Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Kızlık zarı bozulunca ne kadar kanama olur?

Kızlık zarı bozulunca ne kadar kanama olur?

Kızlık zarı nedir?

Kızlık zarı ile ilgili pek çok soru almaktayız. Özellikle kızlık zarının dıştan bakınca görünmemesi ve hassas bir doku olmasından dolayı bir çok merak edilen sorular sorulmaktadır.

Bizim ve bize benzeyen toplumlarda kızlık zarının geleneksel bir önemi vardır. Bir kesimce kızlık zarının sağlam olması evlilik için olmazsa olmaz şartlardan sayılmaktadır. Peki bu kadar önem arz eden kızlık zarı tam olarak nasıl bir dokudur ve nerede bulunur? kızlık zarı ya da tıptaki adıyla Hymen zarımsı bir dokuya sahip olan mukoza katlantısıdır.

Çok hassas olduğundan genellikle ilk ilişkide bir ya da birkaç kenarından yırtılır. Kızlık zarının bir çok çeşidi olmakla beraber annuler tip dediğimiz halka şeklinde olan tipi en sık görülen şeklidir.

Kızlık zarını halka simite benzetebiliriz. Aynı simitteki gibi ortasında halka şeklinde boşluk vardır. Bu boşluk sayesinde rahim zarından gelen adet kanamanız vajinanın içinde hapsolmaz ve zarın ortasında olan bu delik yoluyla dışarı akar.

Kızlık zarı çeşitleri nelerdir?

  • Halka ya da hilal şeklinde kızlık zarı: Tıpta annuler tip olarak adlandırılan bu tip en sık görülen kızlık zarı şeklidir. Halka simit şekline benzer ortasındaki delik yoluyla adet dışarı akar.
  • Bölmeli ya da septalı kızlık zarı: Kızlık zarının halka şekli yine vardır,fakat halkanın ortasında bir adet zar uzantısı kızlık zarı halkasını karşıdan karşıya böler. Bu uzantı genellikle herhangi bir zarar vermez ve ilk ilişkide yırtılır. Bazen ilk ilişkide yırtılmayabilmektedir. İlk ilişkide kanama halka yapının yırtılmasıyla olmaktadır. Yırtılmadığında genellikle zar kalın olmaktadır bazen ilişkilerde ağrıya neden olabilmektedir bu gibi durumlarda gerektiğinde cerrahi olarak bu uzantı alınmaktadır.
  • Bölüklü kızlık zarı: Kızlık zarının diğer bir tipi olan bölüklü kızlık zarında bölmeler birden fazla olabilmektedir.Yine halka yapısı olmakla birlikte halkayı bölen bir ya da birkaç zar uzanımı olmakta ve bu uzantılar vajina girişinde birkaç bölme oluşturmaktadır. Bu tipte zarın uzantıları genellikle ilk ilişkide yırtılır ve kanar.Bazen bu uzantılardan bir veya bir kaçı yırtılmayabilir.Böyle bir durumda ilişkide ağrı olabilir. Ağrı oluşumu varsa cerrahi olarak bu bölmeler açılır.Adet kanamasının akışına engel değildir.
  • Elek tipikızlık zarı: İsminden de anlaşılacağı üzere zarın üzerinde elek tarzı küçük küçük delikler vardır.Tıptaki ismi cribriform tiptir. Vajina girişini kapatan zarın orta kısmının açık olması gerekirken bu açıklığın yerine bir çok küçük delikler vardır. Bu zar tipinde adet kanamaları genellikle normal şekilde akar fakat bazen delikler çok küçük olması durumlarında kanın rahat geçişine izin vermeyebilir. Bazı vakalarda zarın ortasının açılması gerekebilir.Genellikle ilişki sırasında yırtılarak kanama olur ama eğer zar gereğinden kalın ise cerrahi olarak açmak gerekebilir.
  • Deliksiz ya da kapalı kızlık zarı: Halka şeklindeki kızlık zarının bazen ortadaki açıklığının olmaması yani kapalı olmasıdır. Kızlık zarında hiç delik yoktur ve vajinanın dışarıya açılan bir bağlantısı yoktur. Bu gibi durumlarada kızlar ilk adet gördüklerinde yani menarşta ilk şikayetler ortaya çıkar.Adet döneminde şiddetli ağrılar olur içerde biriken kan zara bakı yapar ve dışarı doğru şişirir. Adet dışarı akamadığı için vajinada hapsolur. Şiddet kasık ve pelvik ağrı ile hasta acile ya da çocuk doktoruna getirilir. Bu gibi durumlarda kızlık zarının ortasına artı şeklinde kesi yapılarak kızlık zarının ortası açılır ve adet kanının ve vajinal salgıların dışarı doğru rahat akması sağlanır.
  • Mikro delikli kızlık zarı: Kızlık zarının orta kısımındaki deliğin normalden daha küçük olmasıdır. Bu tipte adet akışında sorun olmaz.İlk ilişkide yine yırtılır ve kanama gerçekleşir.
  • Yarım ay kızlık zarı: Bu kızlık zarı tipinde ortadaki deliğin yarım ay şeklinde olmasından dolayı bu ismi almıştır. Ortada normalde bulunan deliğin üst kısmının daha küçük alt kısmının daha geniş olması durumu vardır ve zarın alt kısmı daha sağlam yapıda olmaktadır bu durum ilişkide aşırı kanamalara neden olabilmektedir.

