Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Doğum için hastaneye ne zaman gidilmelidir?

Doğum için hastaneye ne zaman gidilmelidir?

Doğum İçin Hastaneye Ne Zaman Gidilmeli?

Doğum için hastaneye ne zaman gidileceğine dair basit bir kural 5-1-1 kuralıdır. Kasılmalarınız en az 5 dakikada bir oluyorsa, her biri 1 dakika sürüyorsa ve en az 1 saattir sürekli oluyorsa doğumunuz çok yakındır.

Bununla birlikte, gerçek doğum sancısını tanımak bazen zor olabilir. Gününüz yaklaşmış ise ve ağrıları hissediyorsanız doğum zamanınızın geldiğini nasıl anlarsınız? Ya da doğum zamanınıza daha çok vakit var iken hissettiğiniz bir kasılma yüzünden acaba erken doğum mu diye endişelenebilirsiniz.

İşte bu soruların cevaplarını bu yazımda bulabilirsiniz. İşte doğum için hastaneye ne zaman gitmeniz gerektiğine dair bir özet.

Doğum Başladığına Dair Belirtiler Nelerdir?

Çoğu kişi filmlerdeki doğum sahnelerinin gerçekte de olduğunu inanmaktadır. Genellikle filmlerde aniden sancılar başlar ve suyu gelir ve hemen doğuma alınır. Gerçekte doğum ise bu kadar çabuk olan bir eylem değildir.

Doğumun iki fazı vardır; latent faz ve aktif faz. Bu faz dönemlerini yavaş dönem ve hızlı dönem olarak da sınıflayabiliriz. Latent faz uzun zaman alır. Rahim ağzının hazırlanma dönemidir. Yaklaşık 4 santim açılana kadar yavaş fazda gider. 4 santimden sonra aktif faza geçer ve sancılar daha kısa aralıklarla gelir ve doğum olana kadar da durmaz.

Latent faz bazen günlerce sürebilir. Doğum sancıları sırasında suyunuzun gelme ihtimali %10’dur. Yani doğum sancılarınız sırasında genellikle suyunuz gelmez hatta doğum sırasında doğumu hızlandırmak için doktorunuz tarafından açılır.

Doğumun Başlangıç (Latent Faz) Belirtileri

Doğumun başlangıç aşaması (aynı zamanda doğumun gizli aşaması olarak da bilinir) genellikle uzun sürer. Bebeğinizin doğum kanalınıza oturmasına yardımcı olur. Ebu aşamada çok güçlü olmayan kasılmalar hissetmeye başlayacaksınız. Kasılmalar düzenli hissedebilir veya gelip gidebilir.

Bu düzensiz sancılar rahim ağzının (serviksin) açılmasını ve yumuşamasını sağlar. Amerikan Kadın Doğum ve Jinekologlar Derneğine (ACOG) göre, doğumun başlangıç fazı rahim ağzının 6 santimetreye kadar genişlediği zaman dilimini içeren dönemdir. Rahim ağzı açıklığınızı doktor veya ebe muayene ile size söyler.

Bu dönemde bebeğinizin hareketli olduğunu ve normalde olduğundan daha fazla tekme attığını hissedersiniz. Yine bebeğinizin kasıklarınıza doğru baskısının arttığını hissedersiniz. Bunun nedeni, bebeğin başını doğum kanalına doğru ilerletmeye çalışıyor olmasıdır.

Doğum kanalınız açılmaya başladığında, rahim ağzındaki yapışkan mukus tıkacı dışarı çıkar. Bu, doğumun tamamen normal bir parçasıdır. İç çamaşırınızda şeffaf, pembe, hatta kırmızı sümüksü akıntı şeklinde görebilirsiniz veya tuvaletten sonra genital alanı silerken fark edebilirsiniz.

Doğumun başlangıç noktasında ağrılar sizi biraz rahatsız edebilir, ancak hastaneye gitmek için çok erkendir. Son araştırmalar, doğumun bu fazının daha önce inanıldığından çok daha uzun ve daha yavaş olduğunu göstermiştir. Başlangıç fazı, saatlerden günlere kadar sürebilir.

2010'da yapılan bir araştırma, başlangıç döneminin kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilmesine rağmen, rahim ağzı açılmasının 4 ila 6 santimetreye ulaşmasının ortalama 9 saat sürebileceğini buldu. Bazen doğum sancıları başlar ve sonra bir süre durabilir. Hatta bazen haftalarca durabilir.

Eğer doğum sancılarınız git gide sıklaşıyor ve düzenli şekilde geliyorsa hastane ve doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Evde sancı çekiyorsanız aşağıdakileri yapmaya çalışın:

  • Rahatlamaya çalışın,
  • Evin veya bahçenin etrafında dolaşın,
  • Rahat bir pozisyonda yatın,
  • Eşinizin sırtınıza nazikçe masaj yapmasını sağlayın,
  • Nefes alma tekniklerini deneyin,
  • Meditasyon yap,
  • Ilık bir duş alın,
  • Sizi sakinleştiren her şeyi yapmayı deneyin.

Doğum sancılarınızın erken dönemindeyseniz, rahatlamaya çalışın ve sancıların evde doğal olarak artmasına izin verin. Yapılmış büyük çalışmanın sonucuna göre, doğumun müdahale olmadan doğal olarak ilerlemesine izin veren kadınların sezaryen doğum riskinin daha az olabileceğine sonucuna varılmıştır.

Doğumun Aktif Fazı (Doğumun Yaklaştığı Mutlaka Hastaneye Gitmeniz Gereken Dönem)

Aktif doğum sırasında rahim ağzınız (serviksiniz) açılır veya 6 santimetreden 10 santimetreye kadar genişler. Suyunuz gelirse kasılmalarınız daha da hızlı gerçekleşebilir.

Aktif doğum sancılarınız olduğunda kesinlikle hastaneye gitmelisiniz - özellikle daha önce hamile kaldıysanız veya doğum yaptıysanız bu daha da erken olmalıdır. Çünkü 35.000'den fazla doğumla ilgili 2019'da yapılan büyük bir çalışma, daha önce doğum yapanların doğumlarının iki kat daha hızlı ilerlediğini gösterdi.

Amerikan obstetri ve jinekoloji Derneğine (Acog) göre, aktif fazın başlangıcının klinik tanımı, rahim ağzınızın açıklığının 6 santimetreye ulaştığı zamandır. Ancak, bir doktor veya ebe tarafından kontrol edilene kadar ne kadar açıklığınız olduğunu bilemezsiniz.

Kasılmalarınız daha güçlü, daha düzenli ve birbirine daha yakın olduğunda aktif doğum fazına girdiğinizi anlayabilirsiniz. Mümkünse kasılmalarınızın ne sıklıkla gerçekleştiğini ve ne kadar sürdüğünü yazın.

Aşağıdaki gibi belirtileriniz varsa doğumun aktif fazında olduğunuzu anlayabilirsiniz:

  • Ağrılı kasılmaların olması,
  • Yaklaşık 3-4 dakika arayla gelen kasılmalar,
  • Her kasılma yaklaşık 60 saniye sürer,
  • Suyunuzun gelmesi,
  • Bel ağrısı veya basınç hissi,
  • Bulantı,
  • Bacak krampları.
HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234