Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Gebeliğin 7. Haftası

Tebrikler! Dört ile yedi hafta arasındaki dönem çoğu kadının hamile olduğunu keşfettikleri zamandır. Hamile olduğunuzu yeni keşfettiyseniz, önceki makaleleri okumak isteyebilirsiniz.

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Hamilelik sırasında, vücudunuz kademeli değişiklikler yaşayacaksınız. Etrafınızdaki insanlar bu noktada hamile olduğunuzu bile anlayamazlar. Birkaç kilo almış olabilirsiniz, ancak sabah bulantıları yaşıyorsanız kilo vermiş olabilirsiniz.

İştahsızlık nadir birşikayet değildir çoğu gebe ilk haftalarda kilo verir ancak birkaç haftada işler diğer yönde değişmeye başlayacaktır. Ayrıca başka erken gebelik belirtileri de yaşıyor olabilirsiniz.

Bebeğiniz ne durumda?

Bu noktada, embriyonun küçük bedeninde her temel organ oluşmaya başladı. Saç ve nipel folikülleri oluşmakta, göz kapakları ve dil gelişmeye başlamıştır. Dirsekler ve ayak parmakları, gövde düzleşmeye başladıkça daha görünür hale gelir.

Bebeğiniz ne kadar büyüdü?

Bebeğiniz bu haftanın sonuna kadar yaklaşık 1.3 cm uzunluğunda olur ve bir aspirinden daha az ağırlıktadır.

Bu hafta için neler yapmalısınız?

Bu noktada bir doktor seçmediyseniz, artık seçim zamanıdır. Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı seçme ve ilk doğum öncesi ziyaretinizde neler beklemeniz gerektiğiyle ilgili bilgilerimizi okuyun.

Bu noktada sabah rahatsızlığından muzdarip olabilirsiniz. Tüm hamile kadınların yüzde sekseninde, vücudunuzdaki artan hormon miktarının neden olduğu bir çeşit sabah bulantısı görülür.

Eğer sabah bulantısı çok şiddetliyse ki, sürekli bir şekilde artar hiç çekinmeden hiperemezis gravidarum olma olasılığı hakkında doktorunuza danışın.

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmek için ipuçları:

  • Genellikle küçük yemekler yiyin.
  • Sabah kalkmadan 15 dakika önce tuzlu kraker veya kuru tahıl yiyin.
  • Bolca dinlenin ve gün boyunca kestirin.
  • Limon ya da zencefil içebilir, limonata içebilir ya da mide bulantısını hafifletmek için karpuz yiyin.
  • Zencefil çiğnemek bulantıda yardımcı olabilir.
  • Tuzlu patates cipsi atıştırabilirsiniz.
  • Yemeklerden sonra çok hareketli olmayın ya da yedikten sonra yatmayın.
  • Yemek pişirmeyin ya da baharatlı yiyecekler yemeyin.
  • Günlük B6 Vitamini (50 mg) alın.
  • Sabah hastalıklarının hafifletilmesine yardımcı olabilecek takviyeleri doktorunuza sorun.

Baba adayları için ipuçları:

Partnerinizle hangi prenatal gebelik takiplereine katılmak istediğiniz hakkında konuşun. Pek çok çift, her randevuya birlikte katılmak isterken, diğerleri sadece belli haftalardaki randevulara katılırlar. Belirli veya tüm randevulara katılma planlarını yapmaya başlayın ve bunları takviminizde işaretlemeyi unutmayın. Destekleyici ve birlikte plan yapma, anne ve bebek için son derece önemlidir.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234