Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Gebeliğin 34. Haftası

Tebrikler! Bebeğinize kavuşmaya artık  bir hafta daha yakınsınız. İşte bu hafta ;

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Rahminizin üst kısmı artık göbek deliğinizin yaklaşık 14 cm üzerinde hissedilebilir. Her kadının hamileliğinin farklı olduğunu hatırlamak önemlidir, bu nedenle ölçümleriniz diğer hamile kadınlardan farklı olabilir. En önemlisi, rahminizin tutarlı bir oranda büyüyor olmasıdır.

Tipik olarak amniyotik sıvı miktarı 34 ila 36 hafta arasında belirlenir. 37 haftada, bebek için daha fazla alana izin vermek için amniyotik sıvı miktarı azalmaya başlar.Amniyotik sıvı vücudunuz tarafından emilir, bu da bebeğin hareket etmesi gereken boşluk miktarını arttırır bundan dolayı bebeğinizin hareketlerinin farklı olduğunu fark etmeye başlayabilirsiniz.

Göbek deliğiniz dışa bombeleşebilir veya son derece hassas olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Bu durumda, küçük bir bant parçası veya yara bandı yardımı alabilirsiniz.Yara bandını üzerine yapıştırarak bombeliği düzeltebilirsiniz.    

Bebeğiniz ne kadar büyüdü?

Bebeğiniz ortalama 45 cm uzunluğunda  ve yaklaşık 2150 gr ağırlığındadır.

Bebeğinizin gelişimi ne durumda?

Son birkaç hafta boyunca bebeğinizin cilt altı  yağ dokusuyla  dolmaya başlar. Bu gelişimin önemli bir parçasıdır çünkü bu yağ depoları bebeğinizin doğumdan sonra vücut ısısını düzenlemesine yardımcı olacaktır.

Merkezi sinir sistemi olgunlaşmaya devam ediyor ve akciğerler iyice gelişti.İdeal  doğum haftaları 38 ila 40 haftalar arasıdır ama bu haftanın içinde erken doğum bile yapsanız bebeğinizin şu anda rahim dışında hayatta kalma şansı oldukça yüksektir(%90).

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmek için ipuçları:

Doğumun ilk aşaması, serviks yani rahim ağzı 10 cm oluncaya kadar düzelene kadar sürer. Normalde bir kadın, kasılmaların yaklaşık 5 dakika aralıklarla olduğu ilk dönem aktif aktif doğum eylemi fazına girdikten sonra hastaneye gider.

Doğumun ikinci aşaması,rahim ağzının 10 cm'ye kadar ulaştıktan bebeğinizin doğmasına kadar geçen dönemdir.

Doğumun üçüncü aşaması, plasentanın yani bebeğin eşinin alınmasını içerir ve üç aşamadan en kısa olanıdır. Plasentanın ayrılması genellikle 5 ila 30 dakika sürer.

Geçen hafta epizyotomileri tartıştık. Epizyotomili doğumdan kaçınmak ve doğumu kolaylaştırmanın en iyi yollarından biri perineye masaj yapmaktır.

Çoğu sağlık hizmeti sağlayıcısı, bunu 34 haftada başlamanızı önerir. Perinenizi nasıl masaj yapacağınız doktorunuza danışın.

Baba adayları için ipuçları:

Eşinizi desteklemenin bir yolu, perine masajına yardımcı olmaktır. Bu tip bir masaj, bir epizyotomiden kaçınmasına yardımcı olabilen perineal kasları gerdirmeye yardımcı olabilir.Unutmayın ki bu cinsel bir şey değil, ama doğumunu kolaylaştırmaya yardımcı olabilecek bir egzersiz. Güvenli ve yardımcı bir perine masajı sağlamanız için sağlık uzmanınıza danışınız.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234