Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Kızlık Zarı Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Kızlık Zarı Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Bozulmuş kızlık zarı

Kızlık zarı halka şeklinde bir yapı olarak görülür. Mukoza denen ağız içindeki yanağı örten zar gibidir. Bu zar çok narin bir yapı olup cinsel ilişki veya kazalar sonucu yırtılmasıyla yapısı bozulur ve kanama olur. Akan kan miktarı genellikle sızıntı şeklinde olur. Peki kızlık zarının yırtıldığını kendi kendinize anlayabilirmisiniz? Bu sorunun cevabı hayır anlayamazsınız. Çünkü kızlık zarı hakkında tecrübeli değilsiniz.

Kızlık zarı dışarıdan görülmez. Vajina girişinden bir iki santim içerdedir. İç dudakları yanlara doğru yeterince aralayıp kızlık zarını ortaya çıkarmak ve tecrübeli gözlerle yapısının bozulup bozulmadığını görmek gerekir.

Kızlık zarının önemi

Kızlık zarının önemi tarih öncesi dönemlere kadar uzanmaktadır. Kızlık zarının Latince ve tıpta ki ismi Hymen dir. Hymen eski yunan mitolojisinde evlilik tanrısının ismidir. Kızlık zarının sağlam olması bakirelik olarak bilinir yani bunun anlamı hiç ilişkiye girmemiş kız demektir. Her insan beraber olduğu kişinin daha önce biriyle olmasını istemez. Fakat bu pratikte pekte mümkün olamayabilmektedir. Çünkü her kadın erkek ilişkisi evlilikle sonuçlanmamaktadır.

Yaşanan gönül ilişkisi sürecinde cinsel ilişki yaşanmışsa kızlar bakireliklerini kaybetmektedir. Kızlar genellikle ilişkilerine başladıklarında temkinli olmasına rağmen gönül ilişkisi yaşadığı erkek gerekli güveni vermesi ve doğuştan gelen cinsel arzular nedeniyle cinsel münasebette bulunabilmektedirler.

Toplumumuzda bu durum çok yaşanmaktadır. Fakat paradoks olarak bu ilişki süreçlerini yaşamış erkekler dahi daha önce cinsel ilişki yaşamamış kızla evlenmek istemektedirler. Daha önce cinsel beraberliği olan kızla evlendiklerinde gururları incinmektedir. Hatta bu durum her iki taraf aileler için bile önemli olmakta ve ilk gecede kızlık zarı kanamasının olup olmadığından haberdar olmak istemektedirler. İşte bu yüzden kızlık zarı toplumda çok ama çok önemli bir yere sahiptir.

Kızlık zarı dikimi ana konumuzu ziyaret edebilirsiniz. →

Kızlık zarının olmaması

Kızlık zarının olmaması veya yetersiz olması çok nadir bir durum olmakla birlikte mümkündür. Kızlık zarının bir çok çeşidi vardır. Kızlık zarı çeşitleri genellikle;

  • Annüler tiptir yani halka şeklindedir.
  • Daha az olarak çok delikli yani süzgeç tipi, perdeli tip ve tamamen kapalı kızlık zarı da toplumda görülebilmektedir.
  • Kızlık zarının olmaması genellikle genetik nedenlerden olmaktadır, fakat dediğimiz gibi çok ama çok nadir görülür.

Kızlık zarı bozulduğu nasıl anlaşılır?

Kızlık zarının bozulup bozulmadığı en çok sürtünme veya tam ilişkiye girilmediğinde merak edilir. Tam cinsel ilişkiye giren bir kızın kızlık zarı kesin bozulur. Fakat sürtünme benzeri durumlarda kızlık zarının bozulduğundan şüpheleniyorsanız kesin sonuç için Kadın doğum uzmanına muayene olmanız en iyi yoldur. Kızlık zarının bozulduğunun diğer kesin olmayan belirtileri ise vajinadan kan gelmesi, uzun süren ağrınız ve sızlamanız olması, kahverengi akıntınız olması ve ara ara gelen lekelerinizin olmasıdır.

kızlık zarı bozulduğu nasıl anlaşılır?

Kızlık zarının bozulduğunu kendimiz nasıl anlarız?

Kızlık zarının bozulduğunu kesin anlayabildiğiniz tek durum vardır o da tam cinsel ilişkiye girmenizdir. Çünkü cinsel ilişki sırasında penisin vajinaya girerken kızlık zarını yırtmadan girmesi neredeyse imkansızdır. Sadece esnek kızlık zarında yırtılma olmayabilir ki bu durum da çok iyi değildir çünkü evlendiğinizde yine kanamanızın olmayacağını gösterir. Kızlık zarının bozulduğundan şüphelenmenizi sağlayan bazı bulgular vardır. Bunlar vajinadan kan gelmesi,uzun süren ağrınız ve sızlamanız olması,kahverengi akıntınız olması ve ara ara gelen lekelerinizin olmasıdır.

Kızlık zarının zedelenmesi

Kızlık zarının zedelenme derecesi önemlidir. Kızlık zarında zedelenme tam yırtılmadan hafif yırtık yada yırtıklar olması anlamına gelmektedir. Genellikle sürtünme yoluyla ilişkiler sonucu olur. Genellikle kızlık zarı sağlam kalır fakat zedelenme miktarı fazla ise yine ilk ilişkide kanamama riski olur.

Kızlık zarının görevi nedir?

Kızlık zarının tam görevi bilinmemekle birlikte vajina ile dış dünya arasında bariyer oluşturarak vajina enfeksiyonlarını önlemek amaçlı bir fonksiyonu olduğu düşünülmektedir.

Kızlık zarının dışarı çıkması

Cinsel ilişki sırasında kızlık zarındaki yırtılma çok fazla ise kızlık zarı baplı olduğu vajina tabanından kopabilir ve dışarı doğru sarkıp bir kısmı görülür hale gelebilir veya kızlık zarı yatay olarak yırtılırsa yine vajina tabanından bir kısmı ayrılıp dışarı doğru uzanım gösterebilir. Dışarı doğru sarkan uzanan Kızık zarları kalıcı kızlık zarı dikimi sırasında tamir edilir.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234