Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Kürtaj günah mıdır?

Kürtaj günah mıdır?

Kürtaj günah mıdır? Doğum kontrol günah mıdır?

Kürtaj günah mıdır? Ya da doğum kontrol günah mı? Soruları modern insanın çok uzun yıllardır cevap aradığı tereddütte kaldığı sorulardandır. Bir çok fikir ve yorum çevrenizden duyarsınız.

Kürtaj anne rahmine düşmüş ceninin uygun yollarla alınarak gebeliğin sonlandırılması işlemidir. Doğum kontrol ise gebe kalmadan sperm ile yumurtanın birleşmesini önleme yöntemidir. Yani biri sperm ile yumurtanın birleşmesinden sonra gebeliğin devamının engellenmesi iken diğeri ise sperm ile yumurtanın birleşmesine müsaade etmeyerek gebeliğin engellenmesidir. Doğum kontrol yöntemlerinin genel olarak caiz olduğu bildirilmektedir.

Kürtaj caiz midir?

Kürtaj caiz midir? sorusunun cevabı Prof.Dr.N. Hatipoğlu'nun bir köşe yazısından alıntı alarak yardımcı olalım. Bazı fakihlere göre 120 güne kadar caiz olarak kabul edildiği bildirilmektedir. Diğer fakihlere göre ise caiz olmamaktadır. Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir. Dini açıdan insan sağlığını koruma ve kurtarmak için yapılan müdahaleler de caiz olarak bildirilmektedir. Ülkemizde yasal sınır 10 haftadır. 10 hafta üstü kürtaj zorunlu sağlık sorunları dışında yapılamaz.

Kürtaj genellikle sosyal ve ekonomik nedenlerden dolayı zorunlu durumlarda yapılmaktadır. Bazen de bebek anne karnında öldüğü için zorunlu olarak yapılmaktadır. Genel olarak istenmeyen gebelikler ciddi sosyal ve ekonomik sıkıntıları beraberinde getirirler.

Örneğin evlilik olmadan devam edecek bir gebelik özellikle kadının psikolojik sağlığını derinden bozar. Evlilik tarihi çok yakın bile olsa gebelik süresinden dolayı dedikodulara maruz kalmak çok can sıkıcıdır. Kadınların kendileri ve ailelerine karşı sosyal sorumlulukları olduğundan ve evlilik öncesi yaşanan gebelikler hoş karşılanmayacağı için aileleriyle içinde bulundukları durumu paylaşma olanakları genel olarak yoktur.

Bazen ekonomik nedenlerde gebeliklerin istenmemesine neden olur. Özellikle yeni evlilerde ve yeni çocuk sahibi olmuşlarda bunu sık görmekteyiz. Malum günümüz koşullarında ekonomik olarak giderler çok artmıştır.

Günümüzde sadece para değil zamanımızda eskiye nazaran değerli olmuştur. Günümüzde artık para kazanmak için hem daha çok çalışıyor ve hemde daha fazla zamanımızı işimiz için harcıyoruz. Yeni doğacak bebeğe hem para hem de zaman ihtiyacı olmakta ve bunu karşılamak zor olabilmektedir. İşte bu gibi nedenler plansız sürpriz gebelikleri istenmeyen gebelikler haline getirmektedir.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234