Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Kızlık Zarı (Bekaret) Kontrolü

Kızlık Zarı (Bekaret) Kontrolü

Kızlık Zarı (Bekaret) Kontrolü Nedir?

Kızlık zarı kontrolü diğer bir ismi ile bekaret kontrolü, bazı özel sebepler nedeniyle gereklilik arz edebilir. Kızlık zarı kontrolü gerektirebilecek sebepleri sıralarasak;

  1. Tecavüz; Bu sebeplerden en önemlisi tecavüz durumudur. Tecavüz kızın isteği olmadan zorla cebirle cinsel ilişkiye zorlanması durumudur. Bu durum adli bir durumdur dolaysısıyla da muayene edilerek tecavüze uğrayıp uğramadığı (ilişkiye girip girmediği) anlaşılır.
  2. Şüpheler; Gönüllü ilişkilerde özellikle sürtünme yoluyla ilişki söz konusu olduğunda kızlık zarının bozulup bozulmadığı konusunda şüpheler olmaktadır. Bu gibi durumlarda da kızlık zarı muayenesi yapılarak kızlık zarının zarar görüp görmediği anlaşılabilinir.
  3. Geçirilen kazalar; Bazı kazalar sonucunda kızlık zarı bozulabilir. Bu yüzden kızlık zarının bozulup bozulmadığı konusunda şüpheler oluşur. Kızlık zarı muayenesi gereklidir.
  4. Gerdek gecesi cinsel ilişkide kanama olmaması; Zifaf gecesi olan ilk cinsel münasebette kanama olmazsa kızlık zarı muayenesi istenebilmektedir. Bunun nedeni tamamen kültürel kıstaslardır. Bizim gibi toplumlarda ilk ilişkide kanamanın olması beklenmektedir, bu durum da kızlık zarı muayenesi istenebilmektedir.

Kızlık Zarı (Bekaret) Kontrolü nasıl yapılır? 

Kızlık zarı muayenesi, bekaret muayenesi özel bir muayenedir. Kadın doğum uzmanlarınca yapılmalıdır. Kızlık zarı muayenesi özellikle genç kızlarımızın korkularından birdir. Bunun sebebi aslında muayenenin zor olmasından değildir, daha çok muayene olma ve bakire çıkmama korkusu bu korkunun temelini oluşturur. Kendi kendinize kızlık zarı kontrolü yapamazsınız bunun sebebi kızlık zarı konusunda yeterince tecrübeniz olmaması ve muayene esnasında kızlık zarınıza zarar verebilme ihtimaliniz olmasıdır.

Kızlık zarı muayenesi yapılma tekniğinde hasta;

  1. Jinekolojik masaya uygun pozisyonda yatırılır.
  2. Jinekolog her iki dış ve iç dudağı spanchlarla (gazlı bez) tutar ve yanlara doğru gererek kızlık zarını görünür hale getirir.
  3. Muayene bulgularını saat yönlerine göre söyler veya intakt (sağlam) olduğunu söyler. Örneğin st 6 hizasında yırtık gibi.

Kızlık zarı dikimi ana konumuzu ziyaret edebilirsiniz. →

Kızlık zarı kontrolü nerede yapılır?

Kızlık zarı kontrolü nerde yapılır? sorusu sıkça sorulmaktadır. Kızlık zarı kontrolü kadın doğum uzmanları tarafından yapılır. Eğer tecavüz durumu yoksa veya yaşınız 18 den büyükse kendi rızanızla kızlık zarı muayenenizi kızlık zarı konusunda seçeceğiniz bir kadın doğum uzmanına yaptırabilirsiniz. Eğer yaşınız 18 den küçük ise velinizle muayene olabilirsiniz.

Kızlık zarı kontrolünde aileye haber verilir mi?

Kızlık zarı kontrolünde aileye haber verilir mi çok sık sorulan bir sorudur. Çoğu kızımız kızlık zarı muayenesi olmak istemekte fakat ailelerine haber verileceği korkusundan dolayı muayene olamamaktadır.

18 yaşını dolduran bir kız artık yetişkin bir birey olarak kabul edilir ve kendi sorumluluğu kendisine verilmiştir. Dolayısıyla 18 yaşını doldurmuş bir kızımız istediği gibi gönül rahatlığıyla kızlık zarı muayenesi olabilir. Kızlık zarı muayenesi özel ve mahrem bir muayenedir sadece kendisi bilir ve ailesine kesinlikle haber verilmez. 18 yaş altında ise anne veya babanın kontrolünde kızlık zarı muayenesi yaptırılabilir.

Kızlık zarı kontrolü yaptıranlar

Kızlık zarı kontrolü yaptıranları en çok kızlık zarı muayenesi olmak isteyenler merak eder. Yaşadıkları tecrübeleri bilmek isterler. Kızlık zarı muayenesi olanlara en çok sorulmak istenen sorular muayene olmak için hangi doktora gidilmeli, kızlık zarı muayenesi zor mu, kızlık zarı muayenesi için nere gidilmeli, ailemize haber veriliyor mu sorularıdır.

Bekaret kontrolü için hangi doktora gidilmeli?

Kızlık zarı kontrolü için hangi doktora gidilmeli sorusu devamlı sorulan sorulardandır. Öncelikle söylemem gerekir ki kızlık zarı ile ilgilenen branş kadın hastalıkları ve doğum branşıdır. Dolayısıyla kızlık zarı muayeneniz kadın doğum uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Kızlık zarı kontrolünde yanılma payı

Kızlık zarı kontrolünde yanılma payı var mıdır? gibi sorular çok almaktayız. Kızlık zarı kontrolü bu konuda tecrübeli bir kadın doğum uzmanı tarafından yapıldığında yanılma payı yoktur. Kızlık zarı sağlam olmasına rağmen kan gelmeyebilir. Bu çok nadir olan özel durumlar ise şunlardır;

  • Esnek kızlık zarı; zar sağlamdır ama ilişkiye girmesine rağmen yırtılmamış olabilir. Yani kızlık zarı sağlamdır ama ilişkide kan gelmemiştir bu durum çok nadir bir durumdur.
  • Kızlık zarı doğuştan geniş deliklidir; yani kızlık zarı simidinin ortası penisin geçişine izin verecek kadar geniş olduğundan zar sağlam ama ince görülebilir.
  • Kızlık zarının doğuştan olmaması da diğer nadir nedenlerden biridir.
HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234