Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Kadınlarda Orgazm Olamama

Kadınlarda Orgazm Olamama

Kadınlarda cinsel isteksizlik? Orgazm olamama nasıl geçer?

Neden bir kadın orgazm olamaz? Cinsel ilişkiden zevk almıyorum? Orgazm disfonksiyonu nedir? Şeklinde sorularla sık karşılaşmaktayız.

Cinsel ilişkiden zevk alamamak (orgazm disfonksiyonu) birisi orgazma ulaşmakta güçlük çektiğinde ortaya çıkan bir durumdur. Bu zorluk, bazen cinsel olarak uyarıldıklarında hatta yeterli cinsel uyarılma olduğunda bile ortaya çıkar. Bu durum kadınlarda ortaya çıktığında, kadın orgazm disfonksiyonu olarak bilinir. Erkekler de orgazm bozukluğu yaşayabilir, ancak bu çok daha az yaygındır.

Cinsel ilişki sırasında kadın neden zevk almaz?

Orgazm, cinsel uyarılma sırasında yaşanan yoğun boşalma duygularıdır. Yoğunluk, süre ve sıklık bakımından değişebilirler. Orgazmlar çok az cinsel uyarılma ile gerçekleşebilir, ancak bazen çok daha fazla uyarılma gerekir.

Pek çok kadın, bol miktarda cinsel uyarılmadan sonra bile bir partnerle orgazma ulaşmakta güçlük çeker. Çalışmalar, orgazm disfonksiyonunun kadınların %11 ila 41'ini etkilediğini gösteriyor. Yani çok sık görülmektedir.

Orgazm disfonksiyonu aynı zamanda anorgazmi veya kadın orgazm bozukluğu olarak da bilinir. Kadın orgazm sorunu yaşıyorsa cinsel ilişkiden zevk alamaz. Bu durum kadınlar için cinsel münasebeti yük haline getirir.

Anorgazmi, cinsel uyarılma ve yeterli cinsel uyarılmadan sonra gecikmiş, seyrek veya hiç orgazm olmaması veya önemli ölçüde daha az yoğun orgazm olmasıdır. Orgazm sorunu yaşayan ve bu sorunlardan önemli ölçüde rahatsız olan kadınlara anorgazmi teşhisi konulabilir.

Tüm kadınlar arasında orgazm sıklığı ve yoğunluğu değişiklik gösterir. Ayrıca, herhangi bir birey için orgazmlar bir andan diğerine farklı olabilir. Orgazm olmak için gereken uyarımın türü ve miktarı da değişir. Birden fazla faktör anorgazmiye neden olabilir. Bunlar arasında ilişki veya yakınlık sorunları, kültürel faktörler, fiziksel veya tıbbi durumlar ve ilaçlar yer alır. Tedaviler arasında cinsel uyarım, cinsel güçlendirme cihazları, bireysel veya çift terapisi ve ilaçlar hakkında eğitim yer alabilir.

Orgazm olamama sorunu belirtileri nelerdir?

Orgazm, cinsel aktiviteyi uyarmaya yanıt olarak yoğun bir zevk hissinin doruk noktasıdır.

Seks sırasında vajinal penetrasyon dolaylı olarak klitorisi uyarır. Ancak bu, orgazm için yeterli uyarı olmayabilir. Birçok kadının orgazma ulaşmak için klitorisin doğrudan elle veya oral olarak uyarılmasına da ihtiyacı olabilir.

Anorgazmi veya kadın orgazm bozukluğu, bunlardan herhangi birini önemli bir şekilde yaşamak olarak tanımlanır. Bunlar:

  • Gecikmiş orgazm,
  • Orgazm olmaması,
  • Eskiye göre daha az orgazm olmak,
  • Daha az yoğun orgazmlar.

Anorgazmi nedenleri ayrıca altta belirtilen nedenlerden kaynaklanabilir:

  • Ömrünüz boyunca hiç orgazm olmadıysanız,
  • Edinilmiş, orgazm olmakla ilgili yeni problemleriniz varsa,
  • Duygusal durum,
  • Cinsel birleşmelerde sırasında her zaman orgazma ulaşamayan bazı kadınlar bunu rahatsız edici bulmayabilir. Bu durumda orgazm olamama bir bozukluk sayılmaz.

Orgazm olamıyorum sebebi nedir?

