırasında cinsel ilişki, erkeğin cinsel isteğini (libido) olumsuz etkileyebilir ve adet kanının varlığı ve kokusu nedeniyle onu geçici olarak iktidarsız hale getirebilir. Ayrıca, kadınların adet dönemindeki ruh halleri cinsel ilişki için genellikle uygun değildir.

Kadınların adet döneminde yaşadıkları ruh hali bozukluğuna neden olabilecek birçok durum söz konusu olabilir. Örneğin; rahimde ağrılı kramplar, cinsel ilişkide ağrı [dismenore], anksiyete, depresyon, migren baş ağrıları, düşük tansiyon, premenstrual sendrom (adet öncesi sendrom) veya adet sırasındaki kötü fiziksel ve psikolojik durum çoğu zaman onların lehine değildir.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234