Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Kadınlarda Kısırlık Tedavisi için Bitkisel Yöntemler

Kadınlarda Kısırlık Tedavisi için Bitkisel Yöntemler

Kısırlık Tedavisi için Bitkisel Yöntemler

Erkekte kısırlık tedavisi veya kadında kısırlık tedavisi ihtiyaç olarak sıkça araştırılan konulardandır. Kısırlık problemi çiftlerin %15 inde görülen çok sık bir sorundur. Kısırlık tedavisinde tedavi önerileri ve olasılıkları sayılmayacak kadar çoktur. Çevrenizde bir çok kişi bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde önerilerde bulunmaktadır.

Soğan kürü, incir kürü, sarımsak kürü gibi önerileri sık duymuşsunuzdur. Hangi bitkilerin en uygun olabileceğini araştırmak ve güvenebilmek güç olabilir hatta sinir bozucu olabilir ve insanlar genellikle umut için yardımcı olabilecek veya olmayabilecek pahalı vitamin takviyelerine bel bağlarlar.

Eğer imkanınız varsa hangi bitkilerin sorununuz için ideal olduğunu keşfetmenize yardımcı olmak için bir tüp bebek uzmanına danışmak akıllıca olacaktır. Böyle bir şansınız yoksa, bu da sorun değildir. Bu yazımda kısırlıkta kullanılan şifalı bitki önerileriyle size yardımcı olmaya çalışacağım.

Doğurganlığı etkileyen daha yaygın ve etkili bitkileri anlatmak ve size daha bilinçli bir bakış açısı kazandırmak için hedefinize yönelik değerli bilgiler vereceğim.

İlk olarak, kısırlık söz konusu olduğunda tüm kısırlık sorunu yaşayan hastalara aynı oranda yararlı olacak bir takviye veya bitki olmadığını açıklığa kavuşturalım. Çünkü bir kısım insana faydası olan bitkilerin diğer kısım insanlara faydası olmayabilir. Çünkü sorunları farklı olabilir. Bununla birlikte, eğer doğru bitkisel tedavileri aldıysanız size yardımcı olarak gebe kalmanızı sağlayabilir.

İşte hazır bulunan ve potansiyel olarak kısırlık sorununuzu bitirip doğurganlığı artırabilecek kullanılan bazı yaygın otlar.

Kısırlık İçin Şifalı Bitkiler

Vitex (Chaste Ağacı Dutu)

Adet döngüsünü dengelemek ve adet öncesi ruh hali bozukluğu ve ağrı (Premenstrual Sendrom, PMS) 'yi çözmek için popüler bir bitki, muhtemelen beyindeki hipofiz bezine etki ederek yumurtlamayı tetikleyerek Luteinize Hormon (LH) salgı dalgalanmasının gücünü arttırarak etki etmektedir. Bu da luteal fazda yumurtlamayı ve progesteron üretimini güçlendirebilir. Ayrıca anormal derecede yüksek süt hormonu (prolaktin) azalttığı için hormon dengesini yumurtalık fonksiyonunu iyileştirdiği gösterilmiştir, yani yumurtlama bozukluğunu düzeltir.

Bu bitki yumurtlama sorunları olan kadınlara ve luteal faz defekti olan ve luteal fazı kısa veya progesteron üretimi düşük olan kadınlara çok iyi gelmektedir.

Maca Otu (Lepidium Meyenii)

Maca otu binlerce yıldır libido ve doğurganlığı artıran bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Peru’daki And dağlarına özgüdür ve şekil olarak bir yumruya benzer. Artan stres zamanlarında vücudunuzun stresle başa çıkmasına yardımcı olarak bir destek görevi görür. Hem erkeklerde hem de kadınlarda erkeklik hormonu olan androjen (testosteron) seviyelerini etkileyebilir.

Etkisini gerçek testosteron seviyelerini arttırarak mı yoksa sadece testesteron hormon alıcıları (reseptörü) sayısını arttırarak mı yaptığı belirsizdir. Ancak hem erkek hem de dişi farelerde doğurganlığı olumlu yönde arttırdığı gösterilmiştir. Bununla birlikte, testesteron aktivitesi üzerindeki etkileri ışığında, bu bitkisel destek, yüksek erkeklik hormonu seviyeleri olan polikistik over sendromu olan kadınlar için yararlı olmayabilir.

Tarçın

Tarçın ilginç bir şekilde, hem ulaşımı ve kullanımı kolay hemde bu kolaylığa rağmen çok etkili bir bitkidir.

Yaygın bulunan bir bitki olan tarçın hem erkeklerde hem de kadınlarda doğurganlığı artırabilir. Çin tıbbında, iç kısmı ısıtmak ve doğurganlık için bol olması gereken yang enerjisini beslemek için tarçın kabuğu (baharat olarak) kullanılır.

Bilim dünyası tarçının yararlarını araştırarak faydalarını ortaya çıkarmıştır. Son zamanlarda yapılan bir araştırma tarçının özellikle erkeklerde sperm üretimi ve kalitesi üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu gösterdi.

Çalışmalar ayrıca polikistik over sendromu (PCOS) ile metabolik sendromu (şişman ve şeker hastası) olan kadınlar için yararlıdır. Tarçının ayrıca kan şekeri dengesini ve insülin cevabını olumlu yönde etkilediği de gösterilmiştir.

