Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Kızlık zarı gözle görülür mü?

Kızlık zarı gözle görülür mü?

Kızlık zarını kendim görebilir miyim?

Kızlık zarı gözle görülür mü? kızlık zarını kendim görebilir miyim? sorusu sıkça sorulmaktadır.

Bu sorunun anlamı kızlık zarını bakınca kolayca görebilir miyim ya da dışardan bakılınca görülür mü şeklinde anlayabiliriz. Bu sorunun cevabını kadın genital bölge anatomisini anlatarak cevap verelim.

Kadınların genital bölgesi yani cinsel bölgesinde öncelikle dışardan içeri doğru şu yapılar bulunur. En önce dış vajina dudakları sonra iç vajina dudakları vardır. İç vajina dudaklarının yaklaşık 2 cm gerisinde ise vajina girişi bulunur.

Kızlık zarı işte tam bu bölgede yani vajina girişinde bulunur. Kızlık zarı yapı olarak kalın, etli ve kıvrımlıdır. Şekil olarak halka şeklindedir ve ortası deliktir. Bu delik adet görmek için mecburi açıklıktır. Eğer bu delik olmasaydı adet dışarı akamaz ve içerde birikirdi biriken adet kanı enfeksiyona neden olurdu. Kızlık zarının anatomik olarak çok önde olmadığını bilmelisiniz. Yani dışardan kızlık zarı görünemez. Ya da ayna karşısına geçerek kızlık zarınızı göremezsiniz.

Kızlık zarını görebilmek için dış ve iç dudaklar sağa ve sola aynı zamanda da öne çekilerek görünür hale getirilir. Bunu kendi başınıza yapmanız çok zor olduğundan ayrıca tehlikeli olduğundan Kadın doğum uzmanına muayene olmanız hem mantıklı hem de en güvenilir yoldur.

Bekaret testi devlet hastanesinde yapılır mı? Bekaret testi ya da diğer adıyla kızlık zarı muayenesi tecavüz gibi adli zorunlu durumlar olmadığı sürece devlet hastanesinde yapılmaz.

Kızlık zarı yırtılması dışarıdan belli olur mu?

Kızlık zarı yırtılması dışarıdan belli olur mu? sorusu genellikle kendi kendime kızlık zarımın bozuk olduğunu anlayabilir miyim ya da kızlık zarımın bozuk olduğunu dışardan kimse anlar mı? anlamlarında sorulmaktadır.

'Kendi kendinize kızlık zarınızın yırtık olup olmadığını anlayamazsınız.' Ayrıca dışardan kimsede kızlık zarınızın yırtık olup olmadığını anlayamaz. Kızlık zarınızda yırtık olup olmadığını ancak doktor(Kadın doğum uzmanı) muayenesi sonucu anlayabilirsiniz.

Kızlık zarı aynadan belli olur mu?

Aynadan bakıldığında dış genital bölgenizi görürsünüz. Dış genital organlar dış vajina dudağı ve iç vajina dudağıdır. Ellerinizle dışa doğru çekseniz bile iç taraf karanlık olacağından kızlık zarınızı göremezsiniz Ayrıca ayna karşısında bakarken yanlış bir hareketiniz kızlık zarınıza zarar verebilir.

Kadın doğum uzmanı tarafından usulüne uygun şekilde yapılacak muayene ile kızlık zarınızın durumunu öğrenebilirsiniz.

Kızlık zarı bozulma belirtileri

  • Yanma batma şeklinde ağrı olur,
  • Pembe kırmızı kanama gelir,
  • Birkaç gün boyunca sızlama şeklinde ağrı devam eder,
  • Kanama gerçekleşmişse genellikle kızlık zarında tam bozulması olmuştur,
  • Muayenede taze yırtıklarda yırtılan kısımlarda yara görünümü çevre sağlam dokuda ise morluklar izlenir,
  • 10 günden önceki yırtıklar iyileşmiş olduklarından yara görünümü ve morluklar izlenmez.

Kızlık zarı yırtılması gözle görülür mü? Kızlık zarı taze yeni yırtıldığında nasıl görünür?

Kızlık zarı Yırtıkları nasıl görünür? Sorusu sıkça sorulan ve merak edilen bir konudur. Kızlık zarı bozulduğunda kısmi veya tam kat yırtık olabilir.

Kızlık zarı yırtıkları dikkat çekici derecede hızlı iyileşirler. Bu yırtıklar yaralara dönüşür ve belirli bir süre kanadıktan sonra üzerleri bağ dokusu yapıcı hücreler olan fibroblastlar tarafından iyileşme yoluna gider ve yırtıkların üzeri bu hücrelerce kapatılır. Kızlık zarı yeni yırtıldığında yapılan muayenede yırtılmış yani bozulmuş kenarlarına bitişik bozulmamış kısımlarında morluklar görülür.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234