Kızlık zarı nasıl bozulur?

Kızlık zarı vajinanın hemen girişindedir ve çok hassas narin bir yapısı vardır. Zarın halka yapısı belirli bir gerginliğe dayabilir. Belirli bir gücün üstündeki gerilmelerde yırtılır. Aslen ilişki sırasındaki yırtılmalar penisin kızlık zarını geçerken yaptığı gerilmeye bağlı halkanın yırtılmasıdır. Halkanın yırtılan yerlerinden kanama gerçekleşir.

Kızlık zarı bozulması belirtileri nelerdir?

Kızlık zarının bozulma belirtilerinden en önemlisi pembe kırmızı renkte sızıntı ya da bulaşma şeklinde olan kanamadır. Diğer bir belirtisi penisin ileri doğru hareketiyle olan ağrıdır. Yine kızlık zarının diğer bir belirtisi birkaç gün süren ve gitgide azalan kanama ve ağrıdır. Yine kızlık zarının bozulduğu yani yırtılan alanlarda morluk olmasıdır ki bu muayene sırasında görülür.

Kızlık zarı bozulunca ne kadar kanama olur?

Kızlık zarı bozulunca kanama miktarı kişiden kişiye değişir. Bunun nedeni yırtılma miktarının değişken olmasıdır. Ayrıca kızlık zarının yapısıda kanama miktarını etkiler. Özellikle yarım ay tipi kızlık zarı çok miktarda ciddi kanamalara neden olabilir. Genel olarak kızlık zarı kanamaları çok aşırı olmayan az miktardaki kanamalardır.

Kızlık zarının bozulduğunu nasıl anlarım?

Kızlık zarının bozulduğunu anlamanın en kesin ve güvenilir yolu kadın doğum uzmanına muayene olmaktır. Penisin içeri girip girmediğinden emin olunamayan şüpheli ilişkilerde ve sürtünme gibi durumlardan sonra kanamanın gelmesi kızlık zarının bozulduğu anlamına gelmez. Çünkü zar çevresindeki dokulardan da kanama gerçekleşmiş olabilir.

Kızlık zarı dikimi mümkün mü?

Kızlık zarının dikimi kesinlikle mümkündür. Geçici ya da kalıcı şekilde kızlık zarı dikimi yapılabilmektedir. Kızlık zarı dikimi sadece cerrahi bir tedavi değil aynı zamanda psikolojik bir tedavidir.

Özellikle kızlık zarı bozulan kızlar derin bir psikolojik travmaya girmekte ve ruh hali bozulmaları yaşamaktadır. Gereksiz yere antidepresanlara aşırı bağlanmakta ve duygusuz kişiliklere sahip olmaktadırlar. Halbuki kızlık zarı dikimi yapıldıktan sonra ruh halleri düzelmekte, gelecek umutları yeşermekte ve hayata yeniden dört elle sarılmaktadırlar.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234