Tribulus Terrestris

Erkekte kısırlık tedavisinde Çin tıbbında da kullanılan Tribulus bitkisi, hem erkek hem de kadın doğurganlığı için yararlı bir bitkidir. Bilimsel bir çalışmada, yüksek düzeyde anti-sperm antikor olan çiftlerde gebe kalma oranlarını (her iki partner de kullandığında) arttırdığını gösterilmiştir.

Aynı çalışmada, Tribulus’u kullanan erkeklerin spermlerinde, hareket (motilite) sayı ve hacim olarak iyileşme görülmüştür. Ayrıca düzensiz yumurtlaması olan kadınlarda, özellikle PCOS nedeniyle, Tribulus bitkisi adet düzenini sağlamaya yardımcı olur...

Çin Kökenli Ot Karşımları

Kırmızı yonca, ginseng, karayılan otu, demirdikeni, ısırgan otu gibi sayısız otlar tedavilerde kullanılmaktadır. Çin bitkisel yaklaşımının var olan en eski sofistike bitkisel sistemlerden biri olduğunu belirtmek gerekir.

Çin bitkileri nadiren tek otlar olarak alınır. Genellikle karışımlar uygulanır, ancak tüm vücut sağlığına ve sonuç olarak doğurganlığa yönelik dengeli, hedeflenmiş formüller olarak reçete edilir. Çok sayıda araştırmada (meta-analiz) Çin bitkilerinin uygun kullanımının, dört aylık bir süre içinde doğurganlığı iki kat artırdığını bulmuştur.

Çin bitki kürü uygulamarında binlerce bitki vardır ve her formül tipik olarak özelleştirilmiştir. Gerçek değerin ve etkinliğin, öncelikle bu konuda deneyimli bir tıp doktoru tarafından doğru bir şekilde teşhis konulduktan sonra uygun olan bitkisel formülü almaktan geldiğini anlamak önemlidir.

Bitkisel Tedavi ile Hamile Kalanlar

Şifalı otlar bağımsız bir tedavi olarak ilaçla birlikte olmadan tek başına veya aşılama, tüp bebek (yardımlı üreme teknolojileri, ART) gibi diğer tekniklerle birlikte kullanılabilir. Bilimsel çalışmalardan ortaya çıkan veriler, uygun bitkisel formülleri gonadotropinler adı verilen yumurta gelişimi ilaçları ve diğer doğurganlık ilaçları ile birlikte kullanmanın potansiyel bir faydası olduğunu ortaya koymaktadır.

Bir çalışma, aynı tıbbi teşhisi olan kadınlara verilen belirli bir bitkisel formülün, canlı doğum oranları ve yumurta sıvısı kalitesi dahil olmak üzere kısırlık tedavilerinin sonuçlarını önemli ölçüde iyileştirdiğini ve gebe kalma oranını arttırdığını göstermiştir.

Tüp bebek uygulamasının bitkisel desteklerle birleştirildiğinde daha yüksek gebelik ve canlı doğum oranları ortaya çıkan kanıtlar vardır. Yinede daha fazla bilimsel çalışma ile doğrulanması ve desteklenmesi gerekmektedir.

Birçok tüp bebek ve kısırlık uzmanı doktorlar, genellikle hastalarına kısırlık tedavisi ilaçlarına başladıktan sonra bitki ve takviyeleri bırakmasını tavsiye eder. Bunun temel sebebi çoğu tüp bebek ve kısırlık uzmanı doktor tedavi sürecinde, etkisini bilimsel olarak tam bilmediği bitkisel ilaçların kendi tedavisinin etkinliğini azaltmasından çekinmesidir. Ters bir etki görme riskini istememektedirler.

Aşılama ve özellikle tüp bebek tedavileri genellikle maliyetlidir ve protokoller son derece kontrol altında olmalıdır ve uygulanan tedaviler bilimsel araştırmalardan elde edilen en son verilere dayanır. Bununla birlikte, tüp bebek tedavisinde bir hastada birkaç kez denemeye rağmen başarı elde edilememişse bir sonraki tedavilerde bitkisel destek tedavileri başarı oranlarını arttırabilmektedir.

Bu bitkisel tedavi ve medikal tedavi yaklaşımlarını birleştirmenin yararlarını gösteren daha fazla çalışma ortaya çıktıkça bitkisel desteğin daha yaygın hale gelebileceği hatta ilk tedavi ile birlikte kullanılacağı beklenmektedir.

Yüksek kaliteli ve saf ürünler satın aldığınızdan emin olmak için bitki ve takviyeleri profesyonel destekile alınız. Birçok bitki kontamine olabilir, yanlış etiketlenebilir veya etkili olamayacak kadar seyreltilebilir. Uzman bir doktor ile çalışmak, bitkilerinizin saf olmasına ve katkı maddeleri, dolgu maddeleri veya böcek ilacı veya ağır metaller gibi kimyasallar içermemesine yardımcı olacaktır.

Amerika ilaç denetim birimi FDA, ilaçlarda yaptığı gibi bitkisel takviyelerde protokol düzenlemez, bu nedenle tutarsızlıklar olur. Bitki uzmanı olan kadın doğum doktorlarından yardım almak bu nedenle önemlidir.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234