Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Gebeliğin 28. Haftası

Tebrikler! Tarifsiz mutluluğa ulaşmaya bir hafta daha yakınsınız. İşte bu hafta hakkında merak ettikleriniz;

Vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

Her hafta rahminiz büyümeye devam ediyor. Rahminizin üst kısmı artık göbek deliğinizin, yaklaşık 9 cm üstünde hissedilebilir. Şuana kadar ki kilo alımınız büyük ihtimalle 7,7 ila 10,8 kg arasındadır. Bir sonraki randevunuzda kilo kaygılarınız varsa bu durumu doktorunuzla görüşün. Üçüncü üç aylık döneme girdiğinizde, hamilelik belirtilerinizin bir kez daha değiştiğini fark edebilirsiniz. Birçok kadın bu haftada bacak krampları, kabızlık, uykusuzluk ve hemoroid  şikayetlerinden yakınmaya başlar.

Bebeğiniz ne kadar büyüdü?

Bebeğiniz yaklaşık 37.6 cm uzunluğunda ve 1050 gram  ağırlığındadır. Bu size hala çok küçük izlenimini verebilir, ancak unutmayın ki, hamileliğin son birkaç haftasında bebeğiniz önemli miktarda kilo alacaktır.

Bebeğinizin gelişimi ne durumda?

Bebeğinizin beyni gelişmeye devam ediyor ve  daha karmaşık bir organa dönüşmeye başlıyor. Bu haftaya kadar bebeğinizin beyni göreceli olarak daha pürüzsüz görünür, ancak bu haftadan başlayarak beyin yüzeyinde gyrus diye adlandırılan oluklar gelişmeye başlar. Ayrıca beyin dokusunun miktarı da 28. haftada artmaya başlar.

Saç büyümesi de devam ediyor. Kaş ve kirpikler görülebilir, bebeğinizin kafasındaki saç daha da uzar. Bebeğiniz aynı zamanda cildin altında yağ depolaması gelişmeye devam ederken biraz daha yuvarlak hatlarda görünmeye başlıyor.Bu, hamileliğinizin geri kalanı boyunca devam edecek önemli bir gelişim parçasıdır.

Bu hafta için ne plan yapmalısınız?

Bir sonraki doğum öncesi randevunuzda aşağıdakiler için hazırlıklı olmalısınız:

  • Rh Faktörüne Sahipseniz Rhogam Uygulaması: Eğer Rh antikoru kanınızda bulunmadıysa, 28     haftada ve muhtemelen doğumdan sonra Rhogam verilecektir.
  • Gerektiğinde Fetal hareket grafiğinin(NST) incelenmesi
  • Tekme sayımlarının nasıl hesaplanacağı ile ilgili talimatlar.
  • Doğum seçenekleri
  • Emzirme ve biberon beslenmesi hakkında bilgi

Büyük olasılıkla, 36 haftaya ulaşıncaya kadar her 2 haftada bir doktorunuza görünmelisiniz. 36'dan sonra ise, haftalık olarak muayene olmak gerektir.

Hamileliğinizi daha iyi hale getirmek için ipuçları:

Bebeğinizin doğumunua hala haftalar olduğunu düşünebilirsiniz, ancak doğum planınızı şimdiden yapmanız sizin faydanıza olucaktır.Çünkü küçükte olsa her gebenin erken doğum yapma ihtimalini aklınızdan hiçbir zaman çıkarmayın.Ayrıca, her türlü ihtimale karşı bir B planına sahip olmak her zaman iyidir. Ek olarak, çeşitli rotaları doğduğunuz yere göre haritalamak isteyeceksiniz.

Baba adayları için ipuçları:

Artık hayatınızdaki kararları ve planları yaparken  çocuğunuzun doğumunun yaklaştığını hesaba katın. Eşiniz özellikle son haftalarda size kolayca ulaşabilmeli.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234