Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Hangi Durumlarda Tüp Bebek Tedavisi Yapılır?

Hangi Durumlarda Tüp Bebek Tedavisi Yapılır?

Hangi durumlarda tüp bebek tedavisi yapılır? Tüp bebek tedavisi kimlere yapılır? Hangi koşullar var ise tüp bebek tedavisini tercih etmeliyiz? Bu soruların cevabını şu şekilde sıralayabiliriz:

Öncelikle tüp bebek kararı için korunmasız olarak 1 yıl boyunca cinsel ilişkide bulunmak ve gebelik elde edilememe durumunun olması gerekmektedir.

Tabi ki bu kurala uyup gelen her hastaya tüp bebek yapılmamakta olup öncelikle tahliller, rahim filmi, spermiogram analizi istenilip sonuca göre karar alınır. Tüp bebek tedavisi ayrıca aşağıdaki durumlarda da yapılmaktadır. Bu durumlar şunlardır;

  • Açıklanamayan infertilite durumu var ise,
  • Anne adayının tüpleri tıkalı yahut tüpleri alınmış ise,
  • Yine anne adayında yumurta bozukluk durumu var ise,
  • Ya da baba adayının menisinde sperm bulunmamış ise,
  • Yine aynı şekilde doğal yollardan gebe kalmaya engel olacak rahim içinde yer kaplayan patolojiler mevcut ise,
  • Herhangi bir hormon bozukluğu var ise,
  • Ve tabi ki de anne adayının yaşının 35’den büyük olması ve gebe kalmakta sıkıntı çekmesi.

Gibi faktörler tüp bebek kararı alınmasında etkili olan faktörlerdir.

Hangi Durumlarda Tüp Bebek Tedavisi Yapılamaz?

Tüp bebek tedavisi yöntemi ile artık birçok çift anne baba olmaya daha yakındır. Artık eskiye oranla çiftler tüp bebek tedavisi ile ilgili daha bilinçli ve daha inançlıdır. Ancak tüp bebek tedavisi bazı durumlarda maalesef ki uygulanmamaktadır. Bu durumlar şunlardır;

  • Hiç sperm hücresi bulunamayan erkek adaylara,
  • Rahmi alınmış olan hastalara,
  • Yumurta rezervleri tükenmiş ve artık yumurtalıktan yumurta hücresi elde edilemeyen kadınlara,
  • Menopoz dönemine girmiş kadınlara.

Yalnız şu da unutulmamalıdır ki kadınlarda yaş faktörü çok önemlidir. Eğer yaş olarak ileri bir yaşta iseniz yumurta rezervleriniz tükenmek üzere olabilir. Buda tüp bebekte başarıyı etkileyen en önemli faktörlerdendir. O yüzden unutulmamalıdır ki ne kadar erken karar verirseniz o kadar iyidir.

Hangi Durumlarda Tüp Bebek Tedavisi Tutmaz?

Tüp bebek tedavisinde başarılı sonuç almak ve bu sonucun neticesinde sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek her anne baba adayının arzuladığı bir konudur. Bana başvuran çiftlerden en çok aldığım sorulardan; hangi durumda tüp bebek tedavisi yapılır? hangi durumda tedavi yapılmaz? ve tabi ki hangi durumlarda tüp bebek tedavisi tutmaz şeklindedir. Tüp bebek tedavisi, ülkemizde ve dünyada, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerde oldukça tercih edilen bir tedavi yöntemidir.

Geçmişte eksik ve yanlış bilgilenmeden ötürü tüp bebek tedavisine çiftlerin bir kısmı sıcak bakmıyorlardı. Ancak gelişen teknoloji sayesinde insanların ön yargıları yıkılmaya başladı ve insanlar bilinçlendi bu durum tüp bebek tedavisine çiftlerin özgürce ve korkusuzca başvurmalarına olanak sağladı.

Ancak yine de bazen her şey yolunda gitse bile tüp bebek tedavisinde başarısız sonuçlarda alınabilmektedir. Bunun sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Embriyonun genetik yapısı anormal ise,
  • Embriyonun zarlarından olan dış zarın normalden çok kalın olması,
  • Rahim içinde embriyonun yerleşmesine engel olacak şekilde yapışıklıklar var ise,
  • Hastanın verilen ilaçları düzensiz yada yanlış kullanması  
  • Tüp bebek başarısını engelleyecek rahim içini bozan miyom polip benzeri yapıların olması veya yumurtada çikolata kistinin olması

Sonuç olarak bu tip sebeplerden dolayı olan başarısızlıklar daha önceden saptanabilir ve önlemi alınabilmektedir. Bu yüzden tüp bebek tedavisine karar verdiğiniz zaman mutlaka bu konuda tecrübeli olan bir uzman doktora başvurmalısınız.

Aynı zamanda konuyla ilgili aklınıza takılan soruları yorum kısmında yazabilir ya da tecrübelerinizi yazarak formu okuyan çiftlere fikir verebilirsiniz. 0(552) 399 90 80 nolu numaradan bizimle iletişime geçebilir yine aynı zamanda kliniğimize gelerek ücretsiz ön görüşme sağlayabilirsiniz.

Hangi Durumda Tüp bebek Tedavisine Başvurulmalıdır?

Tüp bebek tedavisinde çiftler özellikle yaş sınırının çok önemli olduğunu bilmelidirler. (Yaş Faktörü)Kadında yaş aralığı eğer 35- 40 arasında ise ve daha gebelik elde edilememişse, yine aynı zamanda rahimle ilgili bir patoloji varsa (Rahim Faktörü) erkeğin sperm sayısı ve hareketlilik oranının azaldığı veya sperm analiz testinde hiç sperm görülmemişse(Erkek Faktörü) çift vakit kaybetmeden uzman bir tüp bebek doktoruna başvurmalıdır.

Yine aynı zamanda başka tedaviler ile vakit kaybetmemelidir. Yine aynı zamanda çift tahlilleri normal olup yine de doğal yollardan gebelik elde etmemiş ise yine vakit kaybetmemelidirler. Unutulmamalıdır ki tüp bebek tedavisinde zaman kaybetmek başarıyı etkileyen en önemli faktördür.

Tüp Bebek Tedavisi Yaptıran Hastaların Yorumları

Tüp bebek gerek ülkemizde gerekse dünyada çok yaygın olan bir üremeye yardımcı tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi sayesinde birçok aile evlat sevgini tatmakta, hayallerine kavuşmaktadır. Özellikle tüp bebek yaptıran anne baba adayları bu konuda gerek olumlu gerek olumsuz sonuçlarını sayfamızın yorum kısmında paylaşarak anne baba adaylarını cesaretlendirebilir ya da tecrübe olarak bilgi aktarabilirler. Çünkü bilgi aktardıkça büyür.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234