Dr. Fatih AdanacıoğluMenü

Ertesi gün hapı nasıl kullanılır?

Ertesi gün hapı nasıl kullanılır?

Ertesi gün hapı nedir?

Ertesi gün hapı ile ilgili olarak birçok soru sorulmaktadır. Halk arasında gün sonu hapı, sonraki gün hapı, 72 saat hapı veya İlişki sonrası hapı olarak da bilinmektedir. Ertesi gün hapı gebelikten acil korunma yöntemi olarak bilinmekte ve sıkça araştırılmaktadır.

Ertesi gün hapı nedir? Ertesin gün hapı nasıl kullanılır? Ertesi gün hapının yan etkileri var mıdır? yada zarar var mıdır? Ertesi gün hapı marka? gibi sorular sıkça sorulmaktadır. Bu yazımızda ertesi gün hapları hakkındaki tüm sorularınızın cevaplarını bulacaksınız.

Ertesi gün hapı veya ilişki sonrası hapı ne işe yarar?

Ertesi gün hapı korunmasız cinsel ilişki sonrası istenmeyen gebelik meydana gelmesin diye kullanılan ilaçlara verilen genel bir isimdir. Bu tür ilaçların içerikleri hormon menşelidir. Genellikle yüksek doz progesteron hormonu ve türevleri bu ilaçlardaki temel etkin maddedir. Yumurtalıklardan yumurtanın atılmasını ve spermin yumurtayı döllemesini önleyerek gebelik oluşumunu önler.

Ertesi gün hapı nasıl kullanılır? Ertesi gün hapı ne zaman içilir?Kesin çözüm mü?

Ertesi gün hapı kaç saat içinde alınmalıdır? Ertesi günü hapı kullanımı çok kolaydır. Piyasalardaki ilaçların içinde sadece 1 tablet bulunur bu tablet adet periyodunuzun herhangi bir döneminde içilebilir. İlişki sonrası en kısa sürede içilmelidir. Piyasada bulunan ertesi günü haplarından biri 72 saat(3 gün) içinde diğeri ise 120 saat(5 gün) içinde kullanılabileceğini belirtmektedirler.

Ertesi gün hapları sürekli kullanılan doğum kontrol hapları değillerdir. Sadece acil doğum kontrol yöntemidir. Önce ilaç alınıp sonra ilişkiye girmeniz durumunda gebeliği önlemez. Düzenli doğum kontrolü hakkında bilgi almak isterseniz doğum kontrol yöntemleri hakkındaki yazımızı okumanızı öneririm.

Ertesi gün hapları sık sık kullanılmaz. Yani bir adet döneminde bir defa kullanılması güvenlidir. Defalarca kullandığınızda hem güveliği düşer hem de adet düzeniniz etkilenir. 

Ertesi gün hapı markaları / isimleri nelerdir?

En iyi ertesi gün hapı hangisidir sorusu yada ilaç markası sıkça sorulmaktadır. Ertesi gün hapları piyasada farklı etken madde ve farklı piyasa isimlerle bulunmaktadırlar. Ertesi gün haplarında iki tür etken madde kullanılmaktadır; bunlardan biri Ulipristal(Ella, Josei, Ulpisad) diğeri ise Levonorgestrel(Ertes 72, Abalevo, Norlevo, Postpil one).Bu konuda eczanelerden bilgi almak son derece kolaydır.Ertesi gün hapları piyasa isimleri aşağıdadır:

  • Ella tablet,
  • Josei tablet,
  • Ulpisad tablet,
  • Ertes72 tablet,
  • Abalevo tablet,
  • Norlevo tablet,
  • Postpill One tablet.

Eczaneye başvurduğunuzda eczacılar size bu konuda yardımcı olmaktadırlar. Tek yapmanız gereken eczaneye gitmek ve ertesi gün hapları konusunda eczacıdan yardım istemektir.

Ertesi gün hapı kaç saat etkili? Ertesi gün hapının etkisi ne zaman geçer?

Ertesi gün hapı kaç saat etkilidir? Ertesi gün hapı kaç gün içinde kullanılır? Ertesi gün hapının işe yaradığını nasıl anlarız? soruları sık sorulan sorulardandır. Bu süre kullandığınız ilacın içeriğine göre değişebilmektedir. Piyasada şu an iki ertesi gün hapı markası bulunmaktadır. Bir tanesinde ilacın etkinliği ilişki sonrası 72 saat yani 3 gün iken diğerinde 120 saat yani 5 gündür. Eczacınız size bu konuda yardımcı olacaktır.