Cinsel uyarılma ve orgazm, çeşitli fiziksel, duygusal, duyusal ve psikolojik faktörlere verilen karmaşık tepkilerdir. Bu alanların herhangi birindeki zorluklar, orgazm olma yeteneğinizi etkileyebilir. En sık etkileyen faktörler aşağıda detaylı şekilde açıklanmıştır. Bunlar;

Kişisel ve Psikolojik Faktörler

Geçmiş deneyimler, davranışlar, geçmiş veya zihinsel sağlık orgazm sorunlarına katkıda bulunabilir. Bunlar şunları içerir:

  • Geçmiş cinsel veya duygusal istismar
  • Cinsel uyarılma veya etkileşimler hakkında bilgi eksikliği
  • Zayıf vücut imajı
  • Seks konusunda suçluluk veya utanç
  • Cinsellikle ilgili kültürel veya dini inançlar
  • Mali sorunlar veya sevilen birinin kaybı gibi stres faktörleri
  • Anksiyete veya depresyon gibi zihinsel sağlık durumları
  • İlişki faktörleri

Seks Partnerinizle İlgili Sorunlar, Orgazm Sorunlarına Katkıda Bulunan Faktörler Neden Olabilir

  • Duygusal yakınlık eksikliği
  • Çözülmemiş çatışmalar
  • Cinsel ihtiyaçların ve tercihlerin zayıf iletişimi
  • Sadakatsizlik veya güven ihlali
  • Yakın partner şiddeti
  • Partnerin cinsel işlev bozukluğu, sertleşme sorunu(erektil disfonksiyon) olan erkek partner
  • Diğer fiziksel nedenler

Çok Çeşitli Hastalıklar, Fiziksel Değişiklikler ve İlaçlar Orgazmı Engelleyebilir

Sağlık koşulları: Diyabet, aşırı aktif mesane veya multipl skleroz gibi uzun vadeli durumlar orgazm bozukluklarına katkıda bulunan veya karmaşıklaştıran faktörler olabilir.

Jinekolojik tedaviler: Histerektomi veya kanser ameliyatı gibi jinekolojik ameliyatlardan kaynaklanan doku hasarı orgazm olma yeteneğini etkileyebilir.

İlaçlar: Tansiyon ilaçları, antipsikotik ilaçlar, antihistaminikler ve antidepresanlar - özellikle seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'ler) dahil olmak üzere birçok reçeteli ve reçetesiz ilaç orgazmı engelleyebilir.

Alkol ve sigara: Alkol sinir sistemini baskılar ve orgazm olma yeteneğini engelleyebilir. Sigara içmek, cinsel organlarınıza giden kan akışını sınırlayarak orgazm olma yeteneğinizi etkileyebilir.

Vücutta yaşa bağlı değişiklikler: Menopozdan sonra veya daha sonra vücutta meydana gelen değişiklikler, çeşitli cinsel işlev bozukluklarına katkıda bulunabilir.

Diğer Cinsel Sorunlar

Orgazm olamama (anorgazmi) sorunu yaşayan kadınların bir veya daha fazla ekstra sorunu olabilir. Bunlar orgazm olma problemine katkıda bulunabilir veya karmaşıklaştırabilir. Bu koşullar şunları içerir:

  • Cinsel uyarılma ile ilgili sorunlar
  • Seks için çok az istek veya hiç istek yok
  • Cinsel ilişkiden veya diğer cinsel uyarılardan kaynaklanan ağrı
  • Vajina veya vulvanın kuruluğu
  • Vajinanın istemsiz olarak daralması (vajinismus)

Orgazm Olamama Tedavisi

Cinsel zevk alamama tedavileri altta yatan nedene yönelik olarak yapılır.eğer altta yatan neden anatomik nedenler ise ameliyat olmanız önerilir. Ayrıca ameliyatsız yöntem olan orgazm aşısı yada G noktası dolgusu yine cinsel hazzınızı arttırır.

G Noktası Dolgusu (Orgazm Aşısı)

G noktası klitoristen uzanan sinir uçlarının yoğun olduğu vajinanın üst duvarında bulunan bir bölgeyi ifade eder. Bu noktaya yapılacak özel dolguyla G noktası daha duyarlı hassas hale gelerek uyarılmayı ve zevk alma miktarınızı kat ve kat arttırır. Ayrıca dolgunun sağlamış olduğu şişkinlik ve bombelik vajinada daraltma yapmış olur. Ayrıca dolguda bulunan hyaluronik asit sayesinde vajina içi nemlenme sağlayarak kuruluğa ve akıntıları engeller.

Vajina Daraltma Ameliyatı

Vajina daraltma yada diğer adıyla Vajinoplasti ameliyatı ile gevşemiş ve sarkmış vajina dokuları toparlanır ve sıkı bir vajinaya sahip olursunuz. Vajina daraltma ameliyatı ile sağlanan darlık sayesinde penisi kavrama yeteneği artar.Penis vajina sürtünme miktarı artarak cinsel haz her iki partner içinde çok artar.

Psikolojik Destek ve Aile Terapisi

Orgazm olamama psikolojik nedenlerede bağlı olduğundan eğer altta yatan psikolojik veya eşler arasındaki çatışmadan kaynaklanan bir sorun varsa destek almak her iki partner içinde iyi olacaktır.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234