Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Kızlık Zarı Dikimi Sonrası

Kızlık Zarı Dikimi Sonrası

Kızlık zarı dikimi yaptırdıktan sonraki süreç çok merak edilen bir konudur.

Özellikle nelere dikkat edilmesi gerektiği çok sorulur. Kızlık zarı dikimi yaptırdığınız hekim bunları size açıklayacaktır. Biz burada detaylı bir şekilde nelere dikkat etmeniz gerektiğine değineceğiz. Kızlık zarı dikimi Kalıcı ve geçici kızlık zarı dikimi olmak üzere iki türlü yapılır. Kalıcı ve geçici kızlık zarı dikimlerinden sonra dikkat edilmesi gereken hususlar farklıdır.

Madde madde sıralayacak olursak;

Kalıcı kızlık zarı dikiminden sonra dikkat edilmesi gerekenler

  1. Kuru ve temiz tutun; dikiş yerleriniz temiz ve kuru tutulması gerekir.
  2. Dikiş yerleriniz kuru ve temiz olursa oku iyileşmesi daha hızlı olur ve enfeksiyona karşı dayanıklı olur bunun sebebi nemli ve ıslak yerlerde bakterilerin daha hızlı çoğalmalarıdır.
  3. İşlem sonrası birkaç gün duş almayın; İlk birkaç gün suyun fazla değmemesi daha iyi olacaktır.
  4. Duşlarınızı bir ay boyunca ayakta alın; Oturarak yıkandığınızda dikiş yerleriniz daha fazla suya maruz kalacaktır.
  5. Sık ped değiştirin; Özellikle ilk 15 gün akıntı ve lekelenmeleriniz olacağından kuruluğu sağlayacak kadar sık ped değiştirin.
  6. Gerekli durumda adetinizi geciktirin; Adetiniz yakınsa adet geciktirici ilaç kullanın zira en az 10 gün adet olmamanız uygun olur.
  7. Kabız kalmayın; Dikim yeri ile anüs yakın olduğundan katı tuvalet sırasında dikişleriniz etkilenebilir, bu yüzden büyük tuvaletinizi yumuşatacak bitkisel yada medikal ilaç kullanmanızda fayda vardır.
  8. Bir ay boyunca spor yapmanız, koşmanız, deniz ve havuza girmeniz önerilmez.

Kızlık zarı dikimi sonrası kanama

Kızlık zarı dikimi sonrası küçük kanamalar, lekelenmeler ve kahverengi akıntılar olması normaldir. Özellikle sizin hareketlerinizle dikim olan bölgede dikiş yerlerinden kan sızıntıları olacaktır. Fakat çok fazla kanamanız olur ise doktorunuzla iletişime geçmelisiniz çünkü kızlık zarı dikiminden sonra fazla kanama olmaz.

Kızlık zarı dikimi ana konumuzu ziyaret edebilirsiniz. →

Kızlık zarı dikimi sonrası denize girilir mi?

Kızlık zarı dikimi sonrası denize girilmez çünkü deniz düşündüğünüz kadar temiz değildir enfeksiyon kapabilir hatta dikişleriniz açılabilir. Özellikle dikimden sonraki bir ay boyunca denize ve havuza girmemeniz tavsiye edilir.

Kızlık zarı dikimi sonrası şişlik

Kızlık zarı dikimi sonrası şişlik az bir miktar olabilir. Çok fazla şişlik varsa ve bu şişlik çok ağrıyorsa dikimi yaptırdığınız doktorunuzla iletişime geçmeli ve bu durumu kendisine bildirmelisiniz. Şişliğin birkaç nedeni olabilir;

  1. Normal bir şişlik olabilir.
  2. Enfeksiyona bağlı olabilir.
  3. Hematom yani o bölgede kan toplanması olabilir.

Kızlık zarı dikimi sonrası kahverengi akıntı

Kızlık zarı dikimi sonrası akıntılar olması son derece doğal bir durumdur. Bunun nedeni kullandığınız antibiyotiklerdir. Antibiyotikler bakterileri öldürdüğünden vajina florasında mantar baskın olur ve mantar akıntısı olur. Mantar akıntısı dikiş yerinizde enfeksiyona yani iltihaba neden olmaz. O yüzden akıntılardan korkmanıza gerek yoktur. Kızlık zarı dikimi sonrasıa kahverengi akıntılar görülebilir. Bu son derece doğal bir durumdur. Dikiş yerlerinizden sızan az miktarda kanın beyaz vajina akıntınızla birleşmesi sonucu akıntınızın rengi kahverengi ye dönüşür, korkmanız gereken bir durum değildir.

Kızlık zarı dikimi sonrası iltihap (enfeksiyon)

Kızlık zarı dikimi sonrası iltihap oluşması son derece nadir bir durumdur. Hatta şöyle anlatayım dikim yaptığım hiçbir kızımızda daha şimdiye kadar hiçbir enfeksiyon yani iltihap olmamıştır. Bunun sebebi temiz steril çalışmam ayrıca dikim olan bölgenin küçük bir bölge olmasıdır.

Kızlık zarı dikimi sonrası kaşıntı

Kızlık zarı dikimi kaşıntının birkaç sebebi vardır. Bu sebeplerden en önemlisi normal bir durum olmasıdır. İyileşen dokudaki mikroskobik hücreler tamirat yaparken bazı maddeler salgılarlar bu maddeler o bölgede kaşıntı yapar. Bu son derece normal bir durumdur. Diğer sebepse vajina mantarıdır. Akıntıların %90 sebebi mantar akıntılarıdır; mantar akıntısı kaşıntı yapabilir. Mantar akıntısı dikişlerinize zarar vermez. Yani kaşıntı olması doğal bir durumdur ve korkulacak bir şey yoktur.

Kızlık zarı dikimi sonrası ağrı olur mu?

Kızlık zarı dikimi sonrası yeniden zar yapılan dokularda hafif ödemler olduğundan ve hemen iyileşme başladığından hafif bir ağrı olur ama bu ağrılar sizi yoracak ağrılar değildir. Yani basit ağrılardır. Günden güne de azalır özellikle ilk üç günden sonra hastalar ağrı hissetmediklerini söylerler. İlk günlerde ağrı kesici desteği alırsanız ağrı bile hissetmeyebilirsiniz.

Kızlık zarı dikimi sonrası çalışabilir miyim?

Kızlık zarı dikimi çalışmanıza engel bir durum değildir. Günlük aktivitelerinize ve çalışmanıza devam edebilirsiniz. Bununla birlikte bir ay boyunca spor yapmanız istenmez, yüzme hocalığı gibi suyun içinde olan bir mesleğiniz varsa en az üç hafta suya girmemeniz önerilir.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234