Markaları etik ve yasal kurallar nedeni ile burada belirtememekteyiz. Bu ilaçların etkinlikleri verilen belirli süreler içinde olmaktaysa da cinsel ilişki sonrası en kısa zamanda kullanılması en iyisidir. Çünkü ilişki sonrası geçen zaman uzadıkça ilaçların etkinlikleri azalır. 

Ertesi gün haplarının işe yarayıp yaramadığını anlamının tek yolu adetinizin olmasını beklemektir. Eğer adetiniz 3 gün geçerse mutlaka idrarda gebelik testi yapınız.  

Ertesi gün hapı yan etkileri nelerdir? Ertesi gün hapı zararları nelerdir?

Ertesi gün haplarının doğru kullanımında belirgin bir zararı yoktur. Sizi kısırlaştırmaz. Veya hormonlarınızı bozmaz. Sadece geçici olarak hormon profilinizi etkiler. Adet döngünüzü bozman sadece birkaç gün gecikme veya erken görmenize neden olabilir.

Her ilaç gibi ertesin haplarının da sık ve az görülen yan etkileri olabilir. Ertesi günü haplarının en sık görülen yan etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Bulantı ve kusma,
  • Baş ağrısı,
  • Karın ağrısı,
  • Baş dönmesi,
  • Meme hassasiyeti,
  • Adet döneminin ağrılı geçmesi,
  • Yorgun hissetme,
  • Duygusallık yada sinirlilik,
  • Kas veya sırt ağrısı.

Ertesi gün hapı adeti etkiler mi? Ertesi gün hapı adeti geciktirir mi?

Ertesi gün hapı genel olarak adet döneminizi etkilemez. Bazen adet döneminizi birkaç gün geçirebilir. Çok az bir kısımda ise erken görmeye neden olabilir. Takip eden adetlerinizi etkilemez.

Ertesi gün hapı gebelikten kesin korur mu? İşe yaradığını nasıl anlarız?

Ertesi gün hapı istenmeyen gebelikten ne yazık ki kesin koruyamaz. Genel olarak %84 ila %98 arasında koruyuculukları vardır. Bu nedenle ertesi gün hapı almanıza rağmen eğer adet gününüz 5 günden daha fazla geçerse mutlaka gebelik testi yapmanız önerilir. Ertesi gün haplarının işe yarayıp yaramadığını anllamanın tek yolu adet gününüzü beklemektir. Eğer adet gününüz üç gün geçerse mutlaka idrarda gebelik testi yapınız. İkinci yol ise şüpheli ilişkiden iki hafta sonra kanda gebelik testi yapmaktır.

Eğer gebelik testi pozitif çıkarsa kürtaj için kadın doğum uzmanı ile görüşmeniz gerekir. Kürtaj hakkındaki tüm bilmek istediklerinizi ve sorularınızın cevabını bulmak için kürtaj sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Ertesi gün hapı memede ağrı yapar mı?

Ertesi gün hapı memede ağrı yapabilir. Bunun nedeni kullanılan ilaçların içeriğinde yüksek doz progesteron olmasıdır.

Progesteron bir tür kadınlık hormonudur ve etkilerini vücuttaki reseptörlere yapışarak gösterirler. Göğüslerde progesteron reseptörleri yoğun olarak bulunur yüksek doz progesteronun neden olduğu su ve tuz tutulumuna bağlı oluşan ödem memelerde ağrıya ve şişliğe neden olur. Memelerdeki şişlik ve ağrı bir süre sonra azalıp kaybolacaktır.

Ertesi gün hapı fiyatı 2024 ne kadar?

Ertesi gün hapı fiyatı etken maddelere göre değişebilmektedir. Bununla birlikte hemen hemen birbirine yakındır. Ertesi gün hapı fiyatı 2024 yılı içinde piyasada bulunan ertesi gün hapları fiyatları

  • Ella tablet  416-450 tl aralığındadır.
  • Josei tablet  416-450 tl aralığındadır.
  • Ulpisad tablet 416-450 tl aralığındadır.
  • Abalevo tablet 340-360 tl aralığındadır.
  • Ertes 72 tablet 340-360 tl aralığındadır.
  • Norlevo tablet  340-360 tl aralığındadır.
  • Postpil one 340-360 tl aralığındadır.

İlaçlar reçetesiz olarak satılmaktadır.

Ertesi gün hapı kullananlar

Ertesi gün hapı kullananlar genel olarak tecrübelerinde kullanımının kolay olduğunu ve bazen adette gecikme veya göğüslerde şişkinlik gibi hafif yan etkileriyle karşılaştıklarını belirtmektedirler.

HASTA YORUMLARI
Dr. Fatih AdanacıoğluDr. Fatih AdanacıoğluKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0545 938 1234