Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Gebeliğin 39. Haftası

Vücudunuzda ne değişiklikler oluşuyor?

39. haftanızda, büyük olasılıkla geçen haftaya vede ondan önceki iki haftaya göre çok fazla değişiklik yaşamadık. Muhtemelen fazla kiloda almadınız, ancak hala devam eden değişiklikler var.

Hamileliğinizin sonuna yaklaştığınızda, rahim ağzınızda değişikler başlar. Bu, serviksin doğum için hazırladığı süreçtir. Bebeğiniz pelvise girdikten sonra, giderek servikse daha yakın olacak ve baskı uygulamaya başlıyacaktır.

Rahim ağzı yumuşar, kısalır ve incelir. Doktorunuzun muayene esnasında “servikal olgunlaşma” veya “servikal incelme” gibi terimleri kullandığını duyabilirsiniz.

Bebeğiniz ne kadar büyüdü?

Bebeğiniz şu anda  ortalama 51 cm uzunluğunda ve yaklaşık 3300 gr ağırlığındadır.

Bebeğinizin gelişimi ne durumda?

Bebeğiniz cildinin altında bir yağ tabakası geliştirmeye devam ediyor. Bu, bebeğinizin vücut sıcaklığını düzenleme yeteneğinin önemli bir parçasıdır. Bebeğiniz ayrıca eski cilt hücrelerini değiştirmek için yeni cilt hücreleri oluşturmaya da başlıyor.Akciğerler ve beyin gelişimine devam ediyor.

Bu hafta için ne plan yapmalısın?

Dürüst olmak gerekirse, bu haftadan sonra asıl sıkıntılar başlıycaktır . Bu ister ilk isterse dördüncü çocuğunuz olsun, bu yeni bebek dünyaya  geldiğinde hayatınız aynı olmayacaktır. Kendinize, eşinize ve ailenize zaman ayıracaksınız.Eşiniz ve  ailenizle bir bütün olarak yeni bireyin sorumluluklarını paylaşıp hayatınızı daha kolaylaştırma yolunda planlar yapın.

Hamileliğinizi daha iyi yapmanız için ipuçları:

Bebeğinizin hareketlerini takibe devam edin. Derin nefes egzersizleri yapın. Doğumdaki sancıları doğru kullanabilmek için doğum konusundaki bilincinizi arttırın. Özellikle rahim ağzınız tam silinip açıldıktan sonra her sanıcınızla sizin de nefesinizi  içer de tutarak ıkınmanız gereklidir eğer bağırarak nefesinizi dışarı verirseniz yeterli güçte ıkınamazsınız. Kendinizi büyük tuvaletinizi yapıyormuş gibi düşünün. Çok sıcak duşlar almayın. Yataktan yavaş kalkıp yavaş uzanın. Ani hareketlerden kaçının. Trafikte emniyet kemerinizi mutlaka takın. Eğer vasıta kullanmak zorundaysanız yavaş ve güvenli sürüş yapın. Bebeğiniz için çok sayıda elbise, kıyafet satın almış olabilirsiniz. Bu kıyafetleri almak için beklemek daha doğru bir seçenektir. Almış olduğunuz giysilerin doğru boyut, renkte olmadığını veya her ne kadar ultrasonografide cinsiyet belli olsa da zayıf ihtimalle yanlış cinsiyet kıyafetleri  olduğunu anlayabilirsiniz. O yüzden fazla alışverişten kaçınmak doğru olur.

Baba adayları için ipuçları:

Bu haftada her konuda hazır olmalısınız. Her an eşinizin doğum sancıları başlayabilir .Doğum çantalarının hazır olduğundan emin olun. Maddi ve manevi yönden hazır olun. Eşinizin sancıları başladığında nasıl bir yol çizmeniz gerektiğini kafanızda tasarlayın ve o an geldiğinde panik olmayın . Destek olarak kimi arayacağınızı belirleyin ve destek  alacağınız kişilere telefonlarının devamlı açık olması konusunda uyarıda bulunun.Vasıtanızda sorun olması veya baş edemiyceğiniz bir durumla karşılaşma ihtimaline karşı acil aramanız gereken numaraları bilin.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234