Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Kızlık Zarı Kanı Nasıl Olur?

Kızlık Zarı Kanı Nasıl Olur?

Kızlık zarı kanı nasıl olur? çoğu kadın ve erkeğin merak ettiği, en çok soru aldığım konulardan biridir. Kızlık zarı kanı gerek kan rengi gerek kan yoğunluğu ya da kanamanın sürdüğü gün sayısı her kadında farklı olmaktadır. Ancak genellikle kızlık zarı kan rengi yani kızlık zarı bozulduğu zaman akan kanın rengi pembe renktedir.

Yine belirtmeliyim ki; bazı kadınlarda daha kahverengimsi, bazı kadınlarda kırmızı rengine yakın ya da pembemsi şeklinde olmaktadır.

Kızlık Zarı Kanar Mı?

Kızlık zarı ince bir yapı olmakla beraber vajinanın yaklaşık 2 cm içerisinde yer alan bir yapıdır. Kızlık zarı cinsel ilişki sırasında, vajinanın içine bir cisim girmesi ile, herhangi bir kaza sonrası yırtılabilir ve kanar. Genel olarak her kızlık zarı kanar. Ancak nadir de olsa bazen kızlık zarlarının esnek olması durumunda kanama olmayabilir ya da o esnada kan dışarı akmayabilir.

Kızlık Zarı Kontrolü Nerede Ve Nasıl Yapılmaktadır?

Kızlık zarı kontrolü genelde birçok kadının korktuğu ve ağrı duyacağını düşündüğü bir işlem olarak görülmektedir. Ancak düşünüldüğü gibi zor bir muayene değildir. Kızlık zarı kontrolü Kadın doğum uzmanı tarafından hasta mahremiyeti korunarak yapılır. Her kadın doğum uzmanı kızlık zarı muayenesi yapmak istemez o yüzden muayeneye gitmeden önce doktora kızlık zarı muayenesi yapıp yapmadığını sorarak gitmeniz uygun olur. Kızlık zarının kontrolü son derece basit bir işlem olup herhangi bir ağrı duyulmamaktadır.

Muayene esnasında muayene olacak kadın jinekolojik muayenede olduğu gibi masaya yatırılır ve doktor vajinadaki küçük dudaklar aralanıp kızlık zarı (HYMEN) kontrolü yapmaktadır. İşlem yaklaşık bir kaç dakika sürmekte olup, ağrı duyulmamaktadır.

Kızlık zarı dikimi ana konumuzu ziyaret edebilirsiniz. →

Kızlık Zarı Tipleri Nelerdir?

Kızlık zarı bir organ değildir ve net bir fonksiyonu yoktur. Bebeklik döneminden ergenlik dönemine kadar mikropların vajinaya çıkmasına bariyer görevi gördüğü düşünülmektedir.

Gelelim kızlık zarının tiplerine;

İmperfore hymen (deliksiz kızlık zarı);Bu tip kızlık zarları çok nadir görülür ve bir kızın hayatındaki ilk adet döneminde adet kanı gelmemesive ağrı ile kendini belli eder.Tedavisinde kızlık zarına adet gelecek kadar kesi yapılır.

Annüler Hymen;En sık görülen kızlık zarı tipidir.Ortasında açıklık olup yapı olarak simite benzer.

Septalı Hymen (Bölmeli Kızlık Zarı); Yine nadir görülen kızlık zarı tipidir.Ortasındaki açıklık bir zar parçasıyla ikiye ayrılmıştır.

Kribriform Hymen (Çok Delikli Kızlık Zarı); Nadir görülen hymen tipidir.Üzerinde elek gibi görünüme neden olan küçük delikler mevcuttur.

Kresentrik Hymen (Yarımay Kızlık Zarı); Yarımay şeklinde,çok nadir görülen bir kızlık zarı tipidir.İlk ilişkide çok kanamaya neden olabilir.

Ülkemizde genelde, kadınların kafasını çok kurcalayan ve korkutan sorunlardan biri de kızlık zarıdır. Kızlık zarı anatomik olarak vajinanın girişinden yaklaşık 1.5 ila 2 cm içerde olup, küçük dudakların hemen altında bulunur. Tam ortasında adet kanaması ve vajinal salgıların akması için bir delik bulunur, soğan zarı inceliğinde bir dokusu vardır. Kesin görevi bilinmemekle beraber, vajinayı ve rahmi dışarıdan oluşabilecek mikroplara karşı koruyan bir yüzey kalıntısı olduğu düşünülmektedir.  

Kızlık Zarı Yırtılması Nasıl Olur?

Kızlık zarı yırtılması, kızlık zarı patlaması, bekaret kaybı şekillerinde halk arasında adlandırılan kızlık zarı bozulması tıp literatüründe "hymenal perforasyon" adı verilir. Kızlık zarı yırtılması nasıl olur şeklinde birçok soru almaktayım. Kızlık zarı; vajina içine yabancı cisim sokma, mastürbasyon yaparken içeriye parmak veya bir cismi ileriye doğru fazlaca ve sertçe itme, düşme veya çarpma sonucunda vajinaya darbe alma veya cinsel ilişki sırasında yırtılabilir veya kızlık zarının bütünlüğü bozulabilir. Kızlık zarının yapısının bozulmasına halk arasında "bekaretin kaybı, kızlık zarının yırtılması, patlaması, delinmesi, kızlığın kaybı, kızlığın bozulması" gibi değişik isimler verilmektedir.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234