Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Hamileyken ilişkiye girilir mi?

Hamileyken ilişkiye girilir mi?

Hamileyken Cinsel İlişki (Seks)

Hamileyken ilişkiye girilir mi? ya da hamileyken ilişkiye girersem zararlı olur mu? Şeklinde sorular sıkça almaktayım. Tüm dünyada gebelik süreci boyunca cinsel ilişkiye girmenin ne kadar doğru olup olmadığı sorgulanmaktadır ve sorgulanmaya da devam edecektir. Özellikle sıkça sorulan sorulara bakalım ve cevaplayalım;

Hamileyken ilişkiye girmek, hamileyken ilişkiye girmek tehlikeli mi? hamileyken ilişkiye girmenin zararları? hamileyken ilişkiye girilir mi? hamileyken ilişkiye girmek günah mı? hamileyken ilişkiye girmek zararlı mı?

Hamileyken İlişkiye Girmek

Hamilelik sırasında anne adayının cinsel tutumu eskiye nazaran çok değişkenlik gösterir. Bunu etkileyen temel faktörler kadının duygu durumu, kültürel nedenler, sosyal ve psikolojik nedenlerdir.

Gebelik sürecindeki eşler arasındaki cinsel tutum ve faaliyetlerin gebeliğin seyrine nasıl etki ettiği ve sağlıklı bir gebelikte cinsel ilişkinin nasıl olması gerektiği üzerine tüm dünyada birçok bilimsel çalışma ve yayın vardır. Bu önemli konuyu tüm dünyada yapılmış bilimsel çalışmalar ışığında kanıta dayılı tıp zemininde anlatacağım. Bu nedenle bilimsel çalışmalarda nasıl sonuçlar çıkmış olduğuna beraber göz atalım isterseniz.

Dr. Schaffir tarafından 2002 yılında yapılan bir çalışma, çeşitli yöresel ve kentsel topluluklarda yaşayan toplumların çoğunluğunun düşüncesine göre cinsel ilişkinin doğumu erken başlatacağına yönelik önyargılı inançları olduğunu tespit etmiştir. Fakat zaman içinde yapılan bilimsel çalışmalar bunun sadece önyargı olduğunu ve gerçekle bağdaşmadığını ortaya çıkardı.

Hamileyken ilişkiye girmek tehlikeli mi?

2000 yılında Dr. Bartellas ve çalışma arkadaşları yaptıkları çalışmada, hamileyken yaşanan cinsel ilişkinin erken doğuma veya kadının erken suyunun gelmesine neden olabileceğini savunsa da, daha yakın zamanda Pekin de yapılan güncel bir bilimsel çalışmada Dr. Zhang ve çalışma arkadaşları tarafından yapılan bir vaka kontrol çalışmasında Dr. Bartellasın tam tersine, cinsel aktivitenin erken doğum için bağımsız bir risk olduğunu bulmuştur. Yani cinsel ilişki erken doğum riskini arttırmaz sonucunu bulmuşlardır.

Bundan başka, bazı sık sorulan sorular var 8 aylık hamileyken ilişkiye girilir mi? gibi. Bu sorunun cevabı için Dr. Sayle ve arkadaşları 2001 yılında yaptıkları bilimsel çalışmada 29 hafta ile 36 hafta arasında cinsel ilişkiye girmenin erken doğum riskini arttırmadığını tespit etmişlerdir.

Dr. Tan ve arkadaşları tarafından 2007 yılında yapılan başka bir randomize kontrollü bilimsel çalışmada ise, tüm gebelikleri boyunca cinsel ilişki yaşayan kadınlar ile cinsel ilişki yaşamayan kadınlar karşılaştırılmış ve bu iki grup arasında normal doğum oranı, sezaryen (CS) doğum oranı veya yeni doğan bebeklerinin sağlığı açılarından hiçbir farklılık tespit edilmemiştir.

9 aylık hamileyken ilişkiye girilir mi? sorusuna cevap veren 2013 yılında Dr. Omar ve arkadaşlarının yaptığı randomize (rastgele) kontrollü bilimsel çalışmanın sonucu 35. gebelik haftasından sonra yaşanan cinsel ilişkilerin  gebeliğin seyrinde fark yaratmadığını göstermiştir.

Hamileyken cinsel ilişki yaşamak sakıncalımı?

Gebelikte cinsel ilişki yaşamak sakıncalımı? sorusunun cevabına ulaşabilmek için 1984 yılında çok sayıda gebe üzerinde bir bilimsel çalışma yapılmıştır.

Collaborative Perinatal Projesinde çalışan Dr. Klebanoff ve arkadaşları gebeliklerinin son üç aylık dönemlerinde (6 aydan doğuma kadar) cinsel ilişkiler yaşayan 39,217 tane gebede yaptıkları bilimsel gözlemlerde olumsuz bir sonuç veya erken doğum saptamamışlardır. Yani gebelik sürecinde cinsel ilişkiler ile gebeliğin olumsuz sonuçları arasında bir ilişki bulunamamıştır.

Yapilmış bilimsel çalışmaların ışığında yazılan ve Kadın doğum uzmanlarının en çok okudukları textbooklardan(ana ders kitabı) biri olan 2014 yılı Williams Obstetrics’e göre, "Sağlıklı hamile kadınlarda cinsel ilişki genellikle zararlı değildir... Özellikle hamileliğin geç döneminde cinsel ilişki zararlı bulunmamıştır... Oral-vajinal ilişki bazen tehlikelidir ' şeklinde belirtilmektedir.

Hamileyken ilişkiye girmenin zararları

Görüldüğü üzere şimdiye kadar yapılmış olan bilimsel çalışmalarda hamilelik sırasında cinsel ilişkinin zararı olup olmadığına yönelik önerileri konusunda %100 fikir birliği yoktur. Ne var ki bu bilimsel çalışmaların büyük çoğunluğu gebelik sırasında cinsel ilişkinin ve sıklığının gebelik süreci ve yeni doğan bebek sağlığı açılarından bir fark yaratmadığını yani zararsız olduğunu belirtmektedirler.

Özellikle gebeliğin son üç ayında yapılan çalışmalar daha fazladır ve sonuçlara göre yine gebeliğin son üç ayında da cinsel ilişkin gebelik ve bebek açısından güvenli olduğunu bize bildirmektedirler. Tıbbi kayıtlar, sağlıklı hamile kadınlarda cinsel ilişkinin anne veya yenidoğan sağlığının etkilendiğine dair herhangi bir kanıt göstermemektedir.

Sevgili anne adayları bu yazımda hamileyken ilişkiye girilir mi? sorusuna en iyi cevabı verecek olan bilimsel çalışmaların sonuçlarını sizinle paylaşarak sizin de bu konuya vakıf olmanıza yardımcı olarak cevap vermek istedim. Gebelik sürecinizi en mutlu şekilde geçirmenizi ve bebeğinizi sağlık ve mutlulukla kucağınıza almanızı temenni ederim.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234