Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Gebeliğin 9. Haftası

Tebrikler! 9.haftaya geldiniz!

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Halen fiziksel olarak başka insanlara hamile görünmüyorsunuz, ancak kesinlikle birkaç değişiklik fark etmeye başlıyorsunuz. Ruh hali, mide ekşimesi ve daha şişkin hissedebilirsiniz. Bunlar hamilelik sırasında sık görülen rahatsızlıklardır.

Mide yanmasını önlemek, onunla baş etmenin en iyi yoludur. Üç büyük öğün yemek yerine, gün boyunca daha küçük öğünler yiyerek mide yanmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca yemekten sonra yatarak ve baharatlı veya yağlı yiyeceklerden uzak durmaktan kaçınarak mide yanmasını da önleyebilirsiniz.

Bebeğinizin gelişmesi nasıl?

Hala çok küçük ama bebeğiniz artık hızlı kilo almaya hazır. Embriyonik kuyruk tamamen 9. haftadan beri tamamen ortadan kalktığı için bebeğiniz küçük bir insan gibi görünmeye başlıyor. Göz kapakları tamamen oluşmuş, kapanmış ve 28. haftada tekrar açılacak.

Diz, dirsek, omuz, ayak bileği ve bilek eklemleri de dahil olmak üzere tüm bebek eklemleri, bebeğin amniyotik kesede serbestçe hareket etmesine izin veriyor. Bebeğinizin kalbi 24 saat atmaya başladı. Şimdi kalp dört bölüme ayrıldı ve damarları gelişmeye başladı. Bebeğiniz ayrıca bir yumruk yapabilir ve başparmağını emmeye başlayabilir.

Bebeğin ne kadar büyüdü?

Bebeğiniz bir üzüm büyüklüğü kadar oldu, kafasından poposuna kadar olan uzunluk 2,3 santimetre oldu ve yaklaşık 2 gram ağırlığında.

Bebeğinizin Cinsiyeti…

Bebeğinizin cinsiyetini anlamak için bir çok söylenti duyarsınız. Bir kısmı bebeğinizin  kalp hızı hızlıysa kızınız, kalp hızı daha yavaş ise oğlunuz olacak der. Bir kısmıda  bebeği nasıl taşıdığınıza dayanarak bebeğin cinsiyetini tahmin edecektir.Eğer karnınız düşükse erkek , eğer yüksekte taşıyorsanız kızın olacak diyebilirler. Bunlar, hamile kadınların sıklıkla duydukları hurafelerdir.

Bununla birlikte, cinsiyetin belirlenmesinde yalnızca birkaç bilimsel yol vardır. Bu bir ultrason, amniyosentez, koryon villi örneklemesi (CVS) ve noninvazif prenatal test (NIPT) ile belirlenebilir.NIPT, belirli kromozomal durumların varlığının yanı sıra cinsiyeti belirlemek için kullanılan bir kan testidir. Sadece yüksek riskli gebeliklerde önerilmesine rağmen, 9 haftalık gebeliğin erken döneminde kullanılabilir.Yalnız ülkemizde zorunlu haller dışında bu testi cinsiyet öğrenmek için kullanmak yasaktır.

Amniyosentez, amniyon sıvısına bir iğne ile girerek  gerçekleştirilir ve 15 ile 20 hafta arasında yapılabilir. Koryon villus örneklemesi, test için plasentadan  koryon villusunun bir örneği alınır ve 8 ile 10 haftalık gestasyon arasında yapılabilir.

Hem amniyosentez hem de CVS azda olsa düşük riski taşır ve tüm gebeliklerde kullanılmamalıdır. Amniyosentez veya CVS yaptırmayı düşünüyorsanız, ilgili riskleri doktorunuzla konuşun.

Bu hafta için ne plan yapmalısınız?

Eğer 35 yaşın üzerindeyseniz veya genetik hastalık öykünüz varsa, o zaman genetik danışmanlık almayı düşünebilirsiniz. Doktorunuz ile bu konuyu veya koryon villus örneklemesi (CVS) gibi prenatal testler yapma ihtiyacı hakkında konuşun.

Gerekli durumlarda Koyon villus örneklemesi(CVS) 9 ila 12 hafta arasında gerçekleştirilebilir ve yüksek doğruluk oranlarıyla (% 98-99) bebeğinizdeki olası kromozomal anormallikleri (Down Sendromu,trizomi 13,trizomi 18 gibi) ve kalıtsal gen hastalıklarını ( kistik fibrozis benzeri) saptar.

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmek için ipuçları:

Hamileliğinizin bu haftasından itibaren daha yorgun hissetmeye başlayabilirsiniz. Buna hormonal değişiklikler, geceleri uyuma sorunu veya sabah bulantısı neden olabilir. Rahat bir pozisyon bulamamak veya tuvalete sık sık gidilmesinden dolayı geceleri iyi uyumayabilirsiniz.Eğer uyumakta güçlük çekiyorsanız, uyku pozisyonlarınızı değiştirmeyi düşünebilirsiniz.

Baba adayları için ipuçları:

Yatak odanızda sakin ve rahat bir ortam yaratmaya çalışın.Ayrıca, daha parlak ampulleri dimmer ampullerle de değiştirebilirsiniz.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234