Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Kürtaj anlaşılır mı?

Kürtaj anlaşılır mı?

Kürtaj nedir?

Kürtaj rahim içindeki fetal materyalin steril şartlarda ve uygun koşullarda rahim dışına çıkarılması işlemidir. Genellikle anestezi ile yapılmaktadır. Kürtajda kullanılan anestezi iki türlüdür. Birinci sedasyon anestezi(uyuma) ikincisi ise lokal anetezi(bölgesel)’dir. Kürtaj özellikle 8 hafta altında direk yapılabilirken 8 h ila 10 hafta aralığında kürtaj öncesi rahim ağzını gevşetmek için ilaç kullanılır.

Kürtaj anlaşılır mı?

Kürtaj anlaşılır mı sorusu çok sık olarak sorulmaktadır. Genel olarak kürtaj toplumumuzca gizli kalması istenen bir operasyondur.

Hatta evli çiftler bile gizlilik konusunda endişelenebilmektedir. Kürtaj sırasında herhangi bir kesi veya zedelenme olmadığı için ileri de olacağınız muayenelerde kürtaj olduğunuz anlaşılmaz.

Kürtaj yapıldığını doktor anlar mı?

Kürtaj sonrası herhangi bir iz veya bulgu kalmayacağı için kürtaj doktor tarafından anlaşılmaz. Bazen uygunsuz şekilde yapılan kürtajlar sonrası rahim içinde yapışıklılar olursa doktorunuz bu yapışıklığın sebebini araştırırken kürtaj oldunuz mu diye soru sorabilir. Aksi taktirde kürtaj sonrası ileriki muayenelerinizde anlaşılmaz.

Özel klinikte kürtaj kayıtlara geçer mi?

Hasta gizliliği kutsaldır. Gizlilik için gerekli önlemler alınmalıdır. Özel kliniklerde hastanın bilgileri saklı tutulur ve kurum ya da kişilerle paylaşılmaz.

Kürtaj sağlık geçmişinde gözükür mü?

Kürtaj sağlık geçmişinde hastane kaydınız oluşursa geçmişinizde görülebilir.

Kürtaj izi belli olur mu?

Kürtaj izi diye bir iz yoktur. Nadiren kürtajlar sonrası rahim içinde ultrasonografide kalsifiye alanlar izlenebilir. Bu alanlar kürtaj için spesifik olmadığı için kalsifik beyaz alanlar izlense bile kürtaj olduğunuz anlamına gelmez.

Kürtaj yaptırmak e devlette gözükür mü?

Kürtaj eğer kaydınız alındıysa e-devlet yolu ile e-nabıza girilerek gözükebilir.

E nabızda kürtaj çıkar mı?

Kürtaj eğer kürtaj kaydınız alındıysa e-nabızda görülür.

Kürtaj adli sicile işler mi?

Kürtaj 18 yaş üstünde 10 haftaya kadar bekar bayanlarda isteği doğrultusunda yapılabilir ve adli sicile işlemez. 10 hafta üstü kürtajlar yasak olduğundan adli sicilinize girebilir.

18 yaş üstü kürtajda aileye haber verilir mi?

18 yaş üstü kürtajlarda aileye haber verilmez. Kişi kendi hür iradesiyle kürtajını yaptırabilir. 15 yaş altı kürtajlar ancak özel durumlarda ve savcılık onayı ile yapılabilir. 16- 18 yaş arası kürtajlarda da benzer durum söz konusudur.

Kürtaj oldum ailem öğrenir mi?

Kürtaj olursanız ve 18 yaş üzeri iseniz ailenize herhangi bir bilgi verilmez. 18 yaş üzerinde artık birey sayılırsınız ve vücudunuzdaki yapılacak herhangi bir işlemde kendi hür iradenizle karar verebilirsiniz. Ancak 16-18 yaş arası kürtajlar aile onayı da gerektirir.

Eğer 18 yaş altında iseniz ve gebe kaldıysanız bu durumu ailenizle paylaşmak en doğru seçenektir. Bazen genç kızlar internet yolu ile düşük ilacı arama yolu ile düşük yapma girişimlerinde bulunmaktadırlar. Böyle bir girişimde bulunmak çok ama çok tehlikelidir. Düşük ilaçlarını aldığınızda sandığınız gibi düşük hemen olmaz ve ayrıca hayati tehlikeye sokabilecek kanamalara neden olabilirsiniz